Donald Trump vs. Joe Biden:

Han: Trump Kona: Biden

Ekteparet Morris og Damita Manson driver en restaurant sammen og er enige om mye, men ikke om hvem som bør bli USAs neste president.

PENNSYLVANIA: Ekteparet Manson er enige om mye. Men ikke om hvem de skal stemme på. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer
Publisert

JOHNSTOWN / OSLO (Dagbladet): I vippestaten Pennsylvania pågår det nå en intens valgkamp om å overbevise velgere.

USAs president Donald Trump vant delstaten med knapp margin i 2016, men har historisk sett vært sikker som banken for Demokratene.

Igjen slites delstatens velgere mellom Demokratene og Joe Biden og Republikanerne og Donald Trump. Det samme gjør ekteparet Morris og Damita Manson.

KRITISK: Kommunestyrerepresentant for Rødt Stavanger og tidligere Klassekampen-journalist Mimir Kristjansson er kritisk til hvordan norske medier dekker USA-valget og president Donald Trump. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Uenige om veivalget

Sammen driver ekteparet restauranten soulfood-restauranten Carrie's Kitchen i sentrum av den gamle industribyen Johnstown. Hit kommer både Trump-velgere og Biden-velgere, og går nødig i politisk diskusjon med gjestene.

Forretninger og politikk går sjeldent godt sammen, er ekteparet enige om.

Men på bakrommet hersker det uenighet om intet mindre enn hvem som bør bli USAs neste president.

Han vil stemme på republikanske Donald Trump. Hun vil stemme på demokratiske Joe Biden.

De viktigste sakene

- Jeg vil stemme på Trump fordi jeg ikke har hatt det så bra under noen annen president, sier Morris Manson til Dagbladet.

Han mener presidenten blir misforstått ikke bare av amerikanske velgere, men av en hel verden.

- Folk forstår ikke Trump. Jeg pleide å bo i Philadelphia, og han var like i nærheten i Atlantic City. Han er den beste forretningsmannen og administratoren av USAs økonomi. Jeg tror ikke fiendene våre tør å prøve seg på ham, sier han.

BRUK STEMMEN: Obama talte i Florida for å få folk til å forhåndsstemme, og sørge for at Trump ikke blir gjenvalgt. Vis mer

Kona har en annen hjertesak - retten til helsehjelp i USA.

- Biden gir oss helseløsningene vi trenger, og vil ikke ta fra folk retten til helsehjelp, som er den viktigste saken for meg, sier kona Damita Manson.

Hun innrømmer samtidig at valget ikke er klokkeklart.

- Etter å ha sett litt av den første presidentdebatten, var jeg ikke helt sikker på hvem jeg skulle stemme på. Trump har gjort noen gode ting, og noen dårlige ting, men jeg tror Biden er bedre, sier hun.

Støtter Biden

Som afrikansk-amerikanere tilhører ekteparet Manson en gruppe som historisk sett - og med overveldende flertall - har stemt på Demokratene.

I år ser ikke ut til å bli noe annerledes.

Hele 92 prosent av afrikansk-amerikanske velgere vil stemme på Biden, mens bare åtte prosent vil at Trump skal få fire nye år i Det hvite hus, ifølge meningsmålinger.

I 2016 gikk valgdeltakelsen blant afrikansk-amerikanske velgere ned fra 66,2 prosent i 2012, da Barack Obama stilte til gjenvalg, til 59,6 prosent.

Nå håper Demokratene på at flere av disse velgerne vil møte opp på valgdagen, for en Biden-seier kan i teorien være helt avhengig av storstilt støtte fra afrikansk-amerikanere.

TO VERDENER: Mens Joe Biden er nøye med smittevernregler under sin valgkamp, er situasjonen en helt annen på Donald Trumps folkemøter. Video/foto: NTB/AP Vis mer

Sjelden stemme

Morris Mansons stemme til Trump i Johnstown, Pennsylvania, er statistisk sett en sjeldenhet, men han lar seg ikke affisere av det.

- Jeg er en forretningseier, og støtter det som foregår nå, sier Manson om Trumps forretnings- og skattepolitikk.

Han legger til:

- Folk får mene det de vil, men jeg vet hvem jeg skal stemme på. Jeg tror Trump er den beste personen til å ta hånd om problemene i USA.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer