DREPT: Jan Petter Aarstad ble funnet drept i brønnen på Vollheim gård.
DREPT: Jan Petter Aarstad ble funnet drept i brønnen på Vollheim gård.Vis mer

- Han tysta og var slem mot dyra.

Derfor skulle drapsofferet Jan Petter Aarstad vekk fra «Dødens gård».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Før lunsj i dag ble Knut Arne Thorstensen grillet av dommer Helle Rolstad. Han skulle forklare seg om det første drapet som skjedde på Vollheim gård.

Jan Petter Aarstad ble funnet død i en brønn på gården under vaskemaskiner og en gressklipper. Aktoratet mener drapet skjedde 1. eller 2. november 2007. Thorstensen forklarte i dag at planen var å gi Aarstad en overdose heroin og sette ham igjen i et forlatt hus i nærheten av gården.

Satte heroinsprøyte i bilen
Den dagen kjørte Thorstensen til huset sammen med Aarstad. Før han dro fikk han en sprøyte i hånda av søsteren Berits samboer, Ronny Kjeldsen.

- Når vi hadde kjørt opp til huset spør Jan Petter meg om å få sprøyta som ligger i dashbordet. Da spør jeg om han vet hva det er, og han visste hva det var. Cirka 30 meter fra huset spør han om jeg kan sette sprøyta på ham. Idet jeg setter sprøyta får Jan Petter en liten reaksjon og antyder at han kjenner det er heroin. Han lener seg bakover og sovner. Når han begynner å snorke går jeg opp mot huset. Når jeg kommer ned til bilen sover han fortsatt og snorker hele veien hjem til gården.

Thorstensen går inn til de andre og forteller at Aarstad sitter i bilen og sover. Han går på toalettet og blir der i underkant av en halvtime.

Bar ting til brønnen
Da han kommer ut er bilen flyttet til en brakke som ligger rett overfor låven. Han ser at beina er inne i bilen mens overkroppen ligger utenfor. Ronny står ved siden av. Han husker ikke så godt hva som skjer videre, men forteller at han på et tidspunkt hjelper til med å bære ting opp til kilden som ligger ved brakka. Dette er brønnen der liket til Aarstad blir funnet.
Så får Thorstensen beskjed om å flytte bilen til huset igjen.

- På noe tidspunkt er jeg med på å trille noen takstein opp og bære en gressklipper. Jeg husker ikke når vaskemaskinen blir dratt opp.

Deretter går han inn fordi han er i dårlig form. Så slipper han ut hundene.

Senere på dagen eller dagen etter drar han til Gjøvik.
- Når jeg våkner i annen etasje hadde Ronny og Berit kommet inn igjen.
Han husker ikke hvor Berit er når han våkner, men tror hun er på kjøkkenet.

- Sprøyta ikke sterk nok
Thorstensen forklarer at han har fått diagnosen sukkersyke et par måneder tidligere. Han hadde fått beskjed om at dersom Jan Petter Aarstad sovnet skulle han settes igjen oppe ved det tomme huset.

- Men jeg var ikke i form til å løfte han ut av bilen. Han mener at sprøyta ikke var sterk nok til å ta livet av Aarstad. Thorstensen mener at han skulle settes igjen i huset for å slippe og ha ham med ned igjen til gården.

- Hvis han ble funnet der ville det blitt sett på som en vanlig overdose, forklarte Thorstensen. Han husker ikke hvem som sa at Aarstad skulle bli igjen i huset.

- Tanken var at han skulle gå bort. Han mener sprøyta var for lys til at den kunne ta livet av Aarstad. Jo mørkere sprøyta er, jo sterkere er den.

Dro han ned i brønnen
Huset Aarstad skulle legges igjen i hadde stått tomt i mange år. På spørsmål fra dommeren sier han at han skjønte at Aarstad lå i brønnen. Meningen med taksteinene han tok opp var å dekke til Aarstad. Han kunne ikke se at han lå i brønnen, men mener å huske at Kjeldsen tok tak i armene til Aarstad da han lå i bilen. Det er det siste han husker å ha sett til drapsofferet.

- Han ble dratt opp mot brønnen.
- Skjønte du hva de var i ferd med å gjøre?
- Jeg gjorde kanskje det.
- Tror du Jan Petter var i live?
- Det vet jeg ikke.

Når dommeren stiller spørsmål er det lange pauser mellom hvert spørsmål og hvert svar. Thorstensen svarer at han aldri tenkte på å bryte inn i det søsteren og samboeren foretok seg med Aarstad.

- Vurderte å drukne Aarstad
Han forklarer at han blir vekket dagen etterpå for å ta taxi til Gjøvik. Det blir ikke snakket om det som hadde skjedd dagen før.

- Hvorfor ville man ikke at JP skulle være på gården?
- Han tysta og var slem mot dyra. Han skulle ha brukt vaskekosten til å slå dem med. Han drev og ga bort ting som tilhørte Berit.

- Hvorfor ble han ikke spurt om å flytte?
- Han sa han fikk lov av Berit til å bo der så da ble han.

Thorstensen vet ikke om søsteren spurte Aarstad om å flytte. Men ettersom Thorstensen satt mye inne mens søsteren bodde på Vollheim gård vet han ikke hva de snakket om.

- Var det snakket om brønnen på forhånd?
- Det husker jeg ikke. En mulighet var også å sette ham igjen i Oslo eller dra opp på fjellet og drukne ham i en myr.

Thorkildsen sier at de ikke var spesielt redde for at liket skulle bli funnet på gården. Etter drapet har han fortalt om det som skjedde til flere personer, blant andre folk han sonet med og en venninne. Han håpet at noen skulle ta kontakt med politiet.

Etter pausen fortsetter Thorstensen sin forklaring.

Dagbladet.no følger saken i Gjøvik tingrett.

NEKTER STRAFFSKYLD: Drapstiltalte Berit Thorstensen i Gjøvik tingrett i går. Foto: Erlend Aas/Scanipx
NEKTER STRAFFSKYLD: Drapstiltalte Berit Thorstensen i Gjøvik tingrett i går. Foto: Erlend Aas/Scanipx Vis mer