UT MOT HAREIDE: Fremskrittspartiets Carl I. Hagen tror ikk Knut Arild Hareide jobber for å få forhandlingene på Hadeland til å lykkes. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UT MOT HAREIDE: Fremskrittspartiets Carl I. Hagen tror ikk Knut Arild Hareide jobber for å få forhandlingene på Hadeland til å lykkes. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Frp-nestor Hagen hardt ut mot Knut Arild Hareide

– Han undergraver forhandlingene

Fremskrittspartiets mangeårige partileder Carl I. Hagen langer ut mot Knut Arild Hareide og sier KrF-lederen burde ha gått av for lengst.

– Hareide undergraver forhandlingsdelegasjonens posisjon. Mye tyder på at han aktivt motarbeider en avtale som landsstyret i KrF vil kunne si ja til, sier Hagen til Dagbladet.

Frp-nestoren var selv på Hadeland tirsdag, der han møtte Fremskrittspartiets forhandlingsdelegasjon. Men at KrF-leder Knut Arild Hareide også øver sterk innflytelse på samtalene, har han lite til overs for.

– Det Hareide sier, står ikke til troende. Det er åpenbart at han driver fraksjonsvirksomhet mot landsmøtets vedtak, tordner Hagen.

Rødt nettverk

Hagen reagerer kraftig på at KrF-lederen har sagt ja til å delta på åpningskonferansen til et nytt nettverk i KrF, kalt Drivkraft. At dette nettverket består av flere profilerte KrF-ere som var på «rød» side i høst, provoserer.

– Dette framstår helt klart som fraksjonsvirksomhet, sier Hagen.

Han er sterkt kritisk til at Hareide i det hele tatt er med i den viktige referansegruppa som KrF har nedsatt i forhandlingene. Ved siden av Hareide sitter Hans Fredrik Grøvan, Hans Olav Syversen, Tore Storehaug, Solveig Ege Tengesdal, Ingelin Noresjø, Hilde Ekeberg og Dag Ivar Belck-Olsen i gruppa.

-Det er meningsløst at han sitter i en slik gruppe. Den må jo bestå av dem som ønsker at forhandlingene skal lykkes – ikke av folk som er imot hele regjeringsprosjektet, sier Hagen.

– Men Hareide sier jo at han gjør hva han kan for at forhandlingene skal lykkes?

– Jeg synes ikke det er troverdig.

– Burde ha gått av

Hagen mener Hareide burde ha gått av som KrF-leder da han fikk flertallet mot seg på det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

– Alle som hørte talen hans på landsmøtet fikk vel det inntrykk at han ville komme til å gå av som partileder umiddelbart dersom han ikke vant fram med sitt syn. Det burde han i alle fall ha gjort. I enhver annen normal organisasjonskultur ville lederen ha fratrådt med en gang, sier Frp-profilen som ledet partiet i 28 år inntil Siv Jensen overtok i 2006.

– Er dette et syn som deles av flere i Frp?

– Jeg kan bare svare på vegne av meg selv. Men alle jeg har snakket med om dette de siste ukene, også folk utenfor Frp, har vært enige med meg.

Håper på avtale

Flere av Fremskrittspartiets mest frittalende representanter er blitt kalt inn til samtaler med partiets forhandlere på Hadeland, slik Aftenposten har beskrevet.

Hagen sier til avisa at forskjellen i så måte er betydelig fra fjorårets forhandlinger på Jeløya.

– Jeg tror ikke ledelsen velger å gå til landsstyret for å få godkjent avtalen, uten at de er rimelig sikre på den får flertall. De viser en helt annen respekt for grasrota i partiet nå. Jeg var ikke involvert i Jeløya i det hele tatt, sier Hagen til Aftenposten.

Selv er han tydelig på at Frp trenger gjennomslag innen innvandringspolitikken, slik Dagbladet tidligere har skrevet.

– Tror du forhandlingene munner ut i en avtale som godkjennes av de fire partiene?

– Jeg håper det. Og jeg har fortsatt tro på det, sier Hagen.

– Ingen interesse hva Hagen mener

Knut Arild Hareide tar anklagene fra Hagen med ro:

- Hva Carl Ivar Hagen måtte mene om KrF er av ingen interesse. Ønsker han ellers en god helg, skriver han i en SMS.

Da han tidligere denne uka ble kritisert av Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk for å ha sagt ja til å delta på Drivkraft-konferansen 9. februar, avviste han alle anklager om fraksjonsvirksomhet.

AVVISER: Knut Arild Hareide har flere ganger sagt at han gjør sitt beste for at forhandlingene skal lykkes. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
AVVISER: Knut Arild Hareide har flere ganger sagt at han gjør sitt beste for at forhandlingene skal lykkes. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

– Dette er ikke et initiativ fra KrF, men enkeltpersoner i og utenfor partiet har vist et verdiengasjement- og initiativ. Det er naturlig å støtte opp om dem som har et verdigrunnlag i nærheten av KrF, sier KrF-lederen.

Han sier han stiller på en rekke ulike arrangement, uten at det betyr at han stiller seg 100 prosent bak deres budskap.

– Det er ikke rart at en leder i KrF takker ja til ulike arrangement og snakker om vår politikk, uten at det må oppfattes som fraksjonsvirksomhet, sier Hareide.

Støtte fra Ropstad

I flere sammenhenger har Hareide gitt uttrykk for at han håper at forhandlingene lykkes og at han selv vil gjøre hva han kan for å få til dette.

Spørsmålet om han ikke burde ha gått av umiddelbart, har han også besvart flere ganger.

– Det er nå engang slik at vårt vedtak var at vi først skulle gjøre forhandlinger denne veien: Jeg har hele tida ment at den dagen en regjeringserklæring er klar, da trekker jeg meg tilbake. Det opplever jeg at et samlet parti er enig i, sa han til Dagbladet 19. desember.

– Vi er ikke i mål med en regjeringsplattform. Det er ikke gitt at dette lykkes, derfor er det helt naturlig at Hareide er med, i den rollen han har, tilføyde nestleder Kjell Ingolf Ropstad.