Han vant genstriden

Med professor Kåre Berg i spissen, har sentrale geneksperter arbeidet for å endre loven om medisinsk bruk av bioteknologi. Nå er lobbyvirksomheten kronet med hell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Et flertall på Stortinget gikk i går inn for å endre loven slik at leger på eget initiativ kan oppsøke familiene til pasientene som er arvelig disponert for farlige sykdommer.

Gårsdagens vedtak betyr at helseminister Dagfinn Høybråten må legge fram en proposisjon for Stortinget med forslag om en lovendring.

Selv om Høybråten oppsummerte gårsdagens debatt som om den var i overensstemmelse med hans eget syn, er helseministeren i realiteten sterk motstander av å åpne for oppsøkende genetisk virksomhet.

Standpunktet deles av Høyre, SV, KrF, Sp og Venstre. Men Ap og Frp utgjør et flertall.

Lobbyister

Til tross for sterke faglige protester har Ap og Frp lånt øre til genteknologiens mektige lobbyister, anført av professor Kåre Berg ved Universitetet i Oslo/Ullevål sykehus, professor Anne Lise Børresen-Dale ved Radiumhospitalet og overlege dr.med. Leiv Ose ved Lipidklinikken på Rikshospitalet.

De tre har på forskjellig vis arbeidet for en lovendring slik at leger for framtida kan ta saken i egne hender når pasienter nekter å informere sin slekt om at de er arvelig disponert for farlige sykdommer.
Mens Kåre Berg og Anne Lise Børresen-Dale i forrige regjeringsperiode avla besøk hos statsministeren og helseministeren for å legge fram sine synspunkter, har Leiv Ose gitt uttalelser om at en slik lovendring kan føre til at tusenvis av menneskeliv kan reddes.

Flere Ap-representanter henviste under Stortingsbehandlingen i går til uttalelser fra lobbyistene.

Hernes-initiativ

Arbeidet med lovendringen ble satt i gang av helseminister Gudmund Hernes i Thorbjørn Jaglands statsministerperiode. Han møtte imidlertid sterk kritikk fra et overveldende flertall av høringsinstansene. Deretter overtok Ap's Gunhild Øyangen saken. Det var hennes forslag som fikk Stortingets flertall i går. Dette til tross for heftig motstand fra SVs Olav Gunnar Ballo og Høyres Inge Lønning og Annelise Høegh.

FORNØYD: Et flertall på Stortinget går inn for å endre loven slik at leger på eget initiativ kan oppsøke familiene til pasientene som er arvelig disponert for farlige sykdommer. Professor Kåre Berg har i lengre tid jobbet for dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer