LA NED BLOMSTER: Mange fra thai-miljøet i Kirkenes kjente kvinnen og hennes sønn godt. Robin Myvold (12) sitter her sammen med Julianne Koberg (til høyre), som han går i klasse med. Fra venstre sitter Darani Mankhong og Rattana Koberg. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
LA NED BLOMSTER: Mange fra thai-miljøet i Kirkenes kjente kvinnen og hennes sønn godt. Robin Myvold (12) sitter her sammen med Julianne Koberg (til høyre), som han går i klasse med. Fra venstre sitter Darani Mankhong og Rattana Koberg. Foto: Ådne Husby Sandnes / DagbladetVis mer

- Han var bestekompisen min

Vennene til de drepte etter Kirkenes-dobbeltdrapet er i sorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES (Dagbladet): Natt til mandag ble en 37 år gammel kvinne og hennes 12 år gamle sønn skutt og drept i sitt hjem i Kirkenes sentrum.

Politiet fikk melding om bråk i leiligheten kl. 04.13 i dag morges, og fant kvinnen død i leiligheten. Hennes sønn døde seinere på sykehuset i Kirkenes.

Den thailandske kvinnens norske ektemann (59) er siktet for dobbeltdrapet. Han var også hardt skadd etter hendelsen, og ble sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø i formiddag. Han skal være utenfor livsfare, ifølge NTB.

Politiet jobber ut fra en teori om at mannen først skjøt kona og hennes sønn, før han så forsøkte å skade seg selv.

59-åringens frykt for samlivsbrudd kan være årsaken til drapet. På spørsmål fra NRK om samlivsbrudd utløste den fatale situasjonen, svarer politistasjonssjef Hans Møllebakken at det er for tidlig å si, men at de kan «se konturene av det».

- Min bestevenn

På gressplenen utenfor huset hvor drapene skjedde, samlet det seg i ettermiddag flere som kjente familien. En av de frammøtte, Robin Myrvold (12), forteller at den avdøde gutten var bestekompisen hans.

- Han var alltid snill og hjelpsom, forteller Robin, som ofte hadde vennen på besøk hjemme hos seg.

Julianne Koberg (12) går i samme klassetrinn som den avdøde gutten.

- Han var glad i fotball, og han likte å spille kort. Han var aldri sur, han var blid hele tida. Han var veldig morsom og hadde verdens morsomste latter, sier Julianne, som forteller at skoledagen har vært veldig trist.

MINNESTED: På gressplenen utenfor eiendommen har folk strømmet til for å minnes den avdøde moren og sønnen. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
MINNESTED: På gressplenen utenfor eiendommen har folk strømmet til for å minnes den avdøde moren og sønnen. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet Vis mer

- Veldig mange begynte å gråte da de fikk vite hva som hadde skjedd, sier Julianne.

Rattana Koberg, Juliannes mor, hadde også kommet for å legge ned blomster. Hun kjente den advdøde 37-åringen godt.

- Vi pleide å møtes ofte, og jeg savner henne allerede, sier Koberg, som forteller at de ofte spiste middag sammen med de andre fra thai-miljøet i Kirkenes.

- Nå er jeg bare sjokkert over at dette har skjedd, sier Kolberg, som planla å feire 40-årsdagen sammen med kvinnen om tre år.

- Vi har bursdag på samme dag, så vi hadde planlagt den bursdagen en stund, sier Koberg.

Krisesenter

Den 37 år gamle kvinnen skulle flytte ut av boligen og inn på et krisesenter. Det får Dagbladet opplyst av en person som sto den avdøde kvinnen svært nær.

- Jeg så at hun hadde det vanskelig, så jeg tok kontakt med henne, og vi snakket sammen om hva som var galt. Hun sa at hun skulle flytte inn på krisesenteret på tirsdag, sier vedkommende.

Kvinnen skal ha vært hos politiet i forrige uke og blant annet spurt om hvordan hun skulle forholde seg til situasjonen i hjemmet, en situasjon hun skal ha beskrevet som vanskelig.

- Jeg ga henne tilbud om hjelp økonomisk hvis det skulle være behov for det etter at hun hadde flyttet ut, sier personen.

Politiet ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger ut over at kvinnen var på politistasjonen i forrige uke.

LA NED BLOMSTER: Her legger Duang Persen ned noen av de første blomstene utenfor huset hvor den 37 år gamle kvinnen bodde sammen med sin sønn. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
LA NED BLOMSTER: Her legger Duang Persen ned noen av de første blomstene utenfor huset hvor den 37 år gamle kvinnen bodde sammen med sin sønn. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet Vis mer

- Hun skulle flytte ut, og det hadde hun opplyst til politiet, sier politistasjonssjef Møllebakken til Dagbladet.

Møllebakken sier til VG at kvinnen oppsøkte politiet i forbindelse med et forvaltningsvedtak og opphold for sin sønn. Avisa skriver også at paret hadde vært gift siden 2013. Den 12 år gamle gutten var thailandsk statsborger og ventet på oppholdstillatelse i Norge, ifølge politiet.

- Arbeidsledig

Dagbladet får opplyst at mannen var arbeidsledig etter at Sydvaranger Gruve gikk konkurs i fjor. Dagbladet har vært i kontakt med en kollega av den 59 år gamle mannen.

- Vi ble god kjent i de åra vi jobbet sammen. Han var en veldig rolig og fin fyr, og jeg ble sjokkert da jeg hørte nyheten om drapet, forteller en kollega, som ikke ønsker å navngis.

- Hvordan påvirket det ham at han mistet jobben?

- Hele samfunnet her blir jo rammet når alle mister jobben samtidig. Men vi har kunnet trøste hverandre, og samfunnet har stått sammen, sier den tidligere kollegaen.

Han var ikke klar over at mannen hadde våpen.

- Jeg har aldri sett ham sint heller, ikke én gang, sier kollegaen.

Personer Dagbladet har snakket med, sier at den avdøde 37-åringen jobbet med å selge vårruller på Facebook, med rengjøring på Kirkenes barneskole og som butikkmedarbeider på Shell.

- Jeg har mistet en dyktig ansatt. Hun var ei høflig og grei jente, og hun møtte presist på jobb. Det er tragisk å få en sånn melding på morgenen, sier Knut Rollstad, eieren av Shell-stasjonen 37-åringen jobbet på.

- Helt forferdelig

Det var naboer som meldte om bråk i natt. Dagbladet har vært i kontakt med en av dem.

- Jeg oppfattet ikke helt hva det var, sier naboen.

Den aktuelle leiligheten hvor skyteepisoden fant sted, er en del av en firemannsbolig med to forskjellige oppganger.

- Politiet var her med en gang, men jeg skjønte ikke hva det var før det kom på nyhetene i morges. Det er helt forferdelig, sier naboen, som ikke kjente personene veldig godt.

- Men jeg har aldri hørt noe bråk før.

Drapsvåpen

I leiligheten er det funnet et våpen som politiet antar er drapsvåpenet.

Politiet har ikke full oversikt over hendelsesforløpet, men sier det ikke er noe som tyder på at det har vært flere i leiligheten under skytingen, skriver NTB.

Det er innledet full etterforskning, og vi har bedt om teknisk bistand fra Kripos, sier etterforskningsansvarlig Torstein Pettersen.

SIKTET: Politiet har siktet den overlevende mannen etter skytingen i Kirkenes der en 37 år gammel kvinne og hennes 12 år gamle sønn ble drept. Video: NTB ... Vis mer