- Han var blant personene som gjorde Norge unikt i dagene etter 22. juli

AUF-leder Eskil Pedersen blir rørt av å tenke tilbake på fjorårets VM i Shanghai.

TYDELIG RØRT: Alexander Dale Oen var tydelig preget under medaljeseremonien tre dager etter terroren 22. Juli i fjor. Dale Oen vant gull på 100 meter bryst finale, under verdensmesterskapet i svømming, i Shanghai.
Foto: Christian Thomassen / Scanpix
TYDELIG RØRT: Alexander Dale Oen var tydelig preget under medaljeseremonien tre dager etter terroren 22. Juli i fjor. Dale Oen vant gull på 100 meter bryst finale, under verdensmesterskapet i svømming, i Shanghai. Foto: Christian Thomassen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alexander Dale Oen Rørte hele nasjonen da han brast i gråt etter VM-gullet i fjor sommer. Han dediserte gullet til ofrene etter terrorangrepet 22. juli og sa at han «svømte med hjertet, ikke hjernen».

- Det var veldig rørende og vakkert sagt, og det var et sterkt budskap. Han var blant personene som bidro til å gjøre landet vårt unikt etter 22. juli, sier AUF-leder, Eskil Pedersen, til Dagbladet.

- Trist
Pedersen reagerte med sjokk da han fikk høre nyheten om at Verdensmesteren i svømming var død.

- Det er alltid trist å høre om unge mennesker som går bort tidlig. Han var en av de største idrettsstjernene vi hadde, sier han.

Pedersen husker veldig godt da Dale Oen gråt for 22. juli-ofrene på tv.

- Jeg husker veldig godt tv-bildene og den omsorgen han tydelig viste. Jeg blir rørt av å tenkte tilbake på det nå, sier Pedersen.

- Sterkt inntrykk
Nestlederen i støttegruppa etter 22. juli, Christin Bjelland, har også latt seg røre av Dale Oens uttalelser.

- Vi har jo sett opptak av hvordan han tok imot dette gullet i ettertid, blant annet hvordan han uttalte seg om hendelsen i Norge.   Istedenfor å bli trukket ned av terroren, så vendte han det til styrke og det gjorde et sterkt inntrykk på etterlatte og pårørende. Det var fine holdninger og tanker han ga uttrykk for, sier Bjelland til Dagbladet.

- Snudde grusomhet til styrke
Nestlederen mener Dale Oen gikk foran som et godt eksempel.

 RØRT: AUF-leder Eskil Pedersen ble rørt da han så Alexander Dale Oen på tv i fjor. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
RØRT: AUF-leder Eskil Pedersen ble rørt da han så Alexander Dale Oen på tv i fjor. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer

- Han var en av de første profilene i landet som snudde det forferdelige og grusomme til en styrke, slik flere enkeltmennesker og nasjonen også har gjort i ettertid, sier Bjelland og viser til Jens Stoltenberg og hennes egen sønn. 

- Statsministeren fulgte eksempelet, og i dag holdt min 16 år gamle sønn sønn, som overlevde Utøya, en 1. mai-appell i Stavanger foran flere hundre folk og Jonas Gahr Støre. Min sønn kunne vært nede, men står isteden oppreist. Det var dette bildet Dale Oen var med på å starte — at vi ikke skal la oss styre av de tankene som rammet oss 22. juli, sier hun.

 TAKKNEMLIG:  Nestleder i støttegruppa for 22 juli, Christin Bjelland, satt pris på Dale Oens utspill etter 22. juli. Foto:
Nina Hansen / Dagbladet
TAKKNEMLIG: Nestleder i støttegruppa for 22 juli, Christin Bjelland, satt pris på Dale Oens utspill etter 22. juli. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer