- Han var blodig og hadde store skader da vi fant ham

Tilfeldig forbipasserende fant mann i 20-åra død ved oppgang til boligblokk i Kongsvinger. Massiv politijakt på ukjent gjerningsmann.

KRIPOS BISTÅR: Mannen som ble funnet død utenfor denne boligblokka i Kongsvinger hadde skader som tyder på at han er utsatt for noe kriminelt. Tekniske etterforskere fra Kriminalpolitisentralen sikret spor i ettermiddag.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
KRIPOS BISTÅR: Mannen som ble funnet død utenfor denne boligblokka i Kongsvinger hadde skader som tyder på at han er utsatt for noe kriminelt. Tekniske etterforskere fra Kriminalpolitisentralen sikret spor i ettermiddag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSVINGER (Dagbladet.no): Erfarne drapsetterforskere fra Kripos jakter sammen med hedmarkspolitiet i dag på en ukjent gjerningsperson etter det de mener er et drap på en mann i 20-åra i Kongsvinger i natt.

Da Dagbladet var på stedet i ettermiddag, var et svært stort område ennå avsperret i borettslaget, mens det gikk opp for rystede beboere at en omfattende drapsetterforskning er i gang.

Politipatruljer med hunder gjorde søk etter et drapsvåpen og andre spor, samtidig som andre politifolk utførte rundspørring i nabolaget og Kripos-teknikere finkjemmet utearealene. Det skal ha blitt funnet blodspor flere steder i gresset.

- Jeg kan bekrefte at hunden markerte for funn, men ikke hva den fant, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt til Dagbladet.

Hun bekrefter at politiet leter etter et drapsvåpen.

- Mye blod
Dagbladet har snakket med en av mennene som fant avdøde i 01.30-tida i natt. Vitnet opplyser at mannen så ut til å ha store ytre skader, og ble umiddelbart oppfattet som død av de som gjorde sjokkfunnet.

- Det var mye blod. Men det var ganske mørkt ute, så det var vanskelig å se nøyaktig hva slags skader det var, sier vitnet, som ønsker å være anonym.

Han gikk i Iduns veg på vei hjem sammen med tre-fire andre etter å ha vært på besøk hos en venn som bor like ved funnstedet. Gruppen som fant avdøde skal i avhør seinere i dag, men heller ikke de skal  ha sett andre personer i nærheten eller gjort andre observasjoner som kan lede politiet nærmere en gjerningsmann.

- Dette var ingen hyggelig opplevelse, sier vitnet til Dagbladet.

Dødsårsaken er ikke kjent, men politiet mener avdøde er utsatt for vold.

- Mannen var påført ytre skader av en slik karakter at vi finner grunn til å etterforske det som et mulig drap, sa politiadvokat Iren Johnsen Dahl på en pressekonferanse i Kongsvinger klokka 14.

- Lå på ryggen på gresset
Beboere i Iduns veg forteller til Dagbladet at den døde mannen lå på ryggen i en unaturlig posisjon på gressplenen utenfor en av inngangene til lavblokkene da politiet sperret av området.

 Lite tyder på at mannen kan ha falt eller kommet til skade i en ulykke som ikke hadde øyenvitner.

- Slik jeg så det kan ikke det der ha skjedd naturlig, sier Fred Pedersen (63), som bor i oppgangen som har inngangsdør bare et par meter fra der mannen ble funnet død.

Han kjente ikke igjen avdøde av utseende, og har ikke hørt noe i løpet av natta som kan knyttes til hendelsen. Også en annen nabo Dagbladet snakket så mannen som lå på bakken i morges uten å kjenne igjen vedkommende.

Kjell Gunnar Johnsrud bor også i boligblokka, og han forteller Dagbladet at det ofte hender folk går forbi området på vei hjem fra fester i helgene, men at det sjelden er noe støy.

- Jeg og naboene jeg har snakket med i dag synes dette er svært ubehagelig, sier beboeren.

Anne Randine Holtmoen i nabooppgangen var mye våken gjennom natta, men det eneste påfallende den eldre kvinnen hørte var to menn som snakket sammen på utsiden.

«Du går feil vei, hvor skal du?» «Hjem», svarte den andre. Noe mer hørte jeg ikke, men det var to mannsstemmer, sier Holtmoen til lokalavisa Glåmdalen.

Ber vitner melde seg
Drapsetterforskerne er rimelig sikre på at drapsofferet er en lokal mann i 20-årsaladeren, men hadde i 14-tida ikke fastslått identiteten endelig. Det antatte drapsofferet ble funnet i 01.30-tida, men det har så langt ikke meldt seg vitner som kan avklare når eller hvor ugjerningen skjedde.

Både taktiske og tekniske etterforskere fra Kripos bistår politiet på Kongsvinger i drapssaken, og var i ettermiddag blant annet i gang med rundspørringer i nabolaget og sikring av spor utendørs.

- Alle ressurser er satt inn i saken, i håp om en snarlig opppklaring, sier politiadvokat Johnsen Dahl, som foreløpig ikke vil opplyse om hvordan skadene på mannen kan ha blitt påført.

- Vi kan ikke opplyse om dødsårsak før obduksjonsrapporten foreligger, sier hun.

BER OM TIPS: Politiadvokat Iren Johnsen Dahl, etterforskningsleder Ingar Høie, og Kripo-setterfosker Asbjørn Hansen (t.h.) holdt pressekonferanse i ettermiddag.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BER OM TIPS: Politiadvokat Iren Johnsen Dahl, etterforskningsleder Ingar Høie, og Kripo-setterfosker Asbjørn Hansen (t.h.) holdt pressekonferanse i ettermiddag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Politiadvokaten ber alle som beveget seg i området ved Iduns veg mellom klokka 23 og politiets ankomst om å melde seg.

- Ingen er mistenkt eller siktet i saken, og det er derfor svært viktig å komme i kontakt med folk som kan ha sett eller hørt noe, sier Johnsen Dahl.

Dagbladet.no kommer med mer.

LÅ PÅ GRESSET: Funnstedet er ikke forenelig med et fall, mener naboer Dagbladet har snakket med.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
LÅ PÅ GRESSET: Funnstedet er ikke forenelig med et fall, mener naboer Dagbladet har snakket med. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer