<strong>MÅ UT:</strong> UNE mener at det ikke innebærer noen risiko for Martine-hjelper Ahmed Aldiani å reise hjem til Jemen. Her med sin advokat Karstein Egeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ UT: UNE mener at det ikke innebærer noen risiko for Martine-hjelper Ahmed Aldiani å reise hjem til Jemen. Her med sin advokat Karstein Egeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han var budbringer for presidenten, ble beskutt og truet og kjemper for Martines rettferdighet

Nå blir Martine-hjelper Ahmed Aldiani kastet ut av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den jemenittiske journalisten Ahmed Aldiani (44) er i Norge kjent som en bidragsyter i Martine-saken. Han har samarbeidet med Martines far, og skrevet artikler om saken - også her i Dagbladet.

Nå har firebarnsfaren fått beskjeden han fryktet: Du skal ut av Norge.

- Jeg er redd, og frykter spesielt for barna mine. Jeg er redd fordi folk som støtter Farouk Abdulhaks familie virker å ha kontakter i Norge. Mine to yngste barn har også gått på skole i Norge. De snakker dårligere arabisk enn de snakker norsk, sier Aldiani til Dagbladet.

Budbringer for presidenten Aldiani har tidligere fått avslag på asyl i Sverige. På vei hjem fra Saudi-Arabia til Jemen ble han ifølge UNEs sakspapirer bedt av Jemens tidligere visepresident Ali Salim al-Beidh om å levere et brev til Jemens tidligere president Ali Nasser Muhammed, som levde i eksil i Syria - og som seinere har engasjert seg i Martine-saken.

Under asylintervjuet framla Aldiani et annet brev fra al-Beidh, til kongen av Saudi-Arabia. Dette brevet, forklarte Aldiani, førte til at Jemen anklaget ham for å stå i ledtog med fremmede makter. Etter dette, i 2010-2011, skal Aldiani ha blitt beskutt, og to av barna hans blitt forsøkt bortført.

<strong>STØTTE:</strong> I Aden i Sør-Jemen har det vært demonstrasjoner til støtte for både Martine-saken og Ahmed Aldianis sak. Foto: Privat
STØTTE: I Aden i Sør-Jemen har det vært demonstrasjoner til støtte for både Martine-saken og Ahmed Aldianis sak. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kom til Norge i 2011. Det var Ali Nasser Muhammed som fortalte meg at en norsk jente var blitt drept og at Shaher Abdulhaks sønn var mistenkt, og ba meg om å hjelpe, sier Aldiani.

Forsøkt kidnappet Ahmed Aldianis bror Omar bor til vanlig i USA, men oppholder seg nå i Jemen. Likevel er han helt klar på at broren bør bil i Norge.

- Det er ikke trygt for ham i Aden. Denne saken gjør livet vårt i Jemen veldig farlig. Jeg er her for å beskytte moren og søsteren vår, som har måttet flytte fra byen etter at flere folk har kommet på døra vår i Aden, sier Omar Aldiani til Dagbladet.

Menneskerettighetsaktivister har også registrert trusler fra jemenittiske sikkerhetsstyrker mot begge brødrene.

- Folk som sa de var tilknyttet Abdulhak-familien forsøkte å kidnappe meg i fjor. Jeg rapporterte det til den amerikanske ambassaden, men det er ikke noe funksjonelt politi her. Jeg er også blitt oppringt flere ganger med tilbud om å «få til en avtale» i Martine-saken. Det betyr bestikkelser, sier Omar Aldiani.

<strong>OPPGITT:</strong> Odd Petter Magnussen, Martines Vik Magnussens far, har tatt opp Ahmed Aldianis sak med justisminister Anders Anundsen og utenriksminister Børge Brende - uten hell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPGITT: Odd Petter Magnussen, Martines Vik Magnussens far, har tatt opp Ahmed Aldianis sak med justisminister Anders Anundsen og utenriksminister Børge Brende - uten hell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han er rystet over at truslene kommer fra personer som vet hva som skrives i Norge:

- De som har ringt vet at norske myndigheter ikke vil hjelpe broren min, og har informasjon om saken fra Norge. Jeg vet ikke hvem de er, for de ringer fra skjult nummer.

Viktig Odd Petter Magnussen, Martines far, bekrefter at Aldiani har vært en svært betydelig støttespiller i kampen for å få Farouk Abdulhak stilt for retten i London. I februar var Magnussen i et møte med utenriksminister Børge Brende og justisminister Anders Anundsen. Der tok han opp Aldianis sak.

- Jeg ba Anundsen bruke sin instruksjonsrett i asylsaker hvor nasjonale interesser og utenrikspolitiske hensyn spiller inn. Han mente at han ikke hadde en slik rett — til tross for at jeg viste til utlendingsloven. Justisdepartementet (JD) ga så en formell tilbakemelding på at de ikke hadde det — før de senere snudde og sa at de likevel hadde slik instruksjonsrett, sier Magnussen til Dagbladet.

Etter juss-diskusjonen har ikke Magnussen hørt noe om Aldiani-saken, men forbereder nå et brev til justisministeren.

- For Martine-saken er det helt avgjørende at Aldiani får bli i Norge. Da må statsråden kunne bruke sin instruksjonsmyndighet. Det sies at Martine-saken er høyt prioritert og at det brukes store ressurser på saken fra UD sin side, det harmonerer ikke med hvordan man behandler den største bidragsyteren til Martine-saken. I Jemen vil Aldiani antakelig være en levende blink, sier Magnussen.
  - Ikke farlig - Etter en konkret vurdering har vi ikke funnet at han risikerer forfølgelse eller andre overgrep ved retur til Jemen, skriver nemndleder Stine Alræk Iversen i UNE i en e-post til Dagbladet.

<strong>HELSEPROBLEMER:</strong> Ahmed Aldiani har hatt hjerteproblemer - men får ikke legehjelp etter at asylsøknaden ble avslått. Foto: Privat
HELSEPROBLEMER: Ahmed Aldiani har hatt hjerteproblemer - men får ikke legehjelp etter at asylsøknaden ble avslått. Foto: Privat Vis mer

- Sikkerhetssituasjonen i Jemen er sentral del av vurderingen i vedtaket, i tillegg til de individuelle anførslene. UNE følger sikkerhetssituasjonen i Jemen nøye. Den nåværende sikkerhetssituasjonen tilsier etter UNEs vurdering ikke et generelt vern mot retur for alle asylsøkere fra Jemen.

I sakspapirene går det også fram at UNE og Aldiani er uenige om elementer av hans forklaring, og at UNE mener at de ikke kan slå fast at det vil være best for barna å bo i Norge.

Nasjonale interesser Andreas Skjøld-Lorange, senior kommunikasjonsrådgiver i JD, skriver i en e-post at verken statsråden eller departementet har myndighet til å gripe inn i eller påvirke utfallet av enkeltsaker - hvis ikke saken gjelder hensynet til grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn.

- UDI og UNE vurderer om det kan foreligge utenrikspolitiske hensyn i en sak, og oversender den i så fall til departementet for vurdering, opplyser han.

Dagbladet har ikke lyktes å nå Shaher Abdulhak.

<strong>UROLIG:</strong> Omar Aldiani (t.v.) frykter for brorens sikkerhet. Her under et tidligere besøk i Norge. Arkivfoto: Privat
UROLIG: Omar Aldiani (t.v.) frykter for brorens sikkerhet. Her under et tidligere besøk i Norge. Arkivfoto: Privat Vis mer

Martine-saken

• Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved Regent's College i London. Hun ble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdulhak bodde.

• Martine Vik Magnussen ble sist sett i live halvannet døgn tidligere på et utested sammen med Abdulhak.

• Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter at Martine forsvant.

• Britisk politi har siktet ham for å ha voldtatt og drept Magnussen og etterlyst ham via Interpol.

• Britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen, men har likevel bedt om utlevering. Dette har Jemen avslått.


(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer