GREEN RIVER-DRAPSMANNEN: Gary Leon Ridgway (t.h), fikk tilnavnet «Green River-drapsmannen» før han ble tatt. Her under rettssaken i 2011, da han ble dømt for drap nummer 49. I avhør har han innrømt opptil 71 drap. Foto: REUTERS / Marcus Donner / NTB SCANPIX
GREEN RIVER-DRAPSMANNEN: Gary Leon Ridgway (t.h), fikk tilnavnet «Green River-drapsmannen» før han ble tatt. Her under rettssaken i 2011, da han ble dømt for drap nummer 49. I avhør har han innrømt opptil 71 drap. Foto: REUTERS / Marcus Donner / NTB SCANPIXVis mer

- Han var den perfekte ektemann. Men han var også den perfekte morder

Gary Ridgway innrømmet drap på 71 kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

[teaser]Judith Mawson var håpløst forelsket i ektemannen Gary Ridgway. De var lykkelig gift.

Bil-lakkereren, Vietnam-veteranen og kirkegjengeren Gary hjalp til med både matlaging og rengjøring hjemme. Han var en sånn fyr som åpnet døren og dro ut stolen for sin kjære. Han gikk samvittighetsfullt på jobb hver eneste dag, og skyldte på overtid eller fagforeningsmøter hvis han dro for tidlig eller kom for sent hjem.

Egentlig levde han to separate liv: Det ene som velfungerende og hengiven ektemann og far. Det andre som en sadistisk og sexavhengig seriemorder, som kynisk valgte sine ofre blant lokale prostituerte. [/teaser]

SLAPP UNNA: Dette arkivbildet fra 1982, viser at Ridgway var i politiets søkelys. Han var på dette tidspunktet godt i gang med drapsraidet sitt. Foto: AFP / NTB SCANPIX
SLAPP UNNA: Dette arkivbildet fra 1982, viser at Ridgway var i politiets søkelys. Han var på dette tidspunktet godt i gang med drapsraidet sitt. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Fordi «de var det ingen som ville savne», som han mange år senere skulle forklare i retten.

Ingen voldstegn

Verken kona eller sønnen Matthew, som bodde hos faren i helgene, la merke til noe mistenkelig ved Gary. Ingen kort lunte, humørsvingninger eller fiendtlighet overfor kvinner. Ingen tegn til vold.

Livet var normalt og fint. Jobb i ukene. I helgene var de på loppemarkeder, spilte baseball, dro på campingturer eller sykkelturer.

70-årige Judith Mawson har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Men til People Magazine har hun enkelt og presist beskrevet sin eks-mann slik:

- Han var den perfekte ektemann. Men han var også den perfekte morder.

Gary Ridgway ble til slutt dømt for 49 drap. Fire av dem begikk han mens de var gift. I dag klarer ikke Judith å fatte at hun lot seg narre av mannens makabre dobbeltliv.

KOM UT AV TELLING: Gary Ridgway drepte så mange at han selv kom ut av telling. Her fra retten i King County i Seattle 5. november 2003, der han sa «skyldig» for hvert av de 48 navnene som ble lest opp. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
KOM UT AV TELLING: Gary Ridgway drepte så mange at han selv kom ut av telling. Her fra retten i King County i Seattle 5. november 2003, der han sa «skyldig» for hvert av de 48 navnene som ble lest opp. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Småbarn fant det første liket

Gary Ridgway innledet sin bloddryppende karriere som seriemorder i 1982. I juli det året fant noen lekende småbarn et lik flytende i Green River, en stilleflytende elv som bukter seg gjennom skogene i utkanten av Seattle i delstaten Washington. Personen som lå slengt over trestokken på grunt vann var 16 år gamle Wendy Coffield, som noen måneder i forveien hadde rømt hjemmefra og rotet seg bort i Seattles prostitusjonsmiljø.

Ingen så henne forsvinne. Ingen hadde meldt henne savnet.

Hun ble funnet med store blåmerker på den ene armen, og sine egne truser surret rundt halsen. Rettsmedisinerne slo fast at dødsårsaken var kvelning.

Ingen nye spor i saken dukket opp før en måned seinere, da en kanopadler fant de nakne likene av Cynthia Hinds (17) og Marcia Chapman (31) i samme elv. Politiet kom til stedet, og fant også det avkledde liket av 16-årige Opal Mills et lite stykke fra elva.
Også disse tre kvinnene var kvalt til døde.

På grunn av likheten mellom sakene, mente politiet at en seriemorder var løs. De nedsatte den største etterforskningsgruppa siden jakten på seriemorderen Ted Bundy på 1970-tallet. Green River-morderen skulle tas. Men det skulle gå 19 år før han satt i buret.

Drepte seks kvinner på en måned

Ridgway valgte sine ofre blant de prostituerte; samfunnets mest utsatte og oversette gruppe. Mange av dem hadde stukket av hjemmefra eller fra fosterhjem, bodde på gata og var mutters alene i verden.

I løpet av en periode på to og et halvt år, fra juli 1982 til mars 1984, tok han livet av 42 kvinner — de yngste bare 15 år. På det verste drepte han seks kvinner på en måned. Alle ble kvalt til døde.

Langs horestrøket «The Strip» hadde Ridgway funnet en uuttømmelig kilde av desperate, sårbare og usynlige ofre. Målet var å drepe så mange sexarbeidere som mulig.

Han plasserte de fleste likene i klynger, fordi han ville holde telling med alle kvinnene han drepte. I de fleste tilfellene tok han med seg kvinnenes smykker og klær, for å gjøre det vanskeligere å identifisere dem. For å forvirre politiet, plasserte seriemorderen tyggegummi og sigaretter som tilhørte andre personer ved likene.

Og for å forvirre enda mer, flyttet han likdeler over delstatsgrensen. Ofte returnerte han til likhaugen, for å ha sex med de døde kroppene.

Lekte katt og mus med politiet

Saken ble et mareritt for politiets spesialgruppe. Etterforskerne ble sterkt kritisert for ikke å klare å fange en morder som klarte å drepe så mange kvinner på så kort tid, over et forholdsvis lite, geografisk område. 

«Jeg kvalte dem. Jeg var ganske god til det.» Gary Ridgway

Likene av jenter og unge kvinner dukket opp raskere enn de klarte å sortere spor og informasjon.

Gary Ridgway elsket å leke katt og mus med lovens lange arm. Slik som hans seriemorder-kollega, Ted Bundy, gjorde på 70-tallet. Bundy bistod også politiet i jakten på Ridgway fra fengselscella. Etter to dagers samtaler hadde etterforskningsleder David Reichert lært av Bundy at de slapp for mye informasjon ut til media.

I lokalavisene ble ofrene framstilt i et dårlig lys - som uansvarlige, kriminelle jenter som hadde utsatt seg selv for fare.

Folks likegyldighet var Gary Ridgways mest dødelige medsammensvorne.

Foruten hans valg av offer, mener etterforskere at Ridgways hverdagslige framtoning er en viktig årsak til at han slapp unna gang på gang. Han var en kortvokst kar med store briller. En gjennomsnittlig type ingen la merke til.

ONDSKAPEN SELV: Gary Ridgway er dømt for 49 drap, noe som gjør han til en av de verste seriemorderne i USAs historie. Han sitter nå på livstid i et fengsel i Colorado. Foto: AFP / NTB Scanpix
ONDSKAPEN SELV: Gary Ridgway er dømt for 49 drap, noe som gjør han til en av de verste seriemorderne i USAs historie. Han sitter nå på livstid i et fengsel i Colorado. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Da frykten for Green River-morderen spredte seg for alvor blant jentene på «The Strip», skal Ridgway ifølge egen forklaring ha plukket opp et offer med sønnen Matthew i baksetet. For hvordan kunne en lykkelig gift, hardtarbeidende far - attpåtil kirkegjenger — være en psykopatisk seriemorder?

Flyttet inn etter to måneder

I mai 1982 kom han i kontakt med politiet for første gang. Han hadde oppsøkt en prostituert, og innrømmet at han var oppslukt av kvinner som solgte sex. Men Ridgway unnlot å nevne at han likte å drepe dem. Og det var det. Politiet lot han gå.

I april 1983 steg 17 år gamle Marie Malvar inn i en mørk pickup utenfor et motell i Seattle. Halliken hennes så at Marie og mannen i bilen begynte å krangle. Han prøvde å følge etter dem, men mistet dem i et lyskryss. Han så aldri noe mer til Marie.

Men dagen etter ble pickupen observert utenfor Garys hus. Politiet fant ingen spor etter jenta i huset, og han nektet for å ha noe med alle drapene å gjøre. Han besto en løgndetektortest, og politiet slapp dermed igjen taket på seriemorderen de var på intens jakt etter.

FØRSTE OFFER: Wendy Coffield var Ridgways første offer som ble funnet. Her hentes liket av 16-åringen ut fra Green River. Foto: ZUMA PRESS
FØRSTE OFFER: Wendy Coffield var Ridgways første offer som ble funnet. Her hentes liket av 16-åringen ut fra Green River. Foto: ZUMA PRESS Vis mer

To år senere, i 1985, møtte Gary det som skulle bli hans tredje kone på en lokal bar. Nyskilte Judith Mawson lot seg sjarmere av den hyggelige arbeidskaren med det brede smilet, og flyttet inn til han to måneder senere.

Hun har i ettertid sagt at det eneste hun noen gang reagerte på, var at det bare var en enkel madrass på soverommet og at gulvteppet var fjernet.

Gary forklarte kjæresten at ungene til en leieboer hadde ødelagt teppet og at en eks-kjæreste hadde tatt med seg sengen. Judith kjøpte hans forklaring.

Men sannheten var at Ridgway brukte teppet til å fjerne et av hans ofre. For mange jenter hadde blitt med Gary hjem. Ingen forlot huset med livet i behold.

GRÅTER: Gary Ridgway var forberedt på å bli skjelt ut, men da familien til enkelte av ofrene henvendte seg til han i retten og sa at de tilga han, brøt seriemorderen sammen i gråt. Foto: GETTY IMAGES
GRÅTER: Gary Ridgway var forberedt på å bli skjelt ut, men da familien til enkelte av ofrene henvendte seg til han i retten og sa at de tilga han, brøt seriemorderen sammen i gråt. Foto: GETTY IMAGES Vis mer

Så aldri på nyhetene

I 1987 troppet politiet igjen opp hjemme hos Ridgway, etter at vitner knyttet ham direkte til flere av ofrene. Det var også første gang Judith hørte om Green River-morderen.

- Jeg så aldri på nyhetene og ante virkelig ikke hva som foregikk, har hun forklart People Magazine.

Igjen slapp Gary Ridgway unna. Politiet hadde ikke nok bevis til å arrestere han, men sikret seg likevel hår- og spyttprøver fra den da 38 år gamle horekunden.

Livet returnerte til det normale for ekteparet Ridgway. Året etter giftet de seg. Mens jakten på Green River-morderen fortsatte. Nå med bare eneste politimann på saken.

- Jeg kvalte dem. Jeg var ganske god til det!

30. november 2001 startet som en hvilken som helst annen dag for Judith og Gary Ridgway. Han dro på jobb som vanlig, med konas hjemmelagede lunsj i sekken. Hun gledet seg og telte timer til han kom hjem. Men senere samme dag ble ektemannen gjennom 13 år arrestert.

Moderne teknologi hadde knyttet 52-åringens DNA til flere av ofrene.

Men selv da lot ikke Judith seg overbevise om at de hadde tatt riktig mann. Hun elsket fremdeles mannen som hver dag fikk henne til å le. Og hun stod ved hans side fram til han to år senere satt på tiltalebenken i King County for å ha begått de mest umenneskelige overgrep. 

Det var først da Gary Ridgway i 2003 tilstod den ene drapet etter det andre, at den grufulle sannheten gikk opp for Judith. Ektemannen var virkelig den beryktede Green River-morderen. En av landets mest langvarige mordgåter var oppklart. Mens Judith hadde levd på en løgn.

GRAV OPP HAGEN: I 2001 gravde politiets etterforskere opp hagen til Ridgway, etter at DNA-bevis koblet ham til fire av de døde kvinnene fra 80-tallet. Foto: Gary Kissel / ZUMA Press.
GRAV OPP HAGEN: I 2001 gravde politiets etterforskere opp hagen til Ridgway, etter at DNA-bevis koblet ham til fire av de døde kvinnene fra 80-tallet. Foto: Gary Kissel / ZUMA Press. Vis mer

Under rettssaken forklarte den kalkulerte seriemorderen hvordan han hadde bortført, misbrukt og til slutt drept sine tilfeldige ofre.

- Jeg kvalte dem. Jeg var ganske god til det, sa han i retten - tilsynelatende uanfektet av det hele.

Drepte for å spare penger

Han var mer skamfull da han forklarte at hans morderiske atferd var for å få tilbake de 20 dollarene han hadde betalt for sex. Enda mer sjokkerende var forklaringen på den nekrofile atferden: Det var for å spare 20 dollar på en ny prostituert. 

FUNNET ETTER 28 ÅR: Tobarnsmoren Rebecca Marrero (20) ble drept i desember 1982, men liket ble ikke funnet før i 2010. Hun er den 49. kvinnen Gary Ridgway ble dømt for å ha drept. Foto: AP / NTB Scanpix
FUNNET ETTER 28 ÅR: Tobarnsmoren Rebecca Marrero (20) ble drept i desember 1982, men liket ble ikke funnet før i 2010. Hun er den 49. kvinnen Gary Ridgway ble dømt for å ha drept. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Ridgway ble dømt til 48 livstidsdommer, i tillegg til ti år for bevisforspillelse for hvert av ofrene.

48 drap. Det meste en seriemorder i USA noen gang har tilstått å ha gjennomført. For å slippe dødsstraff gikk Gary Ridgway med på å samarbeide med aktoratet. Han innrømmet Green River-drapene, og hjalp til med å finne levningene til noen av kvinnene som aldri var funnet.

18. februar 2011 markerte han 62-årsdagen sin ved å kjenne seg skyldig i drapet på småbarnsmoren Rebecca «Becky» Marrero (20). Enda et offer hadde fått et navn. Han hadde nå 49 drap på samvittigheten.

Politiet anslår det sannsynlige antallet ofre til 71. Men det er også de som mener det reelle tallet kan være nærmere 100.

Kan aldri tilgi

Judith Mawson har ikke snakket med han han som nå er eks-mannen siden rettssaken i 2003.

Hun var så knust og skamfull, at hun gjemte seg unna offentligheten i årevis. Til og med de etterlatte etter ofrene hadde sympati for henne.

- Hvordan kunne jeg være så naiv? Jeg føler meg ansvarlig overfor alle de foreldre og familier som har mistet sine kjære, sier Mawson, som tok tilbake pikenavnet like etter skilsmissen.

MISTET DATTEREN: Carol Estes holder opp et bilde av sin drepte datter Deborah Estes under rettssaken mot Ridgway i 2003. Deborah ble bare 15 år. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
MISTET DATTEREN: Carol Estes holder opp et bilde av sin drepte datter Deborah Estes under rettssaken mot Ridgway i 2003. Deborah ble bare 15 år. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Hun var på god vei til å drukne sorgene i piller og alkohol, da en venninne oppfordret henne til å skrive bok om det å være gift med en av USAs mest forhatte menn.

- Jeg savner det livet vi hadde. Men jeg kommer aldri til å tilgi han. Hvordan kan man tilgi en mann som har drept så mange uskyldige kvinner?

I dag lever tobarnsmoren en anonym tilværelse i småbyen Graham i Washington, omgitt av barn, barnebarn og noen få, nære venner.

Og med erkjennelsen av at de lykkeligste årene i sitt liv, tilbrakte hun sammen med en av USAs verste seriemordere gjennom tidene.

• Kilder: «The Search for the Green River Killer» (Smith/Guillen), Seattle Times, People Magazine, Berlingske Tidende, Mail Online, Vi menn, Dagbladet Magasinet