Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han var den siste store motstandshelt

NRK melder at Rønneberg sovnet stille inn i natt.

KRIGSHELT: Vemork-veteran Joachim Rønneberg (95) fotografert i London. Rønneberg døde 99 år gammel. Foto: NTB Scanpix
KRIGSHELT: Vemork-veteran Joachim Rønneberg (95) fotografert i London. Rønneberg døde 99 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kjente krigsveteranen Joachim Holmboe Rønneberg ble 99 år gammel. Familien opplyser til NRK at Rønneberg døde i natt.

Rønneberg ledet tungtvannsaksjonen på Vemork under 2. verdenskrig for å hindre tyskerne i å bruke tungtvannet som ble produsert på Hydros fabrikkanlegg på Rjukan til å utvikle en atombombe.

Han var siste gjenlevende fra tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943. Rønneberg bodde i hjembyen Ålesund etter krigen og jobbet som journalist og redaksjonssjef ved NRK Møre og Romsdal. Han gikk av med pensjon i 1987.

- Han var den siste store motstandshelt, sier Arnfinn Moland, historiker og tidligere leder av Norsk Hjemmefrontmuseum til Dagbladet.

Rønneberg fikk flere norske og utenlandske utmerkelser, blant annet Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med eikegren.

I ettertid ble han belønnet for sitt arbeid med å opplyse barn og unge om farene med krig da han i 2015 fikk Forsvarets hederskors for sin formidling av krigshistorie til forsvarspersonell og Norges befolkning.

- Som leder for sabotasjeaksjonen, så er du sikret et liv i det kollektive minnet. I tillegg har du hans væremåte, og hans evne til å formidle, sier Moland.

Historikeren har gjort lange intervjuer med Rønneberg, besøkt ham hjemme og vært på reiser med ham.

- Han var en veldig sympatisk og behagelig mann, men med sterke meninger. Han var stille, men med en autoritet når han snakket som var helt spesiell, sier Moland.

Video originally published 26.02.2013 TUNGTVANNSAKSJONEN ANNO 2013: Forsvarets spesialkommando gjennomførte en demonstrasjon av hvordan et angrep på tungtvannsfabrikken på Vemork i 2013. Video: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer Vis mer Vis mer

Viktige erfaringer

I forbindelse med 70-årsjubileet for aksjonen sa Rønneberg i et intervju med Dagbladet at han ikke trodde erfaringene fra siste verdenskrig noen gang kunne bli overflødige.

- Det er viktig for oss alle at vi er klar over at fred ikke kommer gratis. Vi må være villige til å kjempe for freden hver eneste dag. Det er bare å åpne avisa, eller skru på tv, for å se all elendigheten, sa Rønneberg.

- Uansett alder?

- Ja, det må jeg si. De unge må oppdras til å skjønne dette med friheten, sier han nok en gang.

Men det vellykkede raidet har også en annen side, ifølge Rønneberg.

- Da vi gjennomførte aksjonen på Vemork, brente opplevelsen seg fast i sjelen min. Når jeg vender tilbake til Vemork er det som om åra imellom forsvinner, og det føles som om det skjedde i går, sier Joachim Rønneberg, fra det kjente Kompani Linge.

«Operasjon Gunnerside»

Aksjonen på Vemork fikk navnet «Operasjon Gunnerside». Aksjonen er også blitt filmatisert to ganger.

Den ble betegnet som en suksess. De norske sabotørene trengte ikke å avfyre så mye som et eneste skudd.

- Rønneberg var leder for den mest vellykka sabotasjeaksjonen man kan se for seg, uavhengig av diskusjonen om hva som var verdien av den i ettertid. Selve aksjonen var eksepsjonelt bra, og han var altså leder for den, 22 år gammel, sier Moland.

UNIKE BILDER: I National Geographic-serien «Hemmeligheter på havets bunn» får vi se hvordan jernbaneferja D/F Hydro ligger nesten helt intakt etter over 70 år på 430 meters dyp. Ferja skulle frakte tungtvann til Tyskland, men ble senket av norske sabotører i 1944. Ved å blant annet bruke sonar-teknologi har de laget en detaljert 3D-animasjon av de... Vis mer

Joachim Rønneberg var kjent for å ikke framheve seg selv og sin rolle, men hele gruppen som deltok i aksjonen.

- De var ikke tilhengere av å bli omtalt som helter. De gjorde bare det de påla seg selv, sier Moland.

Hydrogenfabrikken på Vemork ved Rjukan var åsted for verdens kanskje mest kjente og vellykkede sabotasjeaksjoner. Tyskerne kontrollerte fabrikken under andre verdenskrig.

Natt til 28. februar 1943 sprengte de norske soldatene i «Operasjon Gunnerside» tungtvannsbeholdningen og produksjonsutstyret i kjelleren av fabrikken.

Moland sier at Rønnebergs bortgang kommer til å bli lagt merke til internasjonalt, spesielt i Storbritannia.

- I 2012 fikk han det flagget som hang på det britiske parlamentet frigjøringsdagen i 1945. Han fikk det overrakt i en seremoni. Det viser hvor stor pris de satte på ham i Storbritannia, sier Moland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!