- Han var den siste store motstandshelt

NRK melder at Rønneberg sovnet stille inn i natt.

KRIGSHELT: Vemork-veteran Joachim Rønneberg (95) fotografert i London. Rønneberg døde 99 år gammel. Foto: NTB Scanpix
KRIGSHELT: Vemork-veteran Joachim Rønneberg (95) fotografert i London. Rønneberg døde 99 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den kjente krigsveteranen Joachim Holmboe Rønneberg ble 99 år gammel. Familien opplyser til NRK at Rønneberg døde i natt.

Rønneberg ledet tungtvannsaksjonen på Vemork under 2. verdenskrig for å hindre tyskerne i å bruke tungtvannet som ble produsert på Hydros fabrikkanlegg på Rjukan til å utvikle en atombombe.

Han var siste gjenlevende fra tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943. Rønneberg bodde i hjembyen Ålesund etter krigen og jobbet som journalist og redaksjonssjef ved NRK Møre og Romsdal. Han gikk av med pensjon i 1987.

- Han var den siste store motstandshelt, sier Arnfinn Moland, historiker og tidligere leder av Norsk Hjemmefrontmuseum til Dagbladet.

Rønneberg fikk flere norske og utenlandske utmerkelser, blant annet Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med eikegren.

I ettertid ble han belønnet for sitt arbeid med å opplyse barn og unge om farene med krig da han i 2015 fikk Forsvarets hederskors for sin formidling av krigshistorie til forsvarspersonell og Norges befolkning.

- Som leder for sabotasjeaksjonen, så er du sikret et liv i det kollektive minnet. I tillegg har du hans væremåte, og hans evne til å formidle, sier Moland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer