Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han var det siste vitnet fra førerbunkeren hvor Hitler tok sitt liv

Denne uka døde Adolf Hitlers livvakt.

HITLERS LIVVAKT: På dette bildet fra 2005 peker Hitlers tidligere livvakt Rochus Misch på et bilde av Hitler. Misch døde torsdag 5. september, 96 år gammel. Foto: Herbert Knosowski / AP Photo
HITLERS LIVVAKT: På dette bildet fra 2005 peker Hitlers tidligere livvakt Rochus Misch på et bilde av Hitler. Misch døde torsdag 5. september, 96 år gammel. Foto: Herbert Knosowski / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Torsdag døde Adolf Hitlers livvakt og sentralbordmann - det siste vitnet fra Førerbunkeren.

- Jeg var fryktelig heldig som ble sendt til Hovedkvarteret i Berlin - og på den måten slapp unna krigens skrekk og gru, sa Rochus Misch da Dagbladet for et par år siden besøkte ham i det lille huset «på hemmelig adresse» i Berlin. 

- Jeg har fått hemmelig nummer. Telefonen ringte til slutt natt og dag. Så da en ung journalist ringte midt på natta fra en radiostasjon i Kaukasus, var det slutt. Fyren ville ha meg til å svare på spørsmål omkring Hitlers død, klagde den gamle mannen. 

Han var dårlig til beins men virket kjapp nok i øverste etasje.  

Dårlig film Under arbeidet med filmen «Undergangen» - den som handler om de siste døgnene før Hitler giftet seg med Eva Braun og begikk selvmord sammen med henne - var han en hyppig brukt kilde for produsentene. 

- De lovet meg billetter til premieren her i Berlin. Men i stedet ringte en av sjefene og beklaget at mitt nærvær ikke var ønsket. Etter at jeg fikk sett filmen, forsto jeg hvorfor. Den er full av historiske feil. Det er dessuten en totalt unødvendig film, mente Rochus Misch.

Selvmordet Han tok Adolf Hitler i hånda til avskjed, bare timer før den tyske diktatoren begikk selvmord.

- Det var ved 11-tida om formiddagen den 30.april 1945. To dager tidligere hadde han giftet seg med Eva Braun. Jeg hørte ikke smellet fra pistolen hans, men jeg så begge likene på sofaen hvor de hadde satt seg ned sammen. Begge tok gift. Hitler skjøt seg i tillegg. Han var livredd for å falle i sovjeternes klør, mintes Misch.  

Ni år Sovjet Etter sammenbruddet forsøkte han å rømme, men ble hurtig tatt av russerne. For en som hadde tjent som livvakt og telefonist for Hitler, ventet nå år med brutale avhør i Moskva.

Etterpå fulgte år med sult og sykdom i en sibirsk arbeidsleir, før Misch i 1954 fikk vende hjem til kona og datteren i Berlin. 

- Jeg lånte penger fra SS-soldatenes hjelpefond, og kunne starte min egen malerbutikk, sa han til Dagbladet. 

Han ville gjerne fortelle om kassa med dyr vin som han og kona under krigen fikk av Hitler i bryllupsgave. Verre var det med de to verdifulle maleriene - nazitjuvgods fra tyske museer - som han også ble forært i fødselsdagspresent. 

- Jeg mener bestemt at de må ha blitt stjålet fra leiligheten vår av sovjetiske soldater, lød den flakkende forklaringen.  

De siste 20 årene var Misch først og fremst en populær adresse for allehånde penneknekter fra hele verden. Han delte gjerne sine kunnskaper med journalister og seriøse forfattere. 

- Men jeg blir også rent ned av folk som kommer helt uforberedt, tar det for gitt at jeg kan engelsk - og tror at de skal få meg til å plumpe ut med en eller annen brun statshemmelighet. Til slutt måtte jeg si nei til alle, fortalte Rochus Misch.  

«Sjefen» Om Adolf Hitler hadde han bare godt å si. 

- «Sjefen» behandlet oss godt. En gang kom han og ga ordre om at jeg skulle sendes på fire ukers høyfjellsopphold. Han syns jeg så skranglete og blodfattig ut. Egentlig har jeg ikke noe negativt å si om mannen personlig, hevdet Misch.  

- Det første jeg gjorde etter å ha blitt sluppet løs fra de ni årene i krigsfangenskap, var å reise på lang ferie til Norge. Jeg bodde på Skeikampen sammen med gamle kamerater. Vi gikk på ski om dagen og i baren om kvelden.

Den tidligere livvakta Rochus Misch tok Adolf Hitler i hånda til avskjed, bare timer før den tyske diktatoren begikk selvmord. Foto: Massimo Rodari
Den tidligere livvakta Rochus Misch tok Adolf Hitler i hånda til avskjed, bare timer før den tyske diktatoren begikk selvmord. Foto: Massimo Rodari Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling