Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han var diktatorfamiliens sushikokk i 13 år. Nå forteller han at Kim Jong-un spontant skyter opp raketter

- Truslene fra Nord-Korea er ikke reelle, sier mannen som nettopp besøkte Nord-Korea i anledning avdøde Jong-ils bursdag.

SUSHI-KOKKEN SNAKKER UT: Kenji Fujimoto var Kim-familiens trofaste kokk i mange år, og har skrevet bok om hvordan det var å servere familien mat i 13 år. Han forteller at hans nære venn Kim Jong-un bare skyter opp missiler når han er sint på USAs politiske beslutninger. På dette bildet overværer Kim Jong-un en militærøvelse, ifølge nordkoreanske medier. Foto: EPA / RODONG SINMUN / NTB SCANPIX
SUSHI-KOKKEN SNAKKER UT: Kenji Fujimoto var Kim-familiens trofaste kokk i mange år, og har skrevet bok om hvordan det var å servere familien mat i 13 år. Han forteller at hans nære venn Kim Jong-un bare skyter opp missiler når han er sint på USAs politiske beslutninger. På dette bildet overværer Kim Jong-un en militærøvelse, ifølge nordkoreanske medier. Foto: EPA / RODONG SINMUN / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japanske Kenji Fujimoto, som var avdøde diktator Kim Jong-ils sushikokk, sier til den japanske avisa Mainichi Shimbun at sønn Kim Jong-un beordrer rakettoppskytninger helt spontant når USAs politiske beslutninger går imot Nord-Korea.

Det melder nyhetsbyrået United Press International, som skriver at Fujimoto sier at den nordkoreanske diktatoren ikke har noen intensjon om å starte en krig mot Vesten, eller Sør-Korea for den saks skyld.

Nord-Korea liker blant annet svært dårlig at USA og naboen Sør-Korea hvert år gjennomfører en storstilt militærøvelse, operasjonen «Foal Eagle», utenfor det lukkede landets østlige kyst.

Washington i flammer Propagandavideoer som viser diktatoren utstyrt med kikkert som titter triumferende opp på raketter, og nordkoreanske medier som viser et helt folk som klapper innstendig og raskt, er vanlig kost. De inneholder svært ofte trusler mot Vesten og naboen i sør.

Det siste innslaget kom i mars, da en ny propagandafilm med tittelen «Last Chance» ble publisert.

I den fire minutter lange videoen angripes Washington D.C. av atomraketter avfyrt fra en atomubåt (Se videoen til høyre i artikkelen). 

Mens Kongressen brenner dukker følgende melding opp på skjermen:

«Hvis de amerikanske imperialistene prøver seg mot oss, vil vi umiddelbart ramme dem med kjernefysiske våpen».

Sushikokken, som avviser at det skal finnes noen reell trussel, var på et spesielt ærend i hovedstanden Pyongyang fra 12. til 23. april. Han besøkte den lukkede byen under Jong-ils bursdag som faller på 15. april.

Overfor den japanske avisa forteller Fujimoto at når Jong-un sender diplomater til USA, må de svare for falske anklager fra USAs myndigheter om Pyongyangs provokasjoner.

Nært forhold til Kim-familien Kujimoto skal ifølge United Press International knyttet tette bånd med Kim-familien tilbake på 80-tallet, og ble da nær venn med unge Kim Jong-un. Han forlot Nord-Korea i 2001 og har siden vært en viktig kilde for å finne ut hva som skjer i Pyongyangs korridorer.

Under sitt lange opphold i Nord Korea ble han ifølge The Guardian gitt over 500 000 kroner i lønn for å være diktatorens personlige kokk. Han ble også tildelt to Mercedeser, og han og Jong-il dro på jakt, rideturer og sto på vannski sammen. Han bekreftet et rykte om at Jong-il falt av en hest i 1992, noe som medførte at han lå alvorlig skadet og bevisstløs i flere timer.

Under bursdagsvisitten nå i april snakket Kujimoto med Jong-un om Nord-Koreas bånd til Japan.

- Kim sa at han trodde det ville være en god idé at jeg spilte ut rollen som ei bru mellom Pyongyang og japanske myndigheter, sier Kujimoto, og forteller at Jong-un mente at Japan ikke hadde mye godt å si om landet hans for tida.

- Vi kan ruinere dem
Ifølge CBS News er ikke et rakettangrep førstevalget til USA dersom de skulle ha angrepet sin bitre ideologiske fiende i nord på den koreanske halvøya. I et intervju med CBS News sier Barack Obama at USA åpenbart kunne ha ruinert Nord-Korea.

- Men ved siden av den humanitære krisa det ville skapt, så er de (Nord-Korea journ.anm.) naboer til en viktig alliert (Sør-Korea journ.anm.), sier Obama.

Den amerikanske presidenten sa på søndag ifølge nyhetsbyrået Associated Press at USA ikke tror at Nord-Korea snakker sant når de sier at de tilbyr å stanse atomtester dersom USA ikke gjennomfører sine årlige militærøvelser sammen med Sør-Korea.

- Stopp krigsøvelsene med atomvåpen på den koreanske halvøya, så skal vi også innstille våre atomvåpentester, sa den nordkoreanske utenriksministeren Ri Su-yong i et sjeldent intervju med AP, ifølge NTB.

- Det er svært viktig at USAs regjering trekker tilbake den fiendtlige politikken mot Nord-Korea. Som et uttrykk for det, bør de stanse militærøvelsene og krigsøvelsene, sa Ri.

USA underskriver ikke Tidligere i april meldte Reuters at Nord-Korea kan klare å montere atomvåpen på raketter. Landet har prøvesprengt flere atombomber, men tidligere har USA sagt at Nord-Korea ikke klarer å montere disse på raketter.

Denne trusselen har amerikanske talspersoner sagt at de tar på alvor. Nylig kalte presidentkandidat Donald Trump USAs utenrikspolitikk en «katastrofe». Trump har tidligere forslått å la Sør-Korea og Japan skaffe seg atomvåpen. Nåværende president Obama mente Trumps utsagn var et tegn på uvitenhet.

Amerikanske myndigheter sier at de fortsatt presser nordkoreanske myndigheter på atomtestene på grunn av at de utgjør en trussel mot Sør-Korea.

Men USA er som kjent ikke mors beste barn de heller når det gjelder atomvåpen. FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber innstendig USA, Kina, Nord-Korea og andre land med atomvåpen godkjenne Prøvestansavtalen. Den fyller 20 i år, men har fortsatt ikke trådt i kraft.

Avtalen er undertegnet av 183 stater og ratifisert av 164. Avtalen trer imidlertid ikke i kraft før 180 dager etter at den er ratifisert av samtlige 44 stater som har såkalt kjernefysisk kapasitet, det vil si de landene i verden som har atomreaktorer eller kjernefysiske forskningsprogrammer, og dermed teoretisk evne til å framstille atomvåpen, skriver NTB.

ATOMVÅPEN: Nordkoreanske kilder opplyser at Nord-Korea nå kan klare å montere atomvåpen på raketter. Her blir en undervannsrakett skutt opp, ifølge nordkoreanske medier. Foto ble tilgjengeliggjort 24. april i år. Foto: KCNA/via REUTERS/ NTB SCANPIX
ATOMVÅPEN: Nordkoreanske kilder opplyser at Nord-Korea nå kan klare å montere atomvåpen på raketter. Her blir en undervannsrakett skutt opp, ifølge nordkoreanske medier. Foto ble tilgjengeliggjort 24. april i år. Foto: KCNA/via REUTERS/ NTB SCANPIX Vis mer
FEIRER ENNÅ BURSDAGEN HANS: Kim Jong-il døde 17. desmber 2011, men folket feirer fortsatt den tidligere lederens bursdag. Foto: REUTERS / Korea News Service / NTB Scanpix
FEIRER ENNÅ BURSDAGEN HANS: Kim Jong-il døde 17. desmber 2011, men folket feirer fortsatt den tidligere lederens bursdag. Foto: REUTERS / Korea News Service / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart