- Han var døende og ville sannsynligvis dø ved retur

Utlendingsnemnda mente informasjonen om faren til 22. juli-offers helsetilstand ikke var av en alvorlig nok karakter at det fikk avgjørende betydning. Fem dager etter utsendelsen døde han.

DØDE I HJEMLANDET: Fem dager etter at Haji Taleb Ragueh ble sendt ut av Norge, døde han. Til tross for flere advarsler fra leger reiste han til hjemlandet Djibouti, etter å ha blitt utvist fra Norge. Foto: Privat
DØDE I HJEMLANDET: Fem dager etter at Haji Taleb Ragueh ble sendt ut av Norge, døde han. Til tross for flere advarsler fra leger reiste han til hjemlandet Djibouti, etter å ha blitt utvist fra Norge. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem dager etter at han ble sendt ut av Norge, døde Haji Taleb Ragueh (68).

Han var faren til den tidligere profilerte Ap-politikeren Benjamin Ahmed Kaleb, og Ismail Haji Ahmed, som døde på Utøya under 22. juli-angrepet i 2011.

Ragueh hadde diabetes, 30 prosent hjertefunksjon, epilepsi og nerveproblemer i beina, som gjorde at han ikke lenger kunne gå.

Han og andre familiemedlemmer kom til Norge i 2003, året etter at sønnen Benjamin Ahmed Kaleb flyktet. I 2013 innrømmet sønnen å ha opgitt falsk identitet, og ble da utvist fra Norge.. Like etter ble også derfor Ragueh og kona utvist.

UDI: - Ikke alvorlig nok Til tross for advarsler fra flere leger ble ikke utvisingsvedtakene fra UDI og Utlendingsnemnda omgjort. Ragueh fikk dermed hjelp fra organisasjonen International Organization for Migration (IOM) til å gjennomføre den lange reisa fra Norge til hjemlandet Djibouti.

I sakspapirene kommer det fram at UDI ikke mente helsetilstanden hans var alvorlig nok.

«Vi bemerker at dersom helsemessige forhold skal føre til at utvisning anses uforholdsmessig må det foreligge en så alvorlig tilstand at det vil være uforsvarlig for utlendingen å vende tilbake til hjemlandet. Etter UDIs praksis betyr det at det må foreligge en akutt og livstruende lidelse, eventuelt en alvorlig kronisk lidelse som kan bli livstruende uten behandling. UDI mener at helseopplysningene, slik de nå er framstilt, ikke er av en så alvorlig karakter at det gjør utvisning uforholdsmessig», står det i vedtaket datert 10 september 2013.

I UDIs regelverk står det at det i utgangspunktet må foreligge «en akutt og livstruende lidelse for at den alene kan danne grunnlag for oppholdstillatelse i Norge». Det må i tillegg være «av avgjørende betydnnig for søkerens helse at den behandles relativt raskt».

Likevel står det også i regelverket at det «kan være aktuelt å gi oppholdstillatelse der søkeren har en alvorlig, kronisk lidelse som er eller kan bli livstruende dersom den ikke blir behandlet».

UNE: - Ikke tilstrekkelig oppdatert informasjon Da saken gikk videre til Utlendingsnemnda (UNE), mottok de flere lege-erklæringer som beskriver Raguehs tilstand som svært alvorlig.

Der framkommer det at pasienten hadde en meget alvorlig hjertesvikt, diabetes type II og epilepsi. Han hadde også mange andre alvorlige sykdommer i tillegg. Han var avhengig av livsviktige medisiner, han var multimorbid, og det framkommer også at han hadde kort forventet levetid uten medisinering.

I en annen erklæring framkommer det at han hadde meget dårlig helse, og var avhengig av mye hjelp.

Det siste vedtaket fra UNE fastslår at de mener erklæringene ikke var tilstrekkelige oppdaterte.

«Det er opplyst at klagerne har fysiske og psykiske helseplager. Opplysningene anses imidlertid ikke tilstrekkelig oppdaterte», står det skrevet.

- Ikke av en slik alvorlig karakter Mats Risbakken, seksjonssjef i Utlendingsnemnda, skriver i en e-post til Dagbladet at den oppdaterte helseinformasjonen vurderes konkret i hver enkelt sak.

- Det kan for eksempel være alderen på dokumentasjonen og innholdet som gjør at UNE ber om oppdaterte opplysninger, skriver han.

I denne saken mente nemnda at dokumentasjonen ikke ga et enhetlig sykdomsbilde.

- Blant annet på grunn av dette ble det derfor i august 2014 bedt om erklæring fra spesialist. Dette ble ikke sendt inn, skriver han, og fortsetter:

- Da saken ble behandlet for ca. åtte måneder siden, kom en enstemmig nemnd til at Hajis helsetilstand slik den var framstilt, ikke var av en slik alvorlig karakter at det fikk avgjørende betydning.

- Han var bundet til senga Ifølge familiens advokat, Jostein Løken, klarte ikke Ragueh reise rundt for å framskaffe ytterligere dokumentasjon på grunn av hans dårlige helsetilstand.

VAR ALVORLIG SYK: Haji Taleb Rague. Foto: Privat
VAR ALVORLIG SYK: Haji Taleb Rague. Foto: Privat Vis mer

- Han satt i rullestol og var sengeliggende. Men det sto uttrykkelig i papirene fra flere leger at han var døende og at han sannsynligvis ville dø ved retur. De fikk også dokumentasjon på at det blant annet ikke finnes insulin i Djibouti, sa han til Dagbladet i går, og la til:

- Etterhvert så resignerte han. Han orket ikke mer. Han var bundet til senga.

Dagbladet har vært i kontakt med støttegruppen for 22. juli, som ikke ønsker å kommentere saken.

BLE UTVIST: Sønnen til Haji Taleb Rague, Benjamin Ahmed Kaleb, er nå i hjemlandet Djibouti. Han ble utvist fra Norge etter å ha oppgitt Somalia som hjemland, i stedet for Djibouti. Han er tidligere Ap-politiker, og var på Utøya under terrorangrepene. Broren hans, Ismail Haji Ahmed, ble drept. Foto: NTB Scanpix
BLE UTVIST: Sønnen til Haji Taleb Rague, Benjamin Ahmed Kaleb, er nå i hjemlandet Djibouti. Han ble utvist fra Norge etter å ha oppgitt Somalia som hjemland, i stedet for Djibouti. Han er tidligere Ap-politiker, og var på Utøya under terrorangrepene. Broren hans, Ismail Haji Ahmed, ble drept. Foto: NTB Scanpix Vis mer