- EN AV DE HELT STORE: FNs generalsekretær Kofi Annan og nødhjelpskoordinator Jan Egeland i New York 30. desember 2004 etter tsunami-katastrofen i Asia. Foto: Gregory Bull, AP/NTB Scanpix.
- EN AV DE HELT STORE: FNs generalsekretær Kofi Annan og nødhjelpskoordinator Jan Egeland i New York 30. desember 2004 etter tsunami-katastrofen i Asia. Foto: Gregory Bull, AP/NTB Scanpix.Vis mer

- Han var en av de helt store lederskikkelsene, mer general enn sekretær

- Kofi Annan spurte stadig om turforslag i norske fjell.

Jan Egeland (60), nå generalsekretær i Flyktninghjelpen, jobbet tett med Kofi Annan i seks år som undergeneralsekretær i FN.

Egeland gikk av fra toppjobben i FN i desember 2006, samtidig som Kofi Annans andre periode som generalsekretær var over.

- Jeg hadde spørsmål om å fortsette, men visste jeg hadde fått oppleve den beste sjefen. Kofi Annan var en av de helt store lederskikkelsene. Jeg føler det som jeg har mistet en god venn og et varmt medmenneske, sier Jan Egeland til Dagbladet.

Han betegner generalsekretær Kofi Annan som «mer general enn sekretær». Helt siden FNs start i 1945/46 er det bare en annen toppsjef i verdensorganisasjonen som får samme karakteristikk av Jan Egeland.

Det er svenske Dag Hammarskiöld (FN-toppsjef fra 1953 til 1961, da han omkom i flyulykke i Kongo).

Hammarskiöld var den andre generalsekretæren i FN. Den første var nordmannen Trygve Lie (1946-1953).

Slik begrunner Egeland «mer general enn sekretær»:

- For Hammarskiöld og Kofi Annan gikk fredsbyggende og humanitære hensyn foran alt. De prøvde ikke først å tilpasse seg de fem stormaktene i FNs sikkerhetsråd, men tok kommando selv som generaler gjør.

Trosset Irak-invasjon

I de første 2,5 åra i FN var Jan Egeland FNs spesialutsending til Colombia. I de neste 3,5 åra - i Kofi Annans andre periode - var Egeland FNs globale nødhjelpskoordinator, og satt i den indre ledergruppen i FN i New York sammen med Kofi Annan og fem-seks andre.

22. JULI: Måten Norge taklet terroren 22. juli imponerte den tidligere generalsekretæren i FN. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Den andre sjefperioden var den vanskeligste for Kofi Annan fordi han ikke støttet invasjonen i Irak, og fikk USAs president George Bush og amerikansk høyreorientert mot seg. I den striden ble sønnen hans dratt inn i en konflikt om et hjelpeprogram.

Norske fjell

Jan Egeland ble kjent med Kofi Annan da han selv var statssekretær på 1990-tallet.

Han peker på at Kofi Annan var en Norge-venn i mange år.

- Han og hans svenske kone spurte meg mange ganger om turforslag i norske fjell og norsk natur.

- Og ett særpreg jeg merket meg ved han både i FN-tiden og etterpå, sist for noen uker siden: når han ringte startet han alltid med spørre hvordan det går med familien og barna - uansett hvor alvorlig tema han ringte om. Helt til det siste var han sterkt engasjert i Syria og Afrikas framtid.

KOFI ANNAN: FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan er død, 80 år gammel. Video: CNN Vis mer

- Liknet på Thorvald

- Hva visste du om helsetilstanden hans nå på slutten?

- Ingenting. Han snakket aldri om egen sykdom. Både på det punktet og som medmenneske totalt sett minnet han meg mye om Thorvald Stoltenberg. Han og Thorvald, og Jens for øvrig, var sammen i mange middager hjemme hos oss. De pratet aldri om helseproblemer eller personlige ting som kunne trenge seg foran alt det felles vi hadde å prate om, minnes Jan Egeland.