- Han var en av de helt store lederskikkelsene, mer general enn sekretær

- Kofi Annan spurte stadig om turforslag i norske fjell.

- EN AV DE HELT STORE: FNs generalsekretær Kofi Annan og nødhjelpskoordinator Jan Egeland i New York 30. desember 2004 etter tsunami-katastrofen i Asia. Foto: Gregory Bull, AP/NTB Scanpix.
- EN AV DE HELT STORE: FNs generalsekretær Kofi Annan og nødhjelpskoordinator Jan Egeland i New York 30. desember 2004 etter tsunami-katastrofen i Asia. Foto: Gregory Bull, AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jan Egeland (60), nå generalsekretær i Flyktninghjelpen, jobbet tett med Kofi Annan i seks år som undergeneralsekretær i FN.

Egeland gikk av fra toppjobben i FN i desember 2006, samtidig som Kofi Annans andre periode som generalsekretær var over.

- Jeg hadde spørsmål om å fortsette, men visste jeg hadde fått oppleve den beste sjefen. Kofi Annan var en av de helt store lederskikkelsene. Jeg føler det som jeg har mistet en god venn og et varmt medmenneske, sier Jan Egeland til Dagbladet.

Han betegner generalsekretær Kofi Annan som «mer general enn sekretær». Helt siden FNs start i 1945/46 er det bare en annen toppsjef i verdensorganisasjonen som får samme karakteristikk av Jan Egeland.

Det er svenske Dag Hammarskiöld (FN-toppsjef fra 1953 til 1961, da han omkom i flyulykke i Kongo).

Hammarskiöld var den andre generalsekretæren i FN. Den første var nordmannen Trygve Lie (1946-1953).

Slik begrunner Egeland «mer general enn sekretær»:

- For Hammarskiöld og Kofi Annan gikk fredsbyggende og humanitære hensyn foran alt. De prøvde ikke først å tilpasse seg de fem stormaktene i FNs sikkerhetsråd, men tok kommando selv som generaler gjør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer