Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han var en av de mektigste IS-toppene. Nå er han drept i et USA-angrep

al-Shishani er død, melder CBS News.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omar al-Shishani, «tsjetsjeneren», har vært et av terrorgruppa mest kjente ansikter utad. Nå er han død, ifølge CBS News.

Flere kilder bekrefter nå overfor TV-kanalen at IS-toppen har dødd av skadene han fikk i luftangrepet 4. mars.

Viktig mann i IS Tarkhan Batirashvili, som han egentlig heter, kommer opprinnelig fra Georgia. Han fant veien til Syria allerede i 2013, ett år før terrorgruppa IS tok seg inn i Irak og fikk hele verdens oppmerksomhet. I tiden etter at IS hadde tatt store områder i Irak, sommeren 2014, skal al-Shishani ha blitt utnevnt til IS' øverste militære leder - direkte underlagt Abu Bakr al-Baghdadi.

Ifølge CBS News var han som en forsvarsminister i terrorgruppas liksom-stat.

Skadet i luftangrep Da de amerikanske bombene regnet over den syriske byen al-Shaddadeh i forrige uke, øst i landet, ble al-Shishani meldt død. Hadde amerikanerne klart å ta ut en av lederne i den indre kjernen i IS? Nei, mente eksilgruppa SOHR.

De sa han levde - og at han fikk behandling på et sykehus i den syriske byen Raqqa. I dag skriver CBS News at al-Shishani likevel har dødd av skadene han fikk.

Kriget i Georgia al-Shishani tjenestegjorde i den tsjetsjenske hæren under krigen i Sør-Ossetia i 2008. Den militære erfaringen hadde han altså fra hjemlandet. Og det var også der han ble radikalisert.

Han ble dimittert fra hæren etter at han fikk tuberkulose i 2010. Så ble han tatt for ulovlig våpenbesittelse og dømt til fengsel.

I et intervju med Sky News i 2014 fortalte faren, Timur Batirashvilli, at al-Shishani var en mann uten jobb eller framtidsutsikter.  

- Han inngikk en pakt med gud om at hvis han kom seg ut av fengselet i live så ville han starte en hellig krig for gud, fortalte faren.

Slik gikk det også. I 2013 dro al-Shishani til Syria og allerde i mai ble han øverstkommanderene for Nord-Syria. Det skulle gå tre år før han ble drept.

Nå i mars markerer Dagbladet at det er fem år siden krigen i Syria startet.
Les spesialen:

Borgerkrigen som endret verden.

Les et portrett av Syrias president:
Øyelegen som aldri skulle bli diktator.