Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den islamske stat

Han var en av sjefene i IS. Nå forteller han om det grusomme han har sett

Her er hans beskjed til verden.

SNAKKER OM RAQQA: - Alt var på vei til å kollapse, sier Abu Abboud al-Raqqawi om den siste tiden i det såkalte IS-kalifatet. Foto: Kassem Hamadé / Expressen
SNAKKER OM RAQQA: - Alt var på vei til å kollapse, sier Abu Abboud al-Raqqawi om den siste tiden i det såkalte IS-kalifatet. Foto: Kassem Hamadé / Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har sett menn bli kokt i motorolje, og andre revet i stykker - fastbundet mellom to biler. Han har blitt tilbudt å kjøpe fem kvinner som sexslaver, men sier at han takket nei.

Abu Abboud al-Raqqawi har levd godt som emir (en lederrolle innen IS-organisasjonen. red.anm.) i den syriske IS-hovedstaden Raqqa.

SIVILE FLYKER: En stor grippe sivile flyktet fredag fra IS-kontrollerte områder i den syriske byen Raqqa. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

I dag lever han på flukt med sine fire koner.

I et verdenseksklusivt intervju med Expressens Midtøsten-korrespondent Kassem Hamade forteller han om livet i terrorsekten.

- Alt var på vei til å kollapse, sier al-Raqqawi.

Møtet med emiren

Etter to uker på vandring kommer han mot meg i slitte sandaler, slentrende og sliten. De ødelagte støvlene tok han av seg da han ble smuglet gjennom en avløpskanal.

Abu Abboud al-Raqqawi hadde inntil nylig en mektig posisjon i den uoffisielle IS-hovedstaden Raqqa i Syria.

- Et år etter at de erklærte kalifatet, innså jeg at det var falskt. Ingen turte å snakke åpent om det. De som gjorde det ble drept, sier al-Raqqawi.

Dette er den første gangen en avhoppet IS-emir står fram og forteller åpent om skrekkveldet til IS og livet inne i selve kalifatet.

- De som har hatt flaks, har flyktet - de fleste til Tyrkia, sier han.

Unngikk snikskytter

Flaggermus letter med langsomme bevegelser idet vi går inn i det nedbombede huset. For andre gang på under et døgn har sikkerhetsgrunner gjort at vi har endret møteplass.

Seinsommervarmen er tung og villhunder synes mellom eiketrærne utenfor. Abu Abboud al-Raqqawi er utslitt etter to uker i bilen, bare avbrutt av vandring av fjell av skoger.

Her er vi i sikkerhet, langt unna de stadig krympende områdene IS fortsatt styrer.

- Jeg trodde ikke at jeg skulle overleve denne reisen. Det farligste var å ta seg ut av IS-områdene. De har minelagt veiene til og fra Raqqa, og utplassert en snikskytter. Hans ordre er å drepe alle som flykter, sier Abu Abboud, som var sjef for mer enn 50 politimenn da han befant seg i Raqqa.

al-Raqqawi hadde også flere mektige verv i den religiøse politistyrken al-Hisbah, han var emir i IS' logistikkomité, og emir for en del av innvandringspolitiet. Før han kom seg vekk, spurte han andre IS-ledere om råd.

- Ikke reis, sa de. De tror at vårt møte er en felle, sier al-Raqqawi og ler.

Benekter at al-Baghdadi er død

I slutten av september sendte IS plutselig ut et taleopptak av lederen Abu Bakr al-Baghdadi - etter et års stillhet. De russiske rapportene om hans dødsfall så ut til å være feilaktige.

BOMBES: Tyrkiske styrker skal ha angrepet 14 mål som angivelig tilhører IS nord i Syria. Kamera festet på våpnene viser de enorme eksplosjonene fra angrepene. Video: AP Vis mer

For Abu Abboud al-Raqqawi var ikke det noen nyhet. Han sier at han allerede visste at IS' øverste leder hadde sluppet unna.

- Abu Bakr al-Baghdadi førte an retretten fra Mosul. Da Raqqa var omringet, besøkte han byen og forble der i en uke før han reiste videre til al-Kheir-provinsen i Deir al-Zawr, oppgir al-Raqqawi.

al-Raqqawi sier at en delegasjon på tolv mann fra IS-ledelsen i Raqqa reiste til Mosul rett før offensiven. Der skal de ha truffet al-Baghdadi i hans gjemmested.

- Da de reiste tilbake, fikk vi vite at al-Baghdadi hadde sverget på å bare leve på vann og dadler fram til gud opphever blokaden mot Mosul, sier al-Raqqawi.

- DREP MEG: Disse tidligere IS-brudene har blitt bragt til et slags fengsel utenfor Raqqa av kurdiske styrker. Her forteller de om sine opplevelser i «kalifatet». Video: CNN Vis mer

Skal ha sluppet unna

Å bare leve på vann og dadler er en måte å vise at man går i profeten Muhammeds fotspor. al-Raqqawi oppgir at al-Baghdadi forlot Mosul rett før byen ble inntatt av den irakiske hæren.

Samtlige IS-soldater har forflyttet seg til den syrisk-irakiske grensen.

Noen også til Deir al-Zawr i Syria.

- al-Baghdadi reiste til Raqqa. Han ble der i en uke, for så å reise til Deir al-Zawr, sier al-Raqqawi.

Han påpeker at IS pleier å komme med en bekreftelse når ledere dør. Slik var det med IS-talsmann og nestleder i organisasjonen Abu Muhammad al-Adnani, Abu Bakr al-Baghdadis høyre hånd.

- Selv om de er svekket, legger de ikke lokk på noe sånt. Er han død, bekrefter de at han er død, men al-Baghdadi lever.

- Alt har kollapset

Nylig mistet IS den irakiske byen Mosul. Den irakiske hæren befridde, sammen med militsen al-Hashd al-Shaabi og med luftstøtte fra USA, byen etter ni måneder med harde kamper.

Samtidig har kurderne, også med amerikansk luftstøtte, rykket fram i Raqqa.

I tillegg har den syriske hæren, sammen med Hizbollah og russiske fly, hatt framgang i Deir al-Zawr, og frigjort hele al-Qalamounbergen langs den syrisk-libanesiske grensa.

- Hvordan er situasjonen inne i de IS-kontrollerte områdene?

- Alt har kollapset. Kollapsen er så alvorlig at det ikke kan rettes opp igjen. Syriske medlemmer har hoppet av i store antall. Det som har hendt det siste året har svekket IS kraftig. Syriske medlemmer hopper av. De overgir seg til YPG eller velger å flykte til Tyrkia, mens utenlandske krigere fortsetter å slåss, sier Abu Abboud al- Raqqawi.

Vant folkets hjerter

Expressen har hatt kontakt med al-Raqqawi i over et år.

Det er ikke hans egentlige navn, men han er født og oppvokst i Raqqa. Før krigen jobbet han i sin fars bedrift.

Så kom seinsommeren 2014 - med svarte flagg som ble heist i gater og på torg.

KATASTROFEN: I den ferske HBO-dokumentaren «Cries from Syria» fortelles historien om den humanitære katastrofen og borgerkrigen i Syria de siste fem årene. Video: HBO Vis mer

Det var få som forsto hva som holdt på å skje. Etter at den syriske hæren forlot byen, tok Fatah al-Sham (Al-Qaidas syriske fløy) og andre væpnede grupper fra Den frie syriske armeen (FSA) kontroll over provinsen.

Det tok ikke lang tid før interne stridigheter kom til overflaten.

Men en annen milits planla å kaste ut de andre. Den 29. juni utropte gruppas høyeste leder, Abu Bakr al-Baghdadi, kalifatet «IS» - et kalifat uten grenser.

- Befolkningen i Raqqa var lei av FSA. De behandlet folk dårlig. De stjal og oppførte seg som banditter. Det var en kaotisk periode. IS dukket opp. Alle trodde at de skulle legge til rette for en rettferdig og korrekt utøvelse av islam. Folk støttet dem og de lyktes i å drive alle væpnede grupper fra Raqqa og hele provinsen, sier al-Raqqawi.

Trodde på IS-rettferdighet

Han tilhørte ikke noen spesiell bevegelse da militsene flyktet fra Raqqa. Han var en vanlig praktiserende muslim, uten å komme fra noen av de store syriske klanene. For å kunne beskytte seg selv og sin egen klan, må man tilhøre en gruppering. al-Raqqawi sier at IS var et selvsagt valg.

Ikke bare for ham, men for tusener av andre syrere.

- Først sendte de 42 mann til Raqqa. De fleste var syrere, men de hadde også medlemmer fra Irak og noen få utlendinger. I løpet av et kort tidsrom byttet mange medlemmer fra andre væpnede grupper side for å slutte seg til IS. En venn av meg foreslo at vi skulle søke om medlemskap, forteller al-Raqqawi, før han legger til:

- Først var jeg i tvil, men tenkte at IS var en islamistisk gruppe som skulle tilrettelegge for islam, så hvorfor ikke?

Kometkarriere

a-Raqqawi steg fort i gradene.

Han sier at hans egen familie tok avstand fra ham og brøt kontakten. Faren truet med å fryse ut både al-Raqqawi og hans barn hvis han ikke meldte seg ut.

- Jeg hadde troen på dem. Jeg trodde at de var ordentlige muslimer. Helt fram til de begynte å slakte folk, og henrette alle og enhver.

IS begynte raskt på sitt statsprosjekt. De opprettet en politistyrke, en hær og grunnla en leir for militær opplæring, samt en skole for islamsk lov (sharia).

- Vi fikk se og delta i henrettelser for å bli brutale. Det var en del av opplæringen, sier al-Raqqawi.

- Den første gangen jeg så noen bli henrettet, hadde en eldre mann blitt anklaget for å drive med ond magi. Bøddelen hogg av hodet hans med en øks. Jeg husker at jeg var så nærme at jeg kunne se hvordan blodet rant ut av den hodeløse kroppen, fortsetter han.

SYRIA: Den syriske byen Raqqa har vært under IS' kontroll siden 2014, men opprørsstyrkene tar tilbake mer og mer. Se de unike bildene fra slutten av august som viser hvordan krigen har preget byen. Video: CNN/Gabriel Chaim. Vis mer

- Kokt levende i olje

Den tidligere IS-emiren puster tungt.

Han forteller at han falt sammen under henrettelsen. Da han kom til seg selv igjen etter epilepsianfallet, ble han møtt av hånlige IS-kamerater.

De spurte om han var redd.

- Jeg svarte at jeg ikke var redd. Om jeg hadde innrømmet det, hadde de sikkert sendt meg på en ny sharialeir. Det ville jeg ikke, forklarer al-Raqqawi.

Den posisjonen han etter hvert opparbeidet seg i organisasjonen, gjorde at han uhindret kunne bevege seg mellom ellers hemmelige IS-baser.

Han sier at han har sett det meste.

- Det dere har sett på internett - henrettelser med kniv og skytevåpen - er helt vanlige former for straff. Jeg har sett lynsjinger som ikke er blitt filmet eller publisert. Noen ble kokt levende i olje. Motorolje. De fôret bålet i en time før de kastet den som skulle dø i den kokende olja. Tunisierne var ansvarlige for dette.

Avskyelig tortur

Andre bestialske straffemetoder var å brenne folk til døde.

Eller å rive i stykker levende fanger.

- De plasserer et rep rundt høyre fot, og et annet rundt den venstre. En bil står stille, mens den andre kjører. Man rives i to. Det er en bunnløs brutalitet.

Han forteller også om elektriske kabler. Disse ble plassert rundt fingrene til offeret, før sjefstorturisten tvinger fangen til å stikke disse inn i stikkontakten.

- Du påfører deg selv elektriske støt. Fangene tvinges til å stikke hånda inn og ut av stikkontakten når de sitter på et oversvømmet gulv.

Går gjennom det samme

Alle som blir med i IS sendes på sharialeir, før en militærleir venter. I leirene separeres utenlandske medlemmer fra de lokale.

- Den ansvarlige for sharialeiren er franskmannen Abu Mosaab al-Farancy. Han kunne arabisk, men også fransk og engelsk.

al-Raqqawi sier at han selv gikk på disse kursene.

- På sharialeiren fikk man lære om islam, islams historie og hvem som var våre fiender. Alle som ikke følger sharia er fiender. De som lager menneskelover, og som ikke følger de til gud, er utro, sier han.

- al-Farancy lever

Den 17. august hevdet aktivistsiden «Raqqa is Being Slaughtered Silently» at Abu Mosaab al-Farancy hadde blitt drept i et luftangrep.

Det stemmer ikke, ifølge al-Raqqawi.

- Han lever og er den som har ansvaret for samtlige sharialeirer i kalifatet. Han har til og med ansvaret for rekruttering av celler i Frankrike og Europa.

I lang tid har det gått rykter om at IS-ledelsen har søkt tilflukt nær demningen Sadd al-Furat i Raqqa. al-Raqqawi sier at han traff flere hundre nyrekrutterte medlemmer da han tilbrakte en måned i undervisningsleiren ved demningen.

- IS fryktet et overraskelsesangrep mot demningen, og at ledere eller medlemmer skulle tas til fange.

Ble avhørt

al-Raqqawi var en nær venn av Raqqas forhenværende guvernør, Abu Hajar al-Ghajar, som er en syrer fra Raqqa.

al-Ghajar var ikke redd for å diskutere spørsmål om lov og rett med utenlandske IS-imamer - og særlig de fra Tunisia og Saudi-Arabia. Han var et av de første tunge navnene som forlot IS.

En dag banket det hemmelige politiet på al-Raqqawis dør.

Han ble kalt inn til avhør.

- Hvor er al-Ghajar, spurte avhørslederen.

- De trodde at jeg hadde hjulpet han med å flykte. De trodde at jeg visste at han hadde planlagt å forlate IS og Raqqa. De fikk ingen informasjon fra meg. Vi spiste middag sammen dagen før han flyktet til Tyrkia. Jeg forsto at han skulle hoppe av, sier al-Raqqawi.

Utlendingene gir «aldri» opp

al-Ghajars flukt utløste uro blant de lokale IS-medlemmene. De fleste som flyktet dro til Tyrkia, men noen reiste til og med til kurdiskkontrollerte områder.

al-Raqqawi beskriver det som en masseflukt.

Men ikke blant de utenlandske krigerne.

- De forble i Raqqa, langs den irakiske grensa og Deir al-Zawr. De kommer ikke til å gi opp. Det er de som leder an i kampene. Du må ikke innbille deg at en person som har reist flere tusen mil for å slåss for sin ideologi bare gir opp. Aldri. De kommer til å dø inne i Syria, sier al-Raqqawi til Expressens reporter.

Betalte barnebidrag

Det finnes ingen sikre tall på hvor mange IS-terrorister som har blitt drept. Heller ikke på dem som har flyktet.

Abu Abboud al-Raqqawi sier at IS har registrert minst 5500 døde medlemmer bare i slaget om Kobani.

Nå holder hele sekten på å kollapse, ifølge den tidligere emiren.

- I flere måneder har lønningene gått drastisk ned. IS har et stort behov for kontanter for å betale ut lønninger. Før tjente et syrisk medlem 90 dollar i måneden, mens en fra Vesten fikk 200 dollar per måned. Migrantene fikk all hjelp de trengte for å forbli i kalifatet. De fikk bo i store hus, og deres barn fikk gå i spesialtreningsleirer, sier al-Raqqawi.

- De fikk til og med et barnebidrag på 35 dollar i måneden.

- BRENN DE: Ifølge USA-støttede kurdiske styrker har disse kvinnene blitt frigjort fra IS' jerngrep i Raqqa. Her feirer de med å dra av seg burkaen for så å brenne de. Video: YPG / CNN Vis mer

Et helvete på jord

Nå betaler IS, ifølge avhopperen, bare mellom 40 og 45 dollar i måneden, uavhengig om man er utlending eller lokal.

De har også sluttet med ekstrabidrag til barn og kvinner.

- Allerede da skjønte vi at IS begynte å svekkes, sier al-Raqqawi om de nedsatte lønningene.

Abbu Abboud er selv far til flere barn og har, i likhet med de fleste tidligere og nåværende IS-medlemmer, flere koner.

For mange av disse var Raqqa et helvete på jord. Da IS stormet Sinjar i Irak drepte de mennene deres, og tok tusenvis av barn som slaver.

- De ble transportert i busser til IS-kontrollerte områder, og solgt til IS-medlemmer.

Solgte barn og kvinner

En komité fra IS ble sendt til markedene. Denne vurderte hvor mye de kidnappede kvinnene og barna var verdt.

- Unge og attraktive kvinner var dyrere enn andre, sier al-Raqqawi.

Han sier at enkelte lyktes i å flykte.

- Men mange valgte selvmord. De som fortsatt lever, blir solgt dyrt tilbake til sine familier, sier avhopperen.

Hoppet fra tredje etasje

al-Raqqawi, som er gift med fire kvinner, oppgir at saudiarabiske IS-medlemmer kjøpte flest slaver. Selv ble han en gang tilbudt fem på en gang.

- Han som hadde dem ville ha 500 dollar for dem. Han trengte penger. Jeg takket nei. Ikke på grunn av pengene, men fordi det stred mot det jeg tror på. En ordentlig muslim gjør ikke folk til slaver, sier al-Raqqawi.

Han forteller en historie om da han sto ved al-Naim-plassen i Raqqa, og plutselig hørte en lyd. Noe hadde falt ned på gata.

Etter en stund skjønte han hva det var.

- En kvinne hadde hoppet fra tredje etasje. Hun var slave og eid av en saudiaraber. Han forsøkte å kysse henne. Hun døde, uten å la ham ta på henne. Hun kastet seg ned og døde, sier al-Raqqawi.

Tror IS går under

Den tidligere emiren sier at han planla å flykte i over et år.

Nå er hele familien hans i sikkerhet. Det er også årsaken til at han nå velger stå åpent fram og fortelle sin historie.

- Jeg vil fortelle alle at det dere ser ikke er en islamsk stat. Jeg vil si til de som har slektninger og bekjente i IS: ta kontakt og få dem til å overgi IS. IS er ikke muslimer, sier al-Raqqawi.

- Hvor lenge kommer IS til å fortsette sin motstand?

- Om angripende fly fortsetter å kontrollere luftrommet, og utføre jevnlige angre, så er IS borte om noen måneder. Det er bombeflyene som har svekket IS.

- Men de utenlandske krigerne kommer til å slåss til siste mann, legger al-Raqqawi til.

- De er ikke muslimer

- Du var emir i Den islamske stat, men sier at de ikke er ordentlige muslimer.

- Ja, de er ikke muslimer.

- Men likevel har du bidratt til å grunnlegge IS og hjulpet dem?

Det stemmer. Jeg sluttet meg til IS og ble hos dem i en tid, men jeg kunne ikke si noe når de gjorde noe som ikke var riktig. Om bare én person hadde vitnet mot meg og sagt at jeg hadde sagt noe negativt om IS, hadde jeg blitt slaktet, sier Abu Abboud al-Raqqawi.

Al-Raqqawi hevder overfor Expressen at han ikke selv har deltatt i henrettelser, og at han heller ikke har drept noen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!