Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han var en av USAs farligste. Nå er han død

Thomas Silverstein har tilbragt mer enn halvparten av sitt liv i isolasjon etter flere drap. Nå er han død.

DØD: Thomas Silverstein, som er blant grunnene til at USA i sin tid opprettet høysikkerhetsfengselet ADX i Colorado, er død etter å ha tilbragt mer enn halvparten av sitt liv i isolasjon. Foto: Wikimedia Commons
DØD: Thomas Silverstein, som er blant grunnene til at USA i sin tid opprettet høysikkerhetsfengselet ADX i Colorado, er død etter å ha tilbragt mer enn halvparten av sitt liv i isolasjon. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke kom beskjeden om at Thomas Silverstein er død. 67-åringen, som sonet flere livstidsdommer i det beryktede ADX-fengselet i Colorado, døde som følge av komplikasjoner etter en hjerteoperasjon. Det skriver New York Times.

Silverstein er ifølge den amerikanske avisa den fangen i amerikansk fengselsvesen som har sittet lengst på isolat. Siden 1983 har han ikke hatt omgang med andre fanger, og han har tilbragt 23 av døgnets timer på cella.

Han har med andre ord tilbragt mer enn halvparten av livet sitt i ensomhet.

Han er også langt på vei ansvarlig for at fengselet han sonet de siste åra av sitt liv ble bygd. Her satt han sammen med Theodore John «Unabomber» Kaczynski, Eric Rudolph, Zacarias Moussaoui, Dzhokhar Tsarnaev, Terry Nichols, Vincent Basciano, Ramzi Yousef, Michael Swango, Larry Hoover og Robert Hanssen.

Arisk Brorskap

Silverstein ble født i Long Beach i California i 1952, og var ingen stor og sterk gutt i oppveksten. Ifølge boka til journalisten og forfatteren Pete Early fikk han ofte juling av de andre barna, men mora ville ikke ha noe av at gutten hennes ble hakket på.

Hun ga ham streng beskjed at om han ikke tok igjen, kunne han vente seg en ny runde juling da han kom hjem.

Silverstein fikk først nærkontakt med ungdomsfengselet i en alder av 14, og da han var 19 ble han sendt til San Quentin-fengselet i California. Han slapp ut fire år seinere, men ble arrestert igjen kort tid etter. Denne gangen sammen med sin far Thomas Conway for tre bevæpnede ran, og ble så sendt til Leavenworth i Kansas i 1977.

Her knyttet han raskt bånd med fengselsgjengen «Aryan Brotherhood» (Arisk Brorskap, journ. anm.), en gjeng som er aktiv den dag i dag. Ifølge FBI utgjør de mindre enn 0,1 prosent av de innsatte i USA, men står for 18 prosent av alle drap som begås bak murene.

I 1980 ble han dømt til livstid for drapet på Danny Atwell, en medfange som etter rapportene å dømme skal ha nektet å smugle heroin for fengselsgjengen. Denne dommen ble annullert fem år seinere da det ble klart at flere vitner hadde løyet i retten, men da var det allerede for seint for Silverstein.

Rivaliserende gjeng

Som følge av dommen for drapet på Atwell, ble Silverstein sendt til høysikkerhetsfengselet Marion i Illinois.

I 1981 ble han og medfange Clayton Fountain dømt for drapet på Robert Chappelle, medlem av den rivaliserende fengselsgjengen «D.C. Blacks», og han pådro seg nok en livstidsdom. Heller ikke dette drapet er noe Silverstein i ettertid har erkjent skyld for.

I etterkant av drapet på Chappelle ble lederen for D.C. Blacks, Raymond «Cadillac» Smith, overført til Marion-fengselet. Rapporter fra fengselet forteller at «Cadillac» gjentatte ganger forsøkte å ta livet av Silverstein som hevn for drapet på Chappelle.

I boka «The Hot House Life Inside Leavenworth» forteller Silverstein til forfatteren at han forsøkte å si til den rivaliserende gjenglederen at han var uskyldig. Dette uten hell.

- Jeg prøvde å si til Cadillac at jeg ikke drepte Chappelle, men han trodde ikke på meg og skrøyt av hvordan han skulle drepe meg. Alle visste hva som skjedde, og ingen gjorde noe for å holde oss fra hverandre. Vaktene ville at en av oss skulle ta livet av den andre, hevdet han.

Vokter-drap

Og slik endte det. På et tidspunkt klarte Silverstein og Fountain å overraske gjenglederen da han var på vei ut av dusjen, og knivstakk ham 67 ganger. Deretter paraderte de, ifølge New York Times, liket hans gjennom fengselet for å vise de andre fangene hva de hadde gjort.

Silverstein fikk en ny livstidsdom for drapet på «Cadillac», og det ble sendt inn nye vakter for å gjenvinne kontrollen i fengselet. En av disse var Merle Eugene Clutts. Silverstein har i ettertid hevdet at Clutts trakasserte ham gjentatte ganger uten at det noen gang ble bevist.

Silverstein skal ha vært besatt av tanken på å ta livet av Clutts, og den 22. oktober 1983 gjorde han alvor av sine planer. På vei fra cellen til dusjen klarte han å komme seg fri fra håndjernene samtidig som han fikk ovelevert en kniv gjennom gitteret fra en medfange. Han overfalt den ubevæpnede Clutts, og obduksjonen viste at fangevokteren ble knivstukket 40 ganger.

Samme dag gjorde Fountain det samme med fangevokter Robert Hoffman, og etter den dagen har det amerikanske fengselsvesenet vært endret, skriver slate.com.

Nye anlegg

Norman Carlson var sjef for det føderale fengselssystemet på dette tidspunktet, og han innså at det de så på som landets sikreste fengsel, ikke lenger var tilstrekkelig.

De trengte, som han sa, nye anlegg for å holde «en veldig liten del av fangepopulasjonen som ikke viser noen form for respekt for menneskelig liv».

Etter drapene på Clutts og Hoffman ble Marion satt i en fullstendig «lockdown-tilstand» og ble i praksis landets første supermax-fengsel. Fangene måtte sitte i cellene sine i 23 av døgnets timer, og fangevokterne brukte langt strengere midler enn tidligere for å holde de innsatte i tømme.

Silverstein ble først overført til Atlanta, før han etter opptøyene der ble sendt tilbake til Leavenworth i 1987. Det ble hans adresse i de nesten 18 åra før han i 2005 ble overført til ADX.

Fengselet han selv må ta store deler av æren og skylda for at i det hele tatt eksisterer.

2095

I løpet av sin tid bak murene ble Silverstein for mange et symbol noe som er galt med det amerikanske fengselsvesenet - at forbrytere fengsles, og at nøkkelen nærmest blir kastet.

Han har også i en rekke blogginnlegg argumentert for at det er mer humant å ta livet av fanger, enn å holde dem på isolat i så lange perioder. Han skrev også flere artikler for Prison Legal News.

I utgangspunktet var løslatelsesdatoen til Silverstein 2. november 2095. Han ville da vært 143 år gammel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!