- Han var en beskjeden mann

Norske Helge Brunborg bidro til at oberst Blagojevic ble dømt for å ha medvirket til 7475 mord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag ble en av Bosniakrigens verste krigsforbrytere overført til et norsk fengsel etter å ha medvirket til nærmere 8000 menneskers død.

Oberst Vidoje Blagojevic skal sone en dom på 15 år for sin medvirkning til den etniske rensningen i Srebrenica - Europas verste folkemord siden den andre verdenskrig.

Kartla omfanget

Sentral i rettsaken mot Blagojevic var seniorforsker Helge Brunborg i Statistisk sentralbyrå (SSB). Demografen fra Norge ble grillet i sju timer under rettsaken mot Blagojevic som et av de mest sentrale vitnene til det som skjedde i den såkalte FN-sikre sonen i juli 1995.

Siden 1998 har Brunborg sammen med et knippe forskere drevet et nitidig arbeid for å kartlegge nøyaktig hvor mange - og hvem - som ble offre for den bosnisk-serbiske nedslaktningen.

- Vi kom frem til 7475. 48 kvinner og resten gutter og menn. Noen hundre har kommet til siden. De kunne vi ikke fastslå helt sikkert den gangen, sier han til Dagbladet.no.

- En beskjeden mann

Ved å gjennomgå lister over savnede personer og intervjuer av pårørende som Røde Kors og andre organisasjoner gjennomførte etter massakren, samt det som var igjen av registre og opplysninger om personer i Srebrenica, har Brunborg bidratt til fjerne all tvil om hva som faktisk skjedde da byen falt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer