«Han var en ensom gutt»

STAVANGER (Dagbladet): Kristian Olav Stenberg (28) ble lamslått og fikk gåsehud da han så hvem som var mistenkt for å ha bortført og drept tiåringene Holly Wells og Jessica Chapman i England: - Min egen skolekamerat, den ensomme gutten som alltid holdt seg for seg sjøl!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fikk gåsehud, det er sjokkerende, helt fryktelig, sier Stenberg til Dagbladet. Det er søndag kveld, og han er opptatt med å få datteren på tre år i seng i leiligheten på Sola utenfor Stavanger. Han har nettopp stått fram på TV2-nyhetene og fortalt om sin ungdomsvenn.

Småbarnspappaen Stenberg vet hva foreldrene som har mistet sine kjære, må føle. Han blir opprørt når uskyldige barn må lide. Han blir sint på brutale voksne som har hjerte til å gjøre vondt mot de små.

- Men Ian var ikke en person jeg trodde var i stand til å gjøre noe så fryktelig, hvis han er skyldig. Andre stjal biler og gjorde annen ugagn. Ian var bare en stakkar som var så rolig, han viste i hvert fall aldri aggressivitet, forteller Stenberg.

Aldri med i gjengen

Stenberg har engelsk mor, norsk far og bodde i småbyen Immingham ved Grimsby i England fra han var 13 til 16 år. På den andre sida av byen bodde den ensomme gutten som aldri var med i speideren, aldri på fotballaget, aldri på fester etter skoletid...

- Vi led begge av astma, og Ian lånte inhalatoren min av og til. Vi satt ved siden av hverandre under den daglige registreringen på skolen, men gikk ikke i samme klasse, forteller Kristian Olav Stenberg.

Etter skoletida har han ikke hatt noe kontakt med mannen som hele England nå mener står bak to gruoppvekkende drap.

- En gang møtte jeg ham tilfeldig i byen. Han inviterte meg hjem på te, men jeg hadde ikke tid til å bli med, forteller Stenberg.

Snakket med mor

I går snakket han med sin mor og bror, som ennå bor i Immingham. De fortalte om en taus og sjokkert fiskerlandsby.

- Hele landet har fulgt dramaet om de to jentene. Alle har håpet på et mirakel, at de levde og ville komme hjem til sine familier igjen. Nå sørger alle, og fordømmelsen av dem som har gjort det, er hard, sier Stenberg.

- Besteforeldrene til Ian Huntley er naboer med min mor. De er snille mennesker, nå rammes alle av den grusomme handlingen de mener han har utført, sier han.

Flørtet ikke

Sola-mannen husker at Ian Huntley var normalt flink på skolen. I noen fag var flere klasser sammen, som i gymtimene. Ian og Kristian var på samme gruppe, men Ian var ikke så ofte med på fysisk fostring.

- Han var kanskje venn med noen svært få, men søkte aldri nye bekjentskaper. Og det var aldri snakk om flørting med jenter. Ian var sjenert og ikke typen som tullet med småjentene, husker Stenberg.

Nå håper han bare at politiets etterforskning oppklarer saken, og at de skyldige blir dømt. Han tror nesten ikke at straffen kan bli hard nok mot mennesker som bortfører og tar livet av barn.

- Jeg tenker på mine egne barn. Hvordan hadde jeg reagert hvis mine barn var blitt drept. Da kommer det stygge tanker, slike folk må tas hardt. Det er kvalmende og skremmende at en jeg kjenner, kan ha gjort dette, sier Kristian Olav Stenberg, som har bodd i Norge siden 1993.

SKOLEVENN: Kristian Olav Stenberg (28) var skolekamerat med Ian Huntley, som sammen med sin samboer er mistenkt for å ha drept de to engelske tiåringene Holly Wells og Jessica Chapman. - Jeg fikk gåsehud da jeg så hvem som var mistenkt, den ensomme gutten som ikke var med i gjengen, forteller Stenberg.