Robin Karlsen (20) døde:

- Han var en fantastisk gutt

De ansatte sørger over tapet av en god venn og kollega, etter at Robin Karlsen (20) døde i helikopterstyrten i Alta.

MINNES DE DØDE: Blomster og lys er lagt ned ved Nordlyskatedralen i Alta, til minne om de omkomne etter helikopterulykken lørdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MINNES DE DØDE: Blomster og lys er lagt ned ved Nordlyskatedralen i Alta, til minne om de omkomne etter helikopterulykken lørdag. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Han hadde vært lærling hos Svein Harald Thomassen i to år, og skulle ta fagprøven om bare noen dager. Slik ble det aldri. Lørdag mistet i stedet 20 år gamle Robin Karlsen livet, da helikopteret han var om bord i styrtet i Kvenvik-området i Alta.

OMKOM: Robin Karlsen. Foto: Privat
OMKOM: Robin Karlsen. Foto: Privat Vis mer

De omkring 20 ansatte i entreprenørselskapet er i dyp sorg over tapet av en god kollega. Det forteller daglig leder Thomassen til Dagbladet.

- Han var gutten som kunne ta i et tak. En herlig kar som det aldri var problem med. Han var et ja-menneske som like gjerne hoppa ned i grøfta for å hjelpe til, som å klatre opp i hjullasteren for å kjøre, sier Thomassen.

Kolleger og nær venner

Den omkomne 20-åringens sjef beskriver videre Karlsen som en dyktig ansatt som lærte raskt. I løpet av sine to år i firmaet hadde han lært seg å håndtere de fleste av selskapets kjøretøy.

- Han var en veldig dyktig kar. Han ble sendt rundt i hele Norge på jobb, og gjorde det bra uansett hvor han var. Flere av de ansatte hos oss var nære venner med ham, så ulykka er fryktelig trist både for oss og for hele Alta. Det finnes ikke ord som kan beskrive dette, sier Thomassen.

HELIKOPTERULYKKEN: Prost i Alta, Anne Skoglund, forteller at hendelsen påvirker lokalsamfunnet i svært stor grad. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Et sjokk

De ansatte ble orientert om den tragiske helikopterstyrten og tapet av kollegaen søndag. Selv fikk den daglige lederen overbragt nyheten på dramatisk vis. Etter at han i 17-tida mottok et bilde av styrten, ringte han en av sine ansatte som han visste var på festivalen som helikopterturen var en del av.

- Han svarte at han ikke hadde vært oppe i helikopteret, og at en av de andre var kommet ned igjen fra sin tur. Men han ville sjekke om det kunne være Robin, forteller Thomassen.

Et halvt minutt seinere ble han ringt opp igjen av samme mann.

- Han fortalte da at Robin hadde vært om bord. Det kom selvsagt som et stort sjokk, sier han.

Snakket sammen torsdag

Hos entreprenørselskapet har alle de ansatte mandag blitt fritatt fra jobb i forbindelse med ulykka. Det er heller ikke drift på anlegget hvor Karlsen jobbet. Firmaets kontor holdes imidlertid åpent, slik at de som ønsker kan samles. Thomassen forteller at det vil bli holdt minnemarkering for 20-åringen hele uka.

HELIKOPTERULYKKEN: politiet har innhentet en del elektroniske spor fra helikopteret - blant annet snapchat-videoer som passasjerene sendte i løpet av turen. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Det er ubegripelig at noe sånt kan skje. Jeg snakket med ham på telefon på torsdag, da gledet han seg til festivalen. I helga fikk jeg flere meldinger fra ham. Og nå er han borte, sier Thomassen.

Etterforskes videre

Politiet og Havarikommisjonen holdt mandag formiddag en pressekonferanse med siste nytt om helikopterstyrten der totalt seks personer mistet livet. Lensmann Øyvind Lorentzen fortalte at arbeidet på åstedet fortsetter mandag.

Havarikommisjonen, Kripos og Sivilforsvaret er alle på stedet og gjennomfører søk. Lorentzen beskriver det som et veldig krevende åsted.

HELIKOPTERULYKKEN: Daglig leder i Alta Event, Stig Anton Eliassen, forteller om ulykken. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ifølge Havarikommisjonen ble søndagen brukt til å snakke med folk og få oversikt over ulykkesstedet. Stedet beskrives som kompakt, men komplisert. Helikopterprodusenten skal nå være med og undersøke ulykkesstedet. Arbeidet kan imidlertid bli forsinket.

- Værforholdene vil kunne begrense framdriften. Men vi har ingen tidsavgrensning for undersøkelsene, sier Kåre Halvorsen, leder i Flyhavarikommisjonen.

Halvorsen legger til at de har hentet inn data fra såkalt flight following fra helikopterselskapet. Dette gir GPS-oversikt over helikopterets rute før styrten.