- Han var en snill gutt

Faren til 17-åringe John Lee Malvo sier sønnen hans var en grei gutt. Nå står bekjente og familiemedlemmer av de to mistenkte i snikmordersaken fram og forteller sin historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nyhetsbyrået Associated Press som har funnet det som skal være 17-årige John Lee Malvos far på Jamaica.

- Hvordan har han kommet borti dette?

Leslie Malvo, en 55-årig bygningsarbeider forteller at sønnen flyttet fra ham som 13-åring, da hans mor tok gutten med seg. Leslie fikk høre at de to hadde dratt til en annen karibisk øy. Faren har ikke sett sønnen på fire år, og han viste ikke at han oppholdt seg i USA.

- Han var en snill gutt. Jeg aner ikke hvordan han er blitt blandet opp i dette, sier Malvo til AP torsdag på et gatehjørne nær hjemmet i Kingston, der han bor i arbeiderstrøket Waltham Park.

Faren er overrasket.

- I dag tidlig våknet jeg opp og hørte nyhetene. Jeg tenkte at det høres ut som min sønn, sier Malvo.

Forholdet mellom far og sønn var nok likevel ikke særlig nært. Faren er ikke i stand til å fortelle hvilken skole gutten gikk på før han forlot Jamaica.

Flink på skolen

Folkeregisteret på Jamaica har en Lee Boyd Malvo registrert. Han er født 18. februar 1985, sønn av Una James og Leslie Samuel Malvo. Lee Malvo startet også på high school på Jamaica før han emigrerte i 1998.

- Lokale skoleregistre viser ingen tegn til dårlig oppførsel. Karakterene hans var tilfredstillende, heter det i en melding fra utdanningsdepartementet.

Det er ikke klart hvor Malvos mor oppholder seg.

Oppførte Muhammad som stefar

Media har spekulert i hvordan de to arresterte mennene møttes. Noen rapporter mener den andre mistenkte, John Allen Muhammad og 17-åringen ble kjent på den karibiske øya Antigua, dit Malvo og hans mors skal ha flyttet på 90-tallet.

Observer Radio rapporterer at Muhammad bodde der omkring 1999. Anonyme kilder sier at Muhammad hadde en bankkonto på øya, som USA har omtalt som et skatteparadis med bedagelig oppsyn fra myndighetenes side. Mohammads mor skal ha vært fra øya.

Amerikanske myndigheter sier at Malvo oppførte Muhammad som sin far, eller stefar, da han startet på high school i Bellingham i delstaten Washington i fjor. Der ble han registrert som Lee Malvo.

Klassekamerater som husker Malvo fra hans tre måneder på Bellingham High School sier han var høflig, pent kledd og flittig. Men han ble ikke kjent med noen.

- Han snakket og kunne si sin mening. Det får du ikke fra mange high school-elever. Vi gikk i en skriveklasse sammen. Jeg syntes det var kult, sier klassekamerat Chrissie Greenwalt.

Tøft nabolag

Rohan Malvo, en 33-årig snekker og Leslie Malvos andre sønn, husker at han skiftet bleier på halvbroren Lee i Waltham Park, hvor de bodde som barn.

- Det var all right å vokse opp i den delen av Kingston. Det er et tøft nabolag, men far oppdro oss godt. Han prøvde så godt han kunne å få mat på bordet. Han var der for oss, sier Rohan til AP.

Rohan forteller at Lee var fem eller seks år da hans mor tok ham med og flyttet fra nabolaget.

Malvo skal ha hatt en sak mot seg tidligere. Han skal ha blitt arrestert 19. desember 2001, etter at hans mor var innblandet i en ulykke. Han ble senere løslatt og skulle møte til høring i saken 20. november i år, skriver CNN.

En amerikansk politikilde sier at politiet tror Malvo ble kjent med Muhammad og ble hans uformelle stesønn da sistnevnte hadde et forhold til guttens mor. En periode skal de tre ha levd som en familie.

Flere kjenninger står fram

Og historiene om de to mistenkte rulles opp. Det er ikke bare de nærmeste familiemedlemmene som nå forteller sin historie til media.

I går sto Sheron Norman fram i Larry King Live. Hun er den tidligere svigerinnen til Muhammad. Hennes søster Carol Williams var Muhammads første kone. Kvinnen sier at hun under hele saken

fryktet at det var ekssvogeren som sto bak, men at hun håpet det ikke var sant.

Kvinnen forteller at Muhammad introduserte Malvo som sin sønn en gang de kom på en tredagersvisitt til kvinnen i Louisiana.

- Man kunne se at han var redd, sier Norman om Malvo. - Han var veldig stille. Han likte ikke måten han levde på. Han kalte Muhammad «far».

Sheliza Tezano, en annen svigerinne av Muhammad snakket i går med media foran hjemmet i Baton Rouge. De to kvinnene opplyser at Muhammed og Carol hadde et vanskelig ekteskap.

Sheliza beskriver mannen som svært sjarmerede.

Carol har fortalt de to kvinnene at hun måtte kjempe i retten for å få sønnen tilbake etter at hun selv hadde besøkt sin far noen dager i Tacoma.

Hardt liv

John Allen Muhammad skal ha hatt et vanskelig liv. Men på slutten av 90-tallet fikk han orden på familien.

Naboer fra 90-tallet forteller til Baltimore Sun at han var en rolig, disiplinert mann som ikke viste tegn til voldelig adferd.

Han og den nye kona Mildred fikk tre små barn. De drev et bilverksted i Tacoma som ga nok penger til blant annet en Nissan 300ZX og en Jaguar. De var aktive i den lokale moskeen. Men i løpet av fjoråret ble det hele raskt mørkere.

Mildred Williams anmeldte ektemannen flere ganger. Han skal ha truet med å drepe og ødelegge kona. En stygg barnefordelingssak startet. Mildred søkte om skilsmisse i 1999. 23. april 2001 skiftet han etternavn til Muhammad.

Kona har sagt at han var i stand til å lage våpen av hva som helst og at han etterlot henne fullstendig pengelens. Hun forteller at hun har vært svært redd for mannen.

Høsten 2001 bodde mannen med tre barn fra 9-13 nær Seattle. En augustdag fjernet politiet barna etter krav fra barnevernet. De tre skulle bo hos sin mor.

To måneder senere bodde Muhammad i et skur for hjemløse i Bellingham, nær Seattle. Der holdt han sammen med 17-åringen John Lee Malvo.

En ansatt ved KFUM der mennene skal ha bodd beskriver Muhammed som svært frustrert og sint. Han kom med anti-amerikanske kommentarer og snakket mye om våpen.

- De hadde noe på gang som ikke var bra, sier Hardatt Singh til Washington Post.

- Et dødelig bånd

- Når mennesker dreper sammen, er det alltid en person som kjører showet, sier Eric Hickey, professor i psykologi. Han forteller at en av fire seriemordere jobber i team. Men den «vanlige» seriemorderen er en ensom, hvit mann.

Amerikanske myndigheter kaller båndet mellom de to for «dødelig». Muhammad skal ha vært den kontrollerende figuren. Ikke bare overfor sin mulige snikmorder-partner, men også overfor sine barn. De fikk bare lov til å spise spesielle ting og det var vanskelig for barna å reise når han hadde hatt dem på besøk.

<B>DØDELIG BÅND?</B> Myndighetene mener det er Muhammad som har vært lederskikkelsen i snikmordersaken. Flere bekjente av de to mennene beskriver 17-åringe Malvo som redd og presset.
<B>TIDLIGERE NABO:</B> Lee Ann Terlaji snakker om hennes tidligere nabo John Allen Muhammad foran hjemmet i Tacoma. Hun forteller at naboen vanligvis unngikk kontakt med henne.
<B>EKSKONA:</B> Carolyn Williams med vennen Vince Hutchinson forlater pressekonferansen der hennes advokat leste en uttalelse foran hennes hjem i Baton Rouge. Eks-kona til Muhammad har ligget i en vond barnefordelingssak med den tiltalte.
<B>STO FRAM PÅ LARRY KING:</B> Eks-svigerinne Sheron Norman fortalte om Muhammad på riksdekkende TV i går.