Vinstra-drapet

- Han var en veldig god skuespiller

Den drapstiltalte 17-åringen får gode skussmål fra lærere.

21 KNIVSTIKK: Den drapstiltalte gutten drepte Laura Iris Haugen (16) utenfor hjemmet hennes i nabolaget Sorperoa på Vinstra. Hun ble stukket med kniv 21 ganger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
21 KNIVSTIKK: Den drapstiltalte gutten drepte Laura Iris Haugen (16) utenfor hjemmet hennes i nabolaget Sorperoa på Vinstra. Hun ble stukket med kniv 21 ganger. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): - For det første var han en veldig god skuespiller. Han ville blitt en veldig god Robin Hood.

Det forklarer en dramalærer i 40-åra om 17-åringen som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor.

Dramalæreren forklarte seg fredag, men pressen har hatt forbud mot å referere fra vitnemålet hans, samt forklaringen fra andre lærere gutten hadde. Dette forbudet ble opphevet i dag, etter at pressen, representert av Dagbladet, protesterte i retten.

DREPT: Laura Iris Haugen (16) - Iris blant venner og familie - ble drept av den tiltalte gutten 31. oktober i fjor. Foto: Privat
DREPT: Laura Iris Haugen (16) - Iris blant venner og familie - ble drept av den tiltalte gutten 31. oktober i fjor. Foto: Privat Vis mer

Innesluttet

Samtlige av 17-åringens lærere tegner et bilde av en gutt som var noe tilbaketrukket, men faglig sterk. Ingen så noe tegn på at han i framtida ville bli en drapsmann.

- Jeg hadde egentlig et ganske godt forhold til ham, som en gutt i mengden, sier mannen.

Dramalæreren, som hadde gutten i gruppa si fram til for et år siden, forteller at 17-åringen var litt innesluttet.

- Kanskje han ikke hadde noe å prate om med de andre i gruppa, sier han.

VINSTRA-DRAPET: Mandag startet rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Siden gutten ifølge dramalæreren var en så god skuespiller, ble han tilbudt hovedrollen i en større oppsetning av «Robin Hood», men avslo.

- Han syntes oppgaven var for stor, sier mannen i 40-åra.

- Ikke en i gjengen

En lærer som hadde gutten i flere fag på barneskolen, forteller i dag at hun ikke så noe unormalt ved ham, bortsett fra at han av og til virket litt usikker og ikke helt framsto som «en i gjengen».

- Han sto litt alene i friminuttene, sier hun.

- Du så på ham som en vanlig elev? spør forsvarer Nora Hallén fra Advokatfirmaet Elden.

- Ja, og han hadde faglig tynge. Jeg tenkte at «det går bra med ham».

Kvinnen forteller også at gutten også viste omsorg for en ny medelev i sjette klasse.

En rekke vitner, blant dem guttens pårørende og medelever, har fortalt at 17-åringen utover i ungdomsskolen ble mer og mer tilbaketrukket, og etter hvert fikk et rykte på seg for å ha dårlig personlig hygiene. Men barneskolelæreren så få tegn på dette.

I RETTEN: Haugen-familiens bistandsadvokat beskriver det hele som et mareritt. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

- Noe monoton stemme

Kontaktlæreren hans i fire år på barneskolen sier gutten var rolig og ganske stille.

- Han trakk seg tilbake og skrev historier. Jeg lurte på om han hadde det bra i forhold til de andre, og pratet med moren. Men så ble han med i leken igjen, sier kvinnen.

Også hun forteller at 17-åringen aldri hadde faglige problemer, og sier han hadde «veldig sterk rettskrivning». Hun beskriver stemmen hans som «noe monoton», men ikke i alarmerende grad.

Det har under rettssaken kommet fram at gutten allerede i elleve-tolvårsalderen skrev dagbok med mørke betraktninger om verden og livet.

Skoleoppgave drapsdagen

Høsten 2018 begynte gutten på elektrolinja på Vinstra videregående skole, og var i praksis uka før drapet 31. oktober. Så seint som drapsdagen så ikke kontaktlæreren hans noe som skulle tilsi at han planla et brutalt drap.

- Han var den første i klassen som leverte rapporten om utplasseringen, og fikk lov til å gå etterpå, forteller kontaktlæreren.

17-åringen leverte rapporten i 13.40-tida. I 16-tida knivstakk han Haugen 21 ganger, på en måte han tidligere har beskrevet i tekst og tegninger.

I avhør har kontaktlæreren forklart at han opplevde 17-åringen som oppknytt og med mye aggresjon i seg. I retten sier han at gutten oppnådde de faglige målene sine, men at han kanskje hadde noe vanskelig for å prate med medelevene.

- Han sa egentlig ikke så mye, forteller han.

Læreren sier det ikke var noe å utsette på rapporten han leverte. Han kan heller ikke huske noe annet spesielt den dagen.

- Jeg har prøvd å vri hodet mitt, men kan ikke si det, sier mannen.

Lite meddelsom

Elektrikeren som jobbet med 17-åringen den uka han hadde utplassering i bedrift, beskriver en gutt som dukket opp presis om morgenen, men var lite meddelsom.

- Han gikk rett forbi oss og satte seg på plassen med telefonen til vi fikk et oppdrag. Han svarte ofte bare ja eller nei, og kom ikke med utbroderende svar, sier mannen i 20-åra.

VINSTRA-DRAPET: Mandag starter rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Elektrikeren forteller at utplasseringseleven utførte oppdragene han fikk tildelt, men satt mye med mobilen i pausene.

- Det var en del uffing, men han satte nå i gang, sier han om når han ga gutten nye oppgaver.

- Ropte

Medelever av den drapstiltalte 17-åringen beskriver en mer og mer innesluttet gutt som hadde få venner de siste åra på ungdomsskolen.

- I åttende klasse kunne vi se ham smile, men ikke seinere, forklarer en klassekamerat.

Klassekameraten beskriver også at gutten ropte når han skulle snakke vanlig. og forteller også at han tidvis ble plaget på skolen.

- Det var mer stille mobbing. Han sto ved gjengen, men var ikke med, sier medeleven.

En annen medelev hadde et filmprosjekt med 17-åringen i tiende klasse. Filmen handlet om voldtekt, og han insisterte på å spille voldtektsmannen. I utgangspunktet ønsket han å lage film om skoleskyting, men ble nedstemt av de andre i gruppa fordi prosjektet ville blitt for omfattende.

- Merkelig atferd

En kamerat av gutten forteller at 17-åringen framsto som «litt spesiell».

- Han manglet sosiale antenner, og hadde merkelig atferd, forteller han, og sier det fra fjerde klasse gradvis ble vanskeligere og vanskeligere å prate med ham.

- Mot slutten av tiende klasse var det nesten umulig å føre en normal samtale med ham, sier kameraten.

De to endte på forskjellige linjer på videregående, og mistet etter hvert kontakten.

VINSTRA: Onsdag ble en 16 år gammel jente drept på Vinstra. En 16 år gammel gutt er pågrepet for drapet. Wenche Bøe var vitne til det hele. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Kan ikke referere sakkyndige

Selv om referatforbudet for lærernes forklaringer nå er opphevet, opprettholdes det for leger, psykologer og de rettsoppnevnte sakkyndige, etter ønske fra 17-åringens forsvarer Nora Hallén; hun ønsker å beskytte klientens privatliv.

Pressen mener referatforbudet er uheldig, siden legene og psykologene kan kaste lys over guttens mentale tilstand.

17-åringen har tilstått drapet på Haugen og å ha skadd en 57-årig mann, men har erklært seg ikke skyldig etter tiltalen, fordi han mener seg strafferettslig utilregnelig. Tilregnelighetsspørsmålet er dermed rettssakens hovedspørsmål.

Prosedyrene i saken er planlagt på fredag.