Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistillitsforslaget:

Han var Ernas «wonderboy». Nå ber han Listhaug om å pakke sammen sakene sine

Rolf Erik Tveten mener at det borgerlige samarbeidet er viktigere enn Sylvi Listhaug, og håper at justisministeren setter Norge foran seg selv.

«Wonderboy»: Rolf Erik Tveten var i flere år en av statsminister Erna Solbergs nærmeste rådgivere. Her er de to avbildet sammen på Finansnæringens dag på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo i 2015.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
«Wonderboy»: Rolf Erik Tveten var i flere år en av statsminister Erna Solbergs nærmeste rådgivere. Her er de to avbildet sammen på Finansnæringens dag på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo i 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rolf Erik Tveten ble i sin tid kalt Erna Solbergs «wonderboy» av Dagens Næringsliv (DN), og var over flere år en av statsministerens nærmeste medarbeidere.

I 2012 rykket han opp i Høyre-systemet, da han gikk fra å være 1. nestleder i Unge Høyre til å bli rådgiver for Erna Solberg.

Da sistnevnte ble statsminister for første gang i 2013, fulgte «vidundergutten» Tveten med på flyttelasset til Statsministerens kontor (SMK). Der fungerte han i to år som taleskriver og var en av Solbergs nærmeste rådgivere.

- Rolf Erik er et av de store talentene. Han har en god utdannelse kombinert med bred politisk kunnskap, sa Erna Solberg til DN i 2013 - om hvorfor den da nyutdannede sivilingeniøren hadde blitt hentet inn som en av hennes nærmeste medarbeidere.

Nå kommer imidlertid Tveten med en melding som bryter med sin tidligere sjefs uttalelser i Listhaug-saken.

- Løsningene partiene har i fellesskap er viktigere enn Sylvi Listhaug. Det håper jeg hun selv erkjenner og setter Frp, regjeringen, borgerlig side, norsk politikk og Norge foran seg selv, skriver Tveten på Facebook, etterfulgt av «LIK OG DEL».

Skjermdump fra Facebook.
Skjermdump fra Facebook. Vis mer

Dagbladet har mandag kveld vært i kontakt med Tveten, som ikke har noen ytterligere kommentar til saken.

Har tillit til Listhaug

I helga varslet Tvetens tidligere sjef, Erna Solberg, at hun har tillit til og står bak sin justisminister, og kilder i Høyre framholdt overfor flere medier at hele regjeringen går av hvis KrF støtter mistillit mot justisministeren.

Det ble brått et langt mer realistisk utfall, etter at KrFs landsstyre i ettermiddag landet på at de ikke har tillit til Listhaug som justisminister.

MISTILLIT: Flere av partiene har hatt møter i stortingsgruppene sine dagen før mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug skal opp til behandling i Stortinget. Video: NTB/Scanpix / Emilie Rydning, Dagbladet / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Dersom partileder Knut Arild Hareide lytter til landsstyret, har Rødts mistillitsforslag mot justisministeren flertall når det skal voteres over i Stortinget i morgen. En kilde som var til stede på møtet sier det var sterke, og svært delte, meninger på om hvordan KrF skal håndtere saken.

Dersom Erna Solberg ikke «tar grep», som Hareide ba henne om i ettermiddag, kommer hun til å stille kabinettsspørsmål i Stortinget i morgen. Da spiller hun høyt og legger regjeringens framtid i Stortingets hender.​

Dette kan skje:

Det finnes i så fall to sannsynlige scenarioer når Stortinget klokka 10 i morgen samles til det avgjørende møtet om mistillitsforslaget:

  • KrF kan trosse Solbergs kabinettsspørsmål og stå på sin mistillit til Listhaug, selv om det da innebærer regjeringskrise.
  • Alternativet er at KrF bøyer av når kabinettsspørsmålet blir stilt, fordi partiet ikke ønsker å opptre på en slik måte at hele regjeringen må gå av.

Men selv dersom dagens koalisjonsregjering ender med å måtte gå av - som følge av mistillitsforslaget, er det ikke umulig at Erna fortsatt kan regjere, melder NRK.

Ifølge kilder i Frp som NRK har snakket med, kan partiet være åpne for å støtte en ren Høyre-regjering, dersom dagens koalisjonsregjering med Frp og Venstre vil måtte gå av som følge av mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug, som voteres over i Stortinget i morgen.

- Det eneste som vel er bombesikkert er at Frp ikke kan bli noe støtteparti for en Høyre-KrF-Venstre-regjering, sier en regjeringskilde til NRK.

Samlet til krisemøte

Det samme er trolig også tema i regjeringens krisemøte i statsministerboligen i kveld.

Statsminister Erna Solberg samlet partiledelsen i regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre i statsministerboligen for å diskutere situasjonen.

Listhaug, som har mistillitsforslaget mot seg, var også til stede i statsministerboligen før hun ble fraktet ut i en svart bil like etter 21.30 i kveld.

Rundt 20.30 forlot de tre regjeringspartienes parlamentariske ledere, Trond Helleland (H), Terje Breivik (Venstre) og Hans Andreas Limi (Frp) statsministerboligen.

- Jeg har ingen kommentar til hva som har blitt sagt på møtet. Vi tar det i morgen, sier Limi.

Ber Listhaug om å gå

Tidligere i kveld gikk også to av regjeringspartiet Venstres fylkesledere ut og ba om at Sylvi Listhaug skulle gå.

- Den beste løsningen er at man «lar» Listhaug gå. Da får vi også ro rundt det borgerlige samarbeidsprosjektet. Nå har vi hatt to måneder der vi ikke har fått ro på grunn av støy fra Sylvi Listhaug, sa leder for Finnmark Venstre, Leif Gøran Wasskog, til Dagbladet mandag.

Wasskog er blant de mest Frp-kritiske stemmene i Venstre, men flere av partiets fylkesledere stiller seg bak ham, ifølge NTB.

- Jeg ville ha fjernet eller flyttet Listhaug. Det hadde for så vidt vært naturlig å ha gjort for en stund siden. Rekkevidden av dette burde Solberg sett tidligere, sier leder Jan Henrik Nygård i Sogn og Fjordane Venstre til Bergens Tidende.

Fylkeslederen legger ikke skjul på hva han mener om uttalelsene Listhaug kom med mot Arbeiderpartiet og stortingsflertallet i saken om statsborgerskap.

- De var såpass urimelige at jeg ikke har brukt så mye energi på det. Det er ikke slik statsråder skal gjøre, så da får vi finne et svar på det.

MISTILLITSFORSLAG: Rødt har fremmet et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, men hva skjer egentlig videre nå? Vi forklarer saken på under to minutter. Video: Frida Andersen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!