Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han var et avskyelig menneskelig avskum, verre enn en hund

Nordkoreansk nyhetsbyrå om den henrettede diktatoronkelen Jang Song-thaek.

FRYKTER USTABILITER: Her Jang Song-thaek til stede under en konferanse i Kina i 2012 om økonomsik utvikling i Nord-Korea. Jang var en av de sterkeste pådriverne for kinesisk økonomisk politikk i Nord-Korea. Sør-Korea frykter ustabilitet i nabolandet etter henrettelsen. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Xinhua, Li Xin
FRYKTER USTABILITER: Her Jang Song-thaek til stede under en konferanse i Kina i 2012 om økonomsik utvikling i Nord-Korea. Jang var en av de sterkeste pådriverne for kinesisk økonomisk politikk i Nord-Korea. Sør-Korea frykter ustabilitet i nabolandet etter henrettelsen. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Xinhua, Li Xin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld melder det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA at Jang Song-thaek er blitt henrettet.

Jang ble sett på som statens antatte nummer to og er onkelen til den unge diktatoren Kim Jong-un. Denne uka ble han arrestert på et sentralstyremøte i kommunistpartiet og avsatt fra alle sine posisjoner.

Jang har blitt anklaget for «kriminelle handlinger» og for «å ha ledet en kontrarevolusjonær fraksjon». I tillegg blir han beskyldt for korrupsjon, bruk av narkotika og seksuelle eskapader.

Nå skal han ha blitt henrettet, og det offisielle Nord-Koreanske nyhetsbyrået KCNA omtaler Jang i enda hardere ordelag etter en rettshøring som skal ha ført til henrettelsen.

Ifølge myndighetene var høringen basert på nøye etterforskning og Jang skal ha sagt seg skyldig i alle anklagene mot ham.

Forræder Nyhetsbyrået betegner ham som en forræder som forsøkte å ta makta fra diktator Kim Jong-un.

- Den anklagede er en forræder for hele nasjonen og hos alle aldergrupper. Han støttet kontrarevolusjonære fraksjoner i et forsøk på å ødelegge lederskapet i paritet, landet vårt og vårt sosialistiske system, skriver nyhetsbyrået.

Jang hadde en lang karriere i kommunistpartiet, og hadde forskjellige nøkkelroller. Men i 2003 forsvant han plutselig fullstendig fra all offentlighet, og dukket ikke opp igjen før tre år etter. I mellomtida hadde den forrige diktatoren Kim Jong Ils helse forverret seg, og faren til dagens Kim fikk et slag i 2008.

Etter hvert ble det Kim Jong-un som fikk diktatortittelen.

Da kom Jang virkelig tilbake i toppolitikken og  ble fast medlem av både kommunistpartiets politbyrå og av Den sentrale militærkommisjonen.

- Han hadde høyere posisjoner enn noen gang og hadde mye tillit hos Kim Jong-un, skriver KNCA.

Da han blir sammenlignet med partikolleger og andre sentrale og mer trofaste politikere i Kim Jong-uns stat, gjør nyhetsbyrået det klart at Jang, i kraft av sine sentrale posisjoner, er forpliktet til å være lojal overfor Nord-Koreas ubestridte leder.

- Han er en landssviker og en grusom karrierejagende politiker med skitne triks. Han er et avskyelig menneskelig avskum, verre enn en hund, skriver byrået.

Frykter ustabilitet - Da Kim Jong-il døde, viste Jang sitt sanne ansikt. Han begynte virkelig å jobbe for å realisere sin grådighet og drøm om makt. Han er en landssviker og en grusom karrierejagende politiker med skitne triks, skriver de videre.

Jang har de siste åra har vært det isolerte Nord-Koreas viktigste forbindelse til Kina.

Nyhetsbyrået AP skriver at en del analytikere ser på Jangs avskjed som et tegn på at Kim Jung-un har fått økende selvtillit som diktator.

De er også spådd at det vil skape større spenninger mellom Nord- og Sør-Korea, og ifølge AP er frykten i Sør-Korea nå større for et angrep fra nord.