FIKK HJELP:  Søren (24) svømte flere kilometer til han til slutt kom fram til Esther og Norman Vågsvoll på Skjernøy utenfor Mandal. FOTO: TORBJØRN BERG
FIKK HJELP: Søren (24) svømte flere kilometer til han til slutt kom fram til Esther og Norman Vågsvoll på Skjernøy utenfor Mandal. FOTO: TORBJØRN BERGVis mer

- Han var faktisk ikke så veldig sliten

Esther tok i mot Søren da han hadde svømt sju kilometer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MANDAL/ROSSNES (Dagbladet): — To stykker er druknet, var det første han sa. Det var det verste for meg, sier Esther.

Hun og mannen Norman Vågsvoll (78) hadde nettopp kommet hjem fra en tur til Kristiansand. De gledet seg til en hyggelig stund med fjernsyn før sengetid. Men det skulle bli seint før de kom seg i seng.

Blødende — Jeg hørte det banket på rundt klokken 22.45, og tenkte - det var da seint å få besøk.

Nesten naken og blødende fra flere sår på føttene ba Søren om å få komme inn for å ringe etter hjelp til kameratene. Fire ute på sjøen, og Nils Højlund på land på Sandøy. Ingen visste da hvilken bragd dansken hadde utført.

Mens politiet og Hovedredningssentralen ble kontaktet fikk Søren en varm dusj, tørre klær fra Normans garderobe og mat. Esther tok seg også av kuttskadene på føttene, og fikk plastret sårene.

— Men det vi brukte mest tid på var å forklare redningssentralen hvor de skulle begynne å lete. Det hele var litt utydelig for gutten, som faktisk ikke var så veldig sliten. Merkelig når en tar i betraktning hva han hadde vært med på. Jeg kan ikke begripe at det går an.

Hente kameraten Ikke lenge etter var redningsaksjonen i gang. Politiet var først på plass. Nistepakka som Esther hadde laget ble raskt tatt med. De skulle ut og hente kameraten som dansken hadde reddet.

— Etter beskrivelsen som Søren kom med om bukta med sand, lang brygge og en liten utedo, forstod vi at han hadde klart å få ham i land på Sandøy.

—Dere er godt kjente der ute?

— Ja, etter å ha bodd her i over 40 år, kjenner vi området godt, forsikrer Esther.

Sent i seng Det ble en dramatisk kveld for ekteparet Vågsvoll. Senga ble ikke inntatt før nærmere klokken tre på morgenen.
— Jeg tenkte jo på alle sammen hvor ille det var. Jeg ble nok litt oppskjørtet, forteller Esther.
Et langt liv med storhavet som nabo har gitt Esther og de andre ute på Rossnes erfaringer med naturen. Å gjøre som danskene, reise ut på sjøen i liten båt, og uten redningsvester, beskriver Esther som tragedie.