I SORG: Lokalbefolkningen i Newtown samlet seg i og ved kirka i går kveld. Foto: AFP/Emmanuel DUNAND/NTB scanpix
I SORG: Lokalbefolkningen i Newtown samlet seg i og ved kirka i går kveld. Foto: AFP/Emmanuel DUNAND/NTB scanpixVis mer

- Han var for sjenert til å ha bilde av seg selv i skoleårboka

Venner og bekjente kjente massedrapsmannen Adam Lanza som en sjenert og stille gutt med enkelte problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  20 år gamle Adam Lanza skrev seg i går på dystert mulig vis inn i historien, da han skjøt sin mor og senere 20 barn og 6 voksne og seg selv på før- og barneskolen Sandy Hook i Newtown Connecticut.

Amerikanske medier forsøker nå å tegne et bilde av hvem massedrapsmannen var.

«Camera shy» 20-åringen hadde tilsynelatende ingen Facebook- eller Twitter-profil. Han hadde ikke engang et bilde av seg selv i Hich School-årboka da han gikk ut i 2010. I stedet sto det «Camera shy», melder New York Times.

Matt Baier gikk på skolen samtidig som Lanza og husker at han tilsynelatende var svært ukomfortabel i sosiale situasjoner. Medelevene skal ha blitt fortalt at han hadde Asperger syndrom, men det er uklart om han var diagnostisert med dette. New York Times skriver at politiet nå undersøker om det stemmer. Asperger syndrom er en diagnose innen autismespekteret preget av store vansker med sosialt samspill, og er ikke knyttet til voldelig atferd.

- Det var ingen som ertet eller plaget ham. Fra det jeg så, lot folk ham være i fred, sier Baier til New York Times.

- Var ukomfortabel En annen tidligere medelev sier hun ikke tror han fikk hjelpen han burde fått i løpet av oppveksten og skolegangen.

- Du kunne se at han ble ukomfortabel når han fikk oppmerksomhet. Jeg tenker at han kanskje ikke fikk riktig type oppmerksomhet eller hjelp. Han var så anonym at folk kanskje ikke la merke til at han kanskje hadde andre problemer, sier Olivia DeVivo til avisa.

Ryan Lanza, Adams fire år eldre bror, sa i avhør i går ifølge AP at broren har en personlighetsforstyrrelse. Han skal ha forklart at de to ikke har hatt kontakt siden 2010.

- Snille foreldre Adam og Ryans foreldre Nancy og Peter var skilt og faren var uvitende om de grufulle hendelsene, da han ble møtt av reportere utenfor sitt hjem i Stamford.

Nyhetsbyrået AP har snakket med gjerningsmannens tante, Marsha Lanza. Hun sier han ble oppdratt av snille, kjærlighetsfulle foreldre og at de ikke ville nølt med å hjelpe ham med å få mental hjelp, hvis han hadde behov for det.

- Nancy var ikke en person som fornektet ting, sier hun til AP. Hun sier at ektemannen hennes møtte Adam i sommer og at han da ikke la merke til noe spesielt.

Nancy Lanza, Adams mor, ble trolig hans første offer, da hun ble drept i hjemmet der de begge bodde. Hun var ifølge AP vikarlærer ved skolen der sønnen senere utførte massakren, men hun skal ikke figurere på listene over skolens ansatte.

- Raserianfall Ryan Kraft (25) var tidligere nabo med familien og sier til Washington Post at han flere ganger satt barnevakt for Adam.

- Han kunne få raserianfall som var mye kraftigere enn et gjennomsnittsbarn. Men han var aldri voldelig, sier Kraft til avisa.

Beth Israel er også tidligere nabo. Hun sier til samme avis av Adam Lanza var et tilbaketrukket barn, men at han aldri oppførte seg truende.

- Han virket sjenert og stille.

Enkelte kilder mener det er uklart om han noen gang fullførte high school. I motstrid til dette sier en kilde til Washington Post at han fullførte tre år før tida.

- Han var en skikkelig smart unge, sier kilden, som kjenner moren.

David Manvel (22) gikk på skole med massedrapsmannen.

- Adam og jeg gikk på samme barneskole. Og min bror er kamerat med hans storebror. Aldri i livet om jeg kunne tenke meg at noe slikt kunne skje. Det er helt vilt og ubegripelig at noen jeg kjenner skulle gjøre noe slikt, sier han til Dagbladet.

Mor var våpensamler Det var Adam Lanzas mor som var registrert som eier av de tre våpnene 20-åringen tok med seg til skolen, blant annet en halvautomatisk rifle.

- Jeg kjenner henne. Hun var en respektabel våpensamler. Hun brukte dem ansvarsfullt. Det er ikke hennes feil at dette skjedde, sier kilden.