Han var fotballspiller, småkjeltring og far til ei lita jente. Nå er han massemorder

- Omar (29) skal ha blitt radikalisert i 2010.

HER BODDE HAN: Omar Ismail Mostefai (29) skal ha bodd i dette huset i Chartres fram til 2012. Like etter skal han ha reist til Syria. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HER BODDE HAN: Omar Ismail Mostefai (29) skal ha bodd i dette huset i Chartres fram til 2012. Like etter skal han ha reist til Syria. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LUCÉ / OSLO (Dagbladet): Omar Ismail Mostefai (29) antas å være en av terroristene som åpnet ild under Eagles of Death Metal-konserten på Bataclan i Paris fredag kveld, der minst 89 mennesker ble drept.

Bataclan var det siste stedet terroristene åpnet ild fredag kveld. Klokka 21.40 fredag entret tre eller fire gjerningsmenn konserthallen. Angriperne skjøt rundt seg — og drepte minst 89 mennesker inne i det stappfulle, mørklagte lokalet.

Da politiet stormet stedet, detonerte angriperne selvmordsvestene de bar på kroppen. Mostefai ble identifisert ut fra en fingertupp som ble funnet inne i konsertlokalet.

Nabo: - Helt normal Mostefais far og bror er pågrepet av fransk politi, og skal grilles for opplysninger om hvorvidt de sto i ledtog med 29-åringen. Mostefai er født 21. november 1985, i den fattige forstaden Courcouronnes, cirka tre mil utenfor Paris sentrum. Han vokste opp i en fransk-algerisk familie med fire brødre og en søster. Mostefai bodde i La Madeleine her i forstadsområdet Chartres, sørvest for Paris, der han en rekke ganger var i kontakt med politiet.

Dagbladet besøkte i formiddag nabolaget der Omar Ismail Mostefai bodde i flere år.

- Jeg kjente ham godt, jeg møtte ham hver dag. Jeg kjente også broren hans. De var en helt normal familie som bodde her i 3-4 år fram til 2012, sier en nabo til det hvite huset der 29-åringen bodde.

- Folk sier han ble radikalisert i 2010, det så ikke jeg noe til. Etter det ble familien spredt for alle vinder. Etter 2012 har ingen sett ham her i nabolaget. Han var innimellom i moskeen i Lucé, men ba mest her i La Madeleine.

Da Dagbladet besøkte moskeen i Lucé i formiddag, var imamen krystallklar på at moskeen ikke var noe arnested for ekstremister.

Røyket En annen nabo betegner også familien Mostefai som helt vanlig.

- Det var aldri noe bråk med dem her, sier naboen. En tredje nabo kommer også til, og erklærer seg sjokkert:

- Omar var helt normal, og pleide å være ute og leke med datteren sin. Han var imidlertid ikke i jobb, men gikk på trygd, sier naboen.

- Barna våre lekte ofte sammen, og vi røyket sammen. Når du er radikal så røyker du ikke. Han gikk også i vanlige klær. Vi snakket mye sammen om religion, men han sa aldri noe ekstremistisk.

Småkjeltring Omar Ismail Mostefai betegnes som en småkriminell, og ble mellom 2004 og 2010 dømt totalt åtte ganger for forhold med lavere strafferamme — blant annet tyveri.

REISTE VEKK: Etter 2012 skal han imidlertid ha forlatt Chartres — og det er i denne perioden han skal ha blitt radikalisert. Le Monde siterer politikilder på at Mostefai var i Syria mellom høsten 2013 og våren 2014. Foto: Øistein Norum Monsen
REISTE VEKK: Etter 2012 skal han imidlertid ha forlatt Chartres — og det er i denne perioden han skal ha blitt radikalisert. Le Monde siterer politikilder på at Mostefai var i Syria mellom høsten 2013 og våren 2014. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Han ble ifølge lokale medier far til en datter i 2010, hvorpå venner og bekjente sier han holdt seg mer for seg selv. Lenge var han også glad i å spille fotball på det lokale fotballaget.

- Han var en god fotballspiller, men ikke god nok til å bli proff, sier en venn av ham til Dagbladet.

Etter 2012 skal han imidlertid ha forlatt Chartres — og det er i denne perioden han skal ha blitt radikalisert. Dette stemmer med vitneopplysninger Dagbladet får i nabolaget. Le Monde siterer politikilder på at Mostefai var i Syria mellom høsten 2013 og våren 2014. Da han kom tilbake fra Syria, kunne politiet ved hjelp av overvåkning slå fast at Mostefai var blitt medlem av en fransk salafistgruppe. Salafisme er kjent som en svært konservativ gren av islam.

Brøt kontakten Denne gruppa skal ha blitt fulgt nøye med på av fransk etterretning, men Mostefai ble ansett som et helt vanlig medlem — og åpenbart ikke farlig nok til at det ble satt i verk spesielle tiltak mot ham. Fredag var han med på en av de mest grufulle terroranslagene i moderne tid.

En av Mostefais brødre har overfor AFP forklart at han brøt kontakten med Mostefai for flere år siden. Han visste at broren hadde vært innblandet i småkriminalitet, men hadde aldri forestilt seg at broren kunne bli radikalisert. Han fortalte at Mostefai dro til Algerie med familien sin og «den lille jenta si».

- Dette er galskap. Jeg var i Paris i går og jeg så hvordan dette skjedde, sa broren til nyhetsbyrået AFP med skjelvende stemme før han ble ført bort av politiet.

- Det er stund siden jeg hørte noe nytt. Jeg ringte moren min, og hun lot ikke til å vite noe, la han til.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram