MED BARNA: Saeid Ahmadzadeh (41) sammen med barna Nesrin og Narmin. Bildet ble tatt i 2004. For to uker siden ble yngstedatteren født.  FOTO: NORDAHL/ALEKSANDER, DAGBLADET.
MED BARNA: Saeid Ahmadzadeh (41) sammen med barna Nesrin og Narmin. Bildet ble tatt i 2004. For to uker siden ble yngstedatteren født. FOTO: NORDAHL/ALEKSANDER, DAGBLADET.Vis mer

- Han var frustrert over livet

Saeid Ahmadzadeh beskrives som en omsorgsfull far og ektemann, men slet med jobb og dagliglivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MORTENSRUD: Saeid Ahmadzadeh (41) tok livet av sin kone Nadira El Bich (37), parets 14 dager gamle spedbarn og storesøstrene Narmin (9) og Nesrin (7). Drapene kan ha skjedd allerede mandag. Skolesekkene til de to storesøstrene skal være sett i
Ahmadzadehs bil, etter at han hentet dem på skolen på mandag.

Det ble i går meldt at El Bich og spedbarnet ble kvalt. 41-åringen kjørte sine barn til skolen hver dag. Venner, kjente og kollegaer tegner et bilde av en svært splittet mann. På utsida var han rolig og stolt, sindig og høflig.

Men 41- åringen uttrykte i flere sammenhenger voldsom frustrasjon over tilværelsen.

- Han var et steinansikt, forteller en nabo til Dagbladet. 

Geriljakriger Saeid Ahmadzadeh ble født i 1969. Han var geriljakriger i Irak i minst fem, ifølge flere kilder så lenge som ti år. Han var da medlem av det forbudte og beryktede kommunistpartiet «Kommalah», og deltok i den væpnede frigjøringskampen for en egen kurdisk stat fra baser i Irak.

Han rømte som «peshmerga», vekk fra åra med geriljakrig, og fikk opphold i Norge i 1991. Dermed kan Ahmadzadeh ha vært militært aktiv fra han var så ung som 12 år. Han ble norsk statsborger i 1999. Også den seinere tida var han svært politisk aktiv.

- Han demonstrerte ofte; på kvinnedagen og 1. mai. Han kjempet for kvinners rettigheter i Iran, sier Iran Morovati, en venn av Ahmadzadeh.

Uavhengig  - De siste åra valgte han å være uavhengig, han ville bestemme selv. Han var en person som valgte å kjempe mot den iranske
staten. Han var ateist og ønsket Iran ut av islamismen, sier Morovati.

I mai i år deltok Ahmadzadeh i en demonstrasjon utenfor Irans ambassade i Oslo. Demonstrasjonen utartet, flere ruter ble knust. 41-åringen ble pågrepet i forbindelse med uroen, men seinere løslatt uten å bli siktet for noe.

Ahmadzadeh besøkte i løpet av sommeren i år en spesiell klesbutikk i Oslo flere ganger, og utviklet et tillitsforhold til en av de ansatte.
Borte fra kjente omgivelser på Mortensrud betrodde 41-åringen seg åpent.

Frustrasjon Han fortalte ifølge den butikkansatte om en voldsom frustrasjon. Frustrasjon over det norske samfunnet, frustrasjon over hverdagen.

- Det gikk et kuldeslag gjennom kroppen min da jeg leste avisa i går. At han nå, fire måneder etter at jeg snakket med ham, har tatt livet av hele familien sin, sier hun.

- Han var oppgitt over det norske samfunnet, og fortalte at han hadde vært geriljakriger i Irak. Men han var ikke truende, og snakket
rolig, insisterer hun. Også bekjente i taximiljøet forteller at Ahmadzadeh var frustrert. Han jobbet fra 1999 til 2004 som
taxisjåfør i Taxi 2, og kjørte i perioder svært lange skift.

Lange skift - Han pleide å stå parkert ved Oslo S, og det var svært mange om beinet på den tida. Du måtte jobbe veldig lange skift for å få nok til å leve av, forteller en taxikollega. For omkring tre år siden ble 41-åringen uføretrygdet.

Men i år ønsket han seg tilbake i jobb. Saeid Ahmadzadeh søkte 8. juni i år næringsetaten i Oslo kommune om løyve til å
kjøre taxi på ny. Søknaden ble etter hva Dagbladet får opplyst aldri behandlet.

Oslo-politiet hadde i går kveld ikke lykkes i å slå fast drapsmotivet, og politiinspektør Hanne Kristin Rohde gjorde det overfor Dagbladet klart at politiet kanskje aldri ville få vite nøyaktig hvorfor Saeid Ahmadzadeh drepte sin kone og sine barn.

Velfungerende - Vi har indikasjoner på dødsårsak, men vi vil avvente de foreløpige obduksjonsrapportene før vi uttaler oss om dette. Disse er ventet
seint i ettermiddag eller i morgen tidlig, sier Rohde.

DREPT: Nesrin (7).
DREPT: Nesrin (7). Vis mer

Politiet mottok klokka 02 natt til onsdag en bekymringsmelding fra Nadira El Bichs søster og svoger, som ikke fikk kontakt med familien.

- Om Ahmadzadeh har en forhistorie innen psykiatrien er noe vi nå vil undersøke. Det vet vi ikke nå. Alt tyder på at dette var en velfungerende familie, sier Rohde.

Mysterium Klokka 13 onsdag ble den eldste jenta funnet død i Gjersjøen i Follo. Klokka 16.15 tok politiet seg inn i familiens leilighet på Mortensrud,
der El Bich og spedbarnet ble funnet.

Og klokka 23.15, etter en intens, bevæpnet politijakt, ble Saeid og Nesrin Ahmadzadeh funnet
døde på 13 meters dyp i Gjersjøen.

Hvordan han tok seg ut i sjøen er foreløpig et mysterium.

Dagbladet har søkt en kommentar fra både Taxi 2 og Oslo kommune — uten hell.

DREPT: Narmin (9).
DREPT: Narmin (9). Vis mer