Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Han var full, kranglete og sjalu

Politiet mener Hassan Samriye Hashin (35) var full, kranglevoren og sjalu før han i affekt skal ha kvalt Hedda Karterudseter (19).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNDAL (Dagbladet): Politiet frykter den drapssiktede 35-åringen aldri blir tatt, fordi han kan ha stukket av til et land som Norge ikke har utleveringsavtale med. Etterforskerne håper at de i dag eller i morgen har biologiske spor eller fingeravtrykk som knytter Hashin til drapet på 19-åringen fra Flatdal i Telemark.

Slektning i Frankrike

Hashin, som er siktet for forsettlig drap, er nå etterlyst med bilde og fingeravtrykk gjennom både Schengen- og Interpol-systemet i Europa. Etterforskerne vurderer fortløpende om de skal utvide etterlysningen til å gjelde samtlige 183 land i Interpol-samarbeidet.

Dagbladet har fått opplysninger om at den nå drapssiktede somalieren, som var en nær venn av Hedda Karterudseter, har en nær slektning i Frankrike - i tillegg til slektninger i hjemlandet.

Siste sikre spor etter drapssiktede er ved Oslo bussterminal klokka 05.30 forrige fredag, da han kom med buss fra Sogndal. Etter det er det ingen som verken har sett eller hørt noe fra Hashin.

Et av politiets hovedvitner sier til Dagbladet at den drapssiktede somalieren var beruset og kranglevoren før han skal ha drept Hedda på internathybelen.

-  Han var full

Vitnet, som skilte lag med Hashin og Hedda Karterudseter nær hybelhuset, sier han forsøkte å få med seg Hashin tilbake til Sogndal sentrum.

-  Han var full, og det var stor aldersforskjell på de to. Derfor ønsket jeg at han skulle bli med meg tilbake, sier vitnet til Dagbladet.

Hashin skal da ha bedt vitnet holde seg unna, og begynt å skjelle ham ut.

-  Han var sint og sa «fuck you». Da gikk jeg hjemover, fordi jeg ønsket ikke noe bråk med ham. Hashin ville ikke forlate henne, og ville ha meg bort, fortsetter vitnet.

Politiet jobber ut fra en teori om at sjalusi kan være motivet for drapet. Dette har sin bakgrunn i et opptrinn utenfor utestedet Meieriet, der drapssiktede skal ha spyttet mot Hedda fordi hun blant annet snakket med andre.

-  Vanskelig å forstå

Politiadvokat Knut Broberg understreker at det gjenstår mye etterforskning.

-  Jeg vil påpeke at selv om en person er siktet for drap, så gjenstår det etterforskning for å finne ut om vedkommende er gjerningspersonen. Siktelsen betyr bare at det er skjellig grunn til mistanke, sier politiadvokat Knut Broberg.

Dagbladet har snakket med flere som kjenner den drapssiktede 35-åringen. De er lei seg for at 35-åringen er siktet for den alvorlige forbrytelsen.

-  Det er ikke bra for vårt miljø at en somalier er siktet. Det er vanskelig for oss å forstå at han kan ha gjort noe slikt. Så vidt jeg vet, hadde han ikke noen problemer, sier en som kjenner siktede.

Halvorsen-drapet

Det er en reell frykt blant etterforskerne at 35-åringen kan ha rømt til utlandet. Erfarne drapsetterforskere har allerede begynt å sammenlikne drapet i Sogndal med drapet på Cathrine Halvorsen i Kongsvinger i desember i fjor. Azad Ghaleb Ali (33) er siktet for drapet på den funksjonshemmede kvinnen, men han er ikke pågrepet. Politiet har grunn til å tro at han flyktet til Irak etter drapet.

Også drapet på pensjonisten Inger Sund i Oslo i desember 2001 blir sammenliknet med utviklingen av drapet i Sogndal. En 24 år gammel mann fra Tunisia er hovedsiktet i saken, men Norge har ikke utleveringsavtale med landet han oppholder seg i. Likevel har Oslo-politiet et berettiget håp om at han blir straffeforfulgt i hjemlandet.

Håper på fingeravtrykk

Dagbladet får opplyst at politiet i dag eller i morgen kan sitte med tekniske beviser mot den siktede 35-åringen. Da vil svarene på de første prøvene fra Rettsmedisinsk institutt og Kripos-laboratoriet trolig være klare.

På åstedet, den 12 kvadratmeter store hybelen, er det funnet en rekke tekniske spor. Hedda ble kvalt, og derfor tror teknikerne at drapsmannen kan ha etterlatt fingeravtrykk på huden til offeret.

Det er også gjort funn av biologisk materiale på hybelen - hud eller hår som kan stamme fra gjerningsmannen.

Politiet har fingeravtrykkene til den drapssiktede 35-åringen fra tidligere, og de kan også sitte med somalierens DNA-profil.

JAGET: Hassan Samriye Hashin (35) er siktet for drapet på Hedda Karterudseter.
HOVEDVITNE: Et av politiets hovedvitner sier han forsøkte å hindre draps siktede i å følge Hedda Karterudseter hjem. - Han var full, og det var stor aldersforskjell på de to. Derfor ønsket jeg at han skulle bli med meg tilbake, sier vitnet til Dagbladet. Bildet er tatt under politiets rekonstruksjon av Heddas hjemtur.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media