Vinstra-drapet

- Han var fullt klar over hva som hadde skjedd

Politimann så ikke tegn på at den tiltalte 17-åringen var psykisk syk.

DREPT: 16-årige Laura Iris Haugen ble knivdrept av den tiltalte 17-åringen 31. oktober i fjor. 14. november ble hun begravd. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
DREPT: 16-årige Laura Iris Haugen ble knivdrept av den tiltalte 17-åringen 31. oktober i fjor. 14. november ble hun begravd. Foto: Tore Meek / NTB ScanpixVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Han var ikke sint, ikke lei seg. Han var litt kald, virket litt fornøyd, og jeg opplevde ham som orientert.

Det forteller en 30-årig politimann i Nord-Gudbrandsdal tingrett. Han var den som fraktet den 17-årige gutten som drepte Laura Iris Haugen (16) ned fra åstedet i Sorperoa på Vinstra til lensmannskontoret på den andre siden av Gudbrandsdalslågen.

- Han kommenterte hva som skulle skje med Iris og samfunnet rundt. Jeg tenkte at han var fullt klar over hva som hadde skjedd - det var ikke tegn på at han var psykisk syk eller utafor, sier politibetjenten.

Ulovlig avhør

Betjenten tok opp samtalen, som i ettertid anses som et ulovlig avhør fordi 17-åringen ikke hadde advokat til stede. Avhøret kan derfor ikke legges fram som bevis i retten.

Spørsmålet om hvorvidt gutten er strafferettslig tilregnelig eller ikke, er helt sentralt under rettssaken. Selv hevder han seg utilregnelig; blir dette dommen, havner han i tvungent psykisk helsevern istedenfor i fengsel eller forvaring, et utfall Haugens familie er sterkt motstandere av.

- Trodde han at dette var konsekvensfritt? spør aktor Jo Christian Jordet.

- Nei. Han kommenterte blant annet hva som ville skje når han var i fengsel.

VINSTRA-DRAPET: Mandag startet rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Provoserte

Betjenten forteller videre at 17-åringen - som var tilgriset av blod etter drapet, angrepet på en 57-åring som kom til for å hjelpe, og selvskading - forsøkte å provosere ham og kollegaen hans på lensmannskontoret på ulike måter.

- Han kommenterte at han gjorde det [drapet], kommenterte sine egne skader, sier 30-åringen.

- Jeg oppfattet at det var påtatt, det kunne vært linjer i en film - det virket ikke naturlig, sier politimannen.

Snakket om film

Han opplyser at det første gutten sa i politibilen, handlet om filmen «Neon Demon».

- Han sa det var favorittfilmen hans, sier betjenten.

17-åringen har også vært svært opptatt av «Drive» av samme regissør, danske Nicolas Winding Refn. En fengselsbetjent forklarte tidligere i dag at ungdomsfengselet der gutten satt den første tida etter drapet, måtte ta filmen ut av sortimentet fordi han spolte fram og tilbake mellom voldsscener i den.

- Har du utdannelse innen psykiatri? vil forsvarer Nora Hallén fra Advokatfirmaet Elden vite.

- Nei, ikke utover den opplæringen vi får på Politihøgskolen, i å se etter psykiske lidelser, er svaret.

VINSTRA: Onsdag ble en 16 år gammel jente drept på Vinstra. En 16 år gammel gutt er pågrepet for drapet. Wenche Bøe var vitne til det hele. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ny sakkyndigrapport

To som derimot har slik opplæring, er rettens sakkyndige, psykologspesialist Alexander R. Flaata og psykiater Terje Tørrissen. De to skal forklare seg i morgen, men i dag kom det fram at de i siste liten kommer med enda en rapport, den tredje i rekka, noe som er svært uvanlig.

- Vi må bruke dagen og kvelden på det. Dette er en svært vanskelig sak, og det som er kommet fram under bevisførselen, gjør det nødvendig å lage en tilleggserklæring, sier Tørrissen til tingrettsdommer Ingulf Nordahl.

Psykiateren og Flaata har allerede kommet med en tilleggserklæring tidligere, som var årsaken til at tiltalen forelå svært seint.

I tilleggserklæringen gikk de imot sin egen konklusjon i hovederklæringen, der de mente at 17-åringen var strafferettslig utilregnelig da han drepte Haugen 31. oktober i fjor. Hva den nye erklæringen inneholder, er foreløpig ukjent.

Hastegodkjennig

Tørrissen og Flaata må nå hastemobilisere den rettsmedisinske kommisjon, som godkjenner sakkyndigrapporter, slik at den er klar for framlegging i morgen.

VINSTRA-DRAPET: Mandag starter rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Vi håper å få den godkjent - kanskje i kveld, kanskje på formiddagen i morgen, sier Tørrissen til Dagbladet.

Han ønsker ikke å utdype hvilke bevis som har foranlediget den nye erklæringen, eller hva konklusjonen er i den.

I dag forklarte også farmoren til den tiltalte gutten seg. Den tidligere skolelederen mener hun selv sviktet fordi hun ikke fanget opp at noe var galt med barnebarnet.

- Jeg ber dere så inderlig mye om unnskyldning for det som har skjedd. Det skulle ikke ha skjedd, sier bestemoren henvendt til Haugens etterlatte, og gråter.