Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han var helt febrilsk, rabiat, aggressiv

Kristian Monsen Røkke (36) sier «Jannik» Iversen var truende. Hevder torpedoen jobbet i tospann med hans tidligere stefar Per Orveland.

SE TV: Kristian Monsen Røkke ankommer Oslo tingrett for å vitne i rettssaken mot «Jannik» Iversen, som er tiltalt for å ha forsøkt å presse Kjell Inge Røkke for flere millioner kroner. Vis mer

Kristian Monsen Røkke (36) ankom onsdag ettermiddag Oslo tingrett

Han er nå investeringsdirektør i farens investeringsselskap Aker asa, og har en lang karriere bak seg i Røkkes industriimperium.

Torpedo og gambler Jan Erik «Jannik» Iversen (62) står nå tiltalt for å ha forsøkt å presse hans far Kjell Inge Røkke (60) for et tosifret millionbeløp.

- Han var fly forbanna

Deler av bevisene mot den beryktede torpedoen er meldinger han sendte til Monsen Røkke høsten 2017. Da dukket han også opp på Akers kontorer for å møte sønnen.

«Hei, er Kjell Inge på jobb eller høstferie? Mvh Jannik».

«Ja, nå sitter jeg i sofaen nede i lobbyen på Aker. Kommer du ned? Jannik.»

«Jeg håper du kommer ned, jeg venter, Kristian.»

RETTSSAK: Jan Erik «Jannik» Iversen møtte pressen før dag to av rettssaken. Video: Christian Wehus. Reporter: Trym Mogen. Vis mer

- Jeg mottok noen tekstmeldinger, og måtte sjekke om Jannik sto i resepsjonen slik han sa at han gjorde. Jeg gikk ned, gikk ut og gikk rundt.

- Han var da helt febrilsk, rabiat, aggressiv og var fly forbanna på min far Kjell Inge. Han mente han etter VG-sakene hadde ødelagt hans liv, og det var ingen tvil om at det var trusler.

- Jeg sa at det var bullshit, sier Monsen Røkke i retten.

I VITNEBOKSEN: Kristian Monsen Røkke (36) gikk til angrep på «Jannik» Iversen og sin tidligere stefar Per Orveland. Foto: Henning Lillegård
I VITNEBOKSEN: Kristian Monsen Røkke (36) gikk til angrep på «Jannik» Iversen og sin tidligere stefar Per Orveland. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Vet han er kapabel

Han opplever situasjonen som Iversens måte å forsøke å ta kontakt med Kjell Inge Røkke.

- Når jeg hører at min far er utsatt for dette, og jeg må oppleve dette nå og snakke om tull og tøys som er oppspinn, så er det hans måte å få kontakt med Kjell Inge.

- Han prøvde å gi et inntrykk av at han kunne gjøre hva som helst, og vi vet at han kan være kapabel til det.

- Kan du si noe om hvordan påvirket deg? spør aktor Terje Nedrebø Michelsen.

- Vi har gått gjennom nye sikkerhetsrutiner på alt vi gjør. Det er klart det er ubehagelig å høre at noen vil utsette din egen far for fysisk ting.

Han sier han opplever at «Jannik» Iversen har jobbet i tospann med hans tidligere stefar Per Orveland, som var sammen med hans nå avdøde mor Kari Monsen Røkke.

- Når jeg tenker tilbake er det helt klart hvordan «Jannik» og Per har operert, sier han og forteller om en episode fra 90-tallet da han var i tenåra og Iversen skal ha oppsøkt ham.

KAOTISK: Kristian Monsen Røkke ble fulgt av et pressekorps inn i rettssalen, men forholdt seg taus. Foto: Henning Lillegård
KAOTISK: Kristian Monsen Røkke ble fulgt av et pressekorps inn i rettssalen, men forholdt seg taus. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Han sa «det er noe mafia som har noen bilder av deg og det er noe narkotika.» Jeg sa at det var greit, fordi det var ikke noe som hadde skjedd. Jeg er overbevist om at det er et eksempel på at han prøver å vise at han er en reddende engel, for å kunne komme nærmere familien. Han brukte bevisst meg for å være en reddende engel om noe som var ren løgn.

- De har jobbet systematisk for å få penger i smått og stort, sier Monsen Røkke.

Orveland skal vitne senere i rettssaken. Han har tidligere saksøkt Røkke med krav om å få ti prosent av formuen hans, men tapte i retten.

- Tull og tøys

Monsen Røkke sier han ikke kjenner til at Iversen har hatt oppdrag eller fått betalt av faren. Iversen hevder han fikk i oppdrag av Røkke å «fjerne» finansakrobaten Christer Tromsdal og ble tilbudt 100 millioner kroner for dette. Røkke avviste anklagen som absurd.

- Jeg vet hvor kapable Per Orveland og Jannik er til å finne på sånne historier. Jeg vet hvordan de har operert, så jeg vet at det er tull og tøys, sier Monsen Røkke i retten.

- Hva var det som kom fram i perioden du snakker om nå som var tull og tøys? spør Iversens forsvarer Benedict de Vibe.

- At Kjell Inge ødela livet hans. Jeg er overbevist om at han og Per har jobbet sammen. Kjell Inge har bare prøvd å hjelpe situasjonen til moren min.

- Du mener at Orveland og Jannik sammen var på en utpresserside?

- Uten tvil, sier Monsen Røkke.

Knyttneve-melding

I meldingene sier han også at han har kommet fram til at det beste for han og hans familie vil være at han kontakter VG og forteller hele sin versjon av saken med Kjell Inge Røkke. En av meldingene til sønnen ble avsluttet med en knyttneveemoji.

- Den knyttneven sender jeg til bestevennene mine også, sa Iversen i går.

RETTSSAK: Jan Erik «Jannik» Iversen sa i retten at advokat Arild Holden er «kjøpt og betalt». Advokaten svarer slik på anklagene Vis mer

Meldingene skal fortløpende ha blitt videresendt til Kjell Inge Røkke selv. Røkke varslet blant annet Arild Holden, som vitnet tidligere i dag, om meldingene fra Iversen. Disse SMS-ene, og at Iversen sto og ventet på Røkke i Akers garasjer, førte til at milliardæren og torpedoen til slutt møttes på advokatfirmaet Eldens kontor.

Kristian Monsen Røkke er kalt inn som vitne av «Jannik» Iversen og hans forsvarer Benedict de Vibe. De har tidligere opplyst at de mener Monsen Røkke kan belyse forholdet mellom industrimagnaten og torpedoen.

Ville frafalle

I dag tidlig tok de Vibe likevel til orde for å frafalle ham.

De Vibe mente det var problematisk at Monsen Røkke har kunnet følge forhandlingene via medienes direkteoverføring, og ba derfor om at han frafalles. I utgangspunktet skal ikke vitner følge forhandlingene før de selv har forklart seg.

- At vitner ikke bør høre andres forklaringer, gjelder i prinsippet ikke lenger. Det er et allment problem nå, sa de Vibe.

Politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen opplyste at Monsen Røkke var et av forsvarervitnene de hadde forberedt spørsmål til, og ønsket derfor at han skulle møte. Han fikk medhold i dette av retten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling