Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han var hjemme

HAUGESUND(NTB): Moren til 20-åringen som står tiltalt for å ha drept Birgitte Tengs forklarte i retten i dag at hun med stor sikkerhet kunne bekrefte at sønnen var hjemme rundt midnatt drapsnatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldrene hadde klare rutiner for når barna skulle være hjemme, både hverdag og helg. Dessuten måtte undommene i huset «melde seg» når de kom hjem. Dette gjorde den tiltalte Karmøy-gutten også natt til 6. mai 1995.

- Jeg hørte at han snakket med sin far. Jeg mener at han kom rett etter midnatt, sa 20-åringens mor i Karmsund herredsrett mandag. Hun støtter dermed opp om sin manns forklaring, og sønnens alibi.

Klare rutiner

Den tiltaltes mor tegnet et bilde av en svært ryddig familie med klare rutiner som barna uten spørsmål innordnet seg. Selv om sønnen hennes nærmet seg 18 år, og dermed hadde litt løsere tøyler, holdt han seg innenfor de grensene han hadde hatt de siste årene. Derfor ga han beskjed til sin far at han hadde kommet hjem, også denne kvelden. Dette må ha skjedd mellom klokken kvart på tolv og kvart over tolv, forklarte hans mor.

Hun gikk til sengs halv tolv denne fredagskvelden, og mener at mannen la seg rundt et kvarter senere. Da sønnen kom hjem var hun halvvåken, og mener derfor at det må ha vært kort tid etter at mannen la seg.

Vitnet forklarte videre at hun vanligvis ikke legger seg så tidlig. Denne kvelden var hun derimot veldig sliten, og gikk tidligere til sengs. Dette kunne ikke sønnen ha visst om. Dersom dette var en vanlig fredagskveld, ville foreldrene vært oppe da han kom hjem. Han kunne dermed ikke regne med å «snike» seg inn uten at foreldrene merket det.

- Da måtte han tatt en råsjanse, sa hun til sønnens forsvarer, Arvid Sjødin.

Ingen merker

Tiltaltes mor fortalte også at klærne som sønnen hadde på seg denne mai- kvelden for to år siden, var uten merker. Han hadde en mørk ulljakke på seg som ikke er lett å vaske. Denne jakken har ikke blitt vasket etter at Birgitte Tengs ble drept.

Hun forklarte videre at helgen ble veldig travel, og at det derfor ikke ble vasket tøy i det hele tatt, heller ikke sengetøy. Få dager etter drapet viste mannen hennes fram et rødt merke han hadde sett på sønnens sengetøy til en politimann. Denne politimannen konstaterte at merket stammet fra en fargeblyant.

Moren innrømmet at hun og mannen hadde sjekket sønnens klær og treningsbag uten at han visste det. Men det gjorde også andre foreldre til tenåringsgutter i området.

- Det var en hysterisk stemning, forklarte hun retten mandag. Hun beskrev hvordan foreldre i området sjekket sønnene sine, alle i frykt for at det kunne være deres sønn som var gjerningsmannen.

«Tidsinnstilt bombe»

Dagene etter at 20-åringen ble siktet i februar i år, gikk familien hans rundt som «en tidsinnstilt bombe», forklarte moren. Da tilståelsen kom, måtte hun bare forholde seg til dette. Etter at sønnen hadde tilstått, fikk familien besøke ham.

- Den gutten vi møtte da er ikke den samme som sitter her i dag. Han var et nervevrak, forklarte moren gråtkvalt. Hun beskrev sønnen som flakkende og ute av stand til å konsentrere seg.

18. mai besøkte foreldrene igjen sin sønn, denne gangen i Bergen. Da fortalte sønnen for første gang faren at han var i tvil om han virkelig kunne ha drept Birgitte.

Tirsdag skal tiltaltes far sannsynligvis gi sin forklaring i Karmsund herredsrett.

Hele Norges coronakart