- Han var ikke i Norge da drapsforsøket skjedde

Søstera til den 20 år gamle irakeren som norske myndigheter har begjært utlevert fra Sverige, har flyttet til hemmelig adresse av frykt for represalier.

HER BODDE HAN: I dette leilighetskomplekset i Göteborg bodde den 20 år gamle irakeren som norsk politi mener var blant de som sto bak drapsforsøket på mulla Krekar for et år siden. Foto: Jan Wiriden/GT/Expressen
HER BODDE HAN: I dette leilighetskomplekset i Göteborg bodde den 20 år gamle irakeren som norsk politi mener var blant de som sto bak drapsforsøket på mulla Krekar for et år siden. Foto: Jan Wiriden/GT/ExpressenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GÖTEBORG/OSLO (Dagbladet/GT/Expressen): Norsk politi har begjært en 20 år gammel irakisk statsborger lovlig bosatt i Sverige utlevert til Norge siktet for attentatet på mulla Krekar i Heimdalsgata på Grønland i Oslo 25. januar i fjor. 20-åringen ble i går varetektsfengslet i tre uker i Göteborg tingrett.

Krekars svigersønn ble lettere skadd i hånda under angrepet, og norsk politi har etterforsket skuddene som et drapsforsøk på den omstridte mullaen.

Pågripelsen av 20-åringen skjedde onsdag etter at norsk politi har funnet nye tekniske bevis i etterforskningen.

Redd for Krekar-hevn To personer ble sett løpende utenfor leiligheten og en nabo hørte en person løpe i svalgangen natta attentatet skjeddde, men den siktede 20-åringens søster (25) hevder bestemt at det umulig kan være broren som var en av dem.

- Jeg er hundre prosent sikker. Om min bror hadde gjort det hadde han fortalt det til meg, sier hun til den svenske avisa GT.

Hun bor sammen med sin bror i Göteborg, men befinner seg nå på en hemmelig adresse fordi hun er redd for familiens sikkerhet.

- Jeg er redd for hevn og jeg kommer ikke til å være hjemme før jeg vet hva som skjer med min bror, sier hun.

- Har ikke vært i Oslo Både overfor Dagbladet og GT er hun fast bestemt på at broren ikke var i Norge da Krekar ble utsatt for drapsforsøket i januar i fjor.

- Han har aldri vært i Oslo, sier 25-åringen til Dagbladet.

- Hvordan kan du være så sikker på det?

- Når min bror reiser til et annet land eller reiser utenfor Göteborg, så sier han det til meg. Når han snakker med noen eller har noe problem, så sier han det til meg, sier hun.

UTSATT FOR DRAPSFORSØK: Mulla Krekars svigersønn ble truffet i arma under angrepet mot Krekars leilighet i Heimdalsgata 36 i Oslo i fjor. Gjerningsmennene tok seg inn i gården og avfyrte flere skudd gjennom vinduet til høyre for inngangsdøra. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
UTSATT FOR DRAPSFORSØK: Mulla Krekars svigersønn ble truffet i arma under angrepet mot Krekars leilighet i Heimdalsgata 36 i Oslo i fjor. Gjerningsmennene tok seg inn i gården og avfyrte flere skudd gjennom vinduet til høyre for inngangsdøra. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om kanskje han bare ikke ville fortelle noe, så hevder hun at han forteller alt til henne.

- Jeg vet hva han gjør. Han bor i min leilighet, sier hun.

- Ikke hørt om Krekar Hans forsvarer, advokat Rolf Skårman, sier at klienten er ved godt mot.

- Han stiller seg helt uforstående til siktelsen, men er ikke deprimert eller nedbrutt. Han er ved godt mot, og nekter for å ha noe som helst med saken å gjøre, sier Skårman til Dagbladet.

- Han har ingen tilknytning til Norge eller Krekar, og har til meg opplyst at han ikke en gang har hørt om ham, sier Skårman.

- Han nekter for siktelsen og motsetter seg utlevering til Norge. Jeg kan ikke komme med detaljer om hva han har sagt, men jeg kan si at han ikke var komfortabel med saken, sier aktor Thomas Ahlstrand til Dagbladet.

- Var han i Oslo på tidspunktet attentatet skjedde?

- Jeg kan ikke kommentere detaljene i saken av hensyn til etterforskningen.

Ingen norske slektninger Heller ikke mannens forsvarer ønsker å opplyse om hans klient har vært i Norge eller om han har alibi.

- Jeg vil ikke gå inn på slike detaljer, sier Skårman.

Mannen har slektninger både i Sverige og Irak, men skal ifølge forsvareren ikke ha slekt i Norge.

UTSATT FOR DRAPSFORSØK: Mulla Krekar, heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad, ble i januar i fjor utsatt for et attentat. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTSATT FOR DRAPSFORSØK: Mulla Krekar, heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad, ble i januar i fjor utsatt for et attentat. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Svensk påtalemyndighet har opplyst at de trenger en uke på seg, før de vil presse på for å få ham utlevert til Norge.

Den 20 år gamle mannen gikk frivillig til politiet etter at han hadde hørt at politiet hadde vært interessert i ham.

- Hvordan fikk han høre det?

- Han fikk kjennskap til at politiet var interessert i ham etter at de hadde snakket og spurt bekjente av ham om informasjon, sier advokat Skårman.

20-åringen er tidligere dømt i Göteborg tingrett for narkotika- og trafikkforbrytelser. Begge gangene erkjente han de faktiske forhold.