Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han var ikke min Herre

Slik levde Natascha sammen med kidnapperen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

s(Dagbladet.no): 18 år gamle Natascha Kampusch sier hun aldri kalte Wolfgang Priklopil for Herre, slik han ville at hun skulle gjøre.

- Han var ikke min Herre, jeg var like sterk. Jeg gråt ikke etter flukten. Han var en del av livet mitt. Jeg har ikke følelsen av at jeg har savnet noe, sier Kampusch i en skriftlig uttalelse.

Hun innser imidlertid at hun har gått glipp av del som andre ungdommer opplever i tenårene, siden hun har levd innesperret siden hun var ti år.

- Men jeg ble også spart for en del ting, som å starte å røyke, å drikke eller å ha falske venner, sier hun.

Vil være i fred

18-åringen levde i fangenskap i garasjen til 44 år gamle Priklopil i åtte år, før hun klarte å flykte i forrige uke. Hun er naturligvis svært preget av det hun har gjennomgått i disse årene og ber om fred fra pressen.

- Jeg forstår at mange er veldig nysgjerrig på det som har skjedd og hvordan jeg har det. Men jeg ber om å få være i fred i en stund framover, sier Kampusch i en uttalelse som ble lest opp til pressen av en psykolog.

18-åringen forteller om en typisk dag hjemme hos Priklopil.

- Vi spiste frokost sammen. Resten av dagen gjorde de ulike ting i huset. Jeg gjorde husarbeid, leste, så på tv, vi snakket sammen og lagde mat. Det var livet i åresvis. Alt knyttet til frykten for å være alene, sier Natascha.

Priklopil skal noen ganger ha behandlet henne svært bra, men andre ganger svært dårlig.

- Han utførte bortføringen alene. Alt var allerede forberedt, sier Natascha.

Politiet har startet avhørene av 18-åringen, men trår varsomt i lys av alt hun har gjennomgått.

- Alle vil stille meg private spørsmål, men det bryr ingen. Jeg føler meg bra der jeg er nå, sier Natascha Kampusch.

Ti år gammel ble Natascha Kampusch bortført på vei til skolen i mars 1998. Kidnapperen Wolfgang Priklopil tok sitt eget liv få timer etter at jenta flyktet.

- Det er mitt rom

Politiet har gitt ut flere bilder av den lille cella der Natascha ble holdt fanget, men selv snakker hun om det som rommet sitt, og sier hun innredet det sammen med Priklopil.

- Det er mitt rom, og ikke noe som offentligheten skal se, sier hun i uttalelsen.

Rommet var spesialbygd i garasjen, med en ståldør foran inngangen. Natascha hadde en seng og en bokhylle, hun fikk også lov til å se på tv, lese aviser og høre på radio.

Jenta skal også ha blitt med Priklopil ut på tur ved flere anledninger, men skal ikke ha turt å rømme.

Politiet etterforsker fortsatt kidnappingssaken med tanke på at Priklopil kan ha hatt medhjelpere. Det at hun var på tur uten å ha tatt kontakt med andre og fortalt hvem hun var, har ført til spekulasjoner om hvorvidt hun har lidd av det såkalte «Stockholm Syndromet». Syndromet betegner en psykologisk tilstand der offeret føler sympati for gjerningsmannen.

- I mine øyne var hans død ikke nødvendig. Han var en del av livet mitt, det er derfor jeg sørger over ham på en måte, sier Natascha.

LITE ROM: Natascha levde på dette lille rommet i åtte år. Hun fikk lese bøker og aviser, se på tv og høre på radio.
HOLDT HENNE FANGET: 44 år gamle Wolfgang Priklopil tok sitt eget liv etter at Natascha rømte.
NATASCAHS UTTALELSE: Psykolog Max Friedrich leser opp den første uttalelsen fra Natascha Kampusch etter at hun rømte fra fangenskap.