MED BREIVIK PÅ UTØYA: Politiadvikat Pål-Fredrik Hjort Kraby var selv til stede da terrorsiktede Anders Behring Breivik var tilbake på Utøya i går. I dag fortalte han pressen om avhøret. Foto: Uffe Frandsen
MED BREIVIK PÅ UTØYA: Politiadvikat Pål-Fredrik Hjort Kraby var selv til stede da terrorsiktede Anders Behring Breivik var tilbake på Utøya i går. I dag fortalte han pressen om avhøret. Foto: Uffe FrandsenVis mer

- Han var ikke uberørt, men viste ikke tegn til anger

Politiet bryter tausheten om Breiviks besøk på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vet du noe om denne saken, eller har bilde eller tips? Send til 2400@db.no, eller ring oss på 24 00 00 00.

(Dagbladet): - Siktede bar preg av at han ikke var uberørt at han var tilbake på Utøya, men det var ikke noe uttrykk for anger, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til pressen i dag.

Han ledet i dag en pressekonferanse i forbindelse med at terroristen Anders Behring Breivik (32) i går var tilbake på Utøya, og viste politiet hvordan han skjøt og drepte 22. juli.

Ønsket ro Politiet har fram til nå vært svært tilbakeholdne med opplysninger om denne rekonstruksjonen. Kraby fortalte at det var fordi de ønsket mest mulig fred og ro rundt avhøret ute på Utøya, som han spesifiserer at ikke var en teknisk rekonstruksjon.

- Vi er fornøyde med at vi fikk jobbe i ro, og at det ikke er blitt større oppmerksomhet rundt saken enn det det har blitt, sier Kraby.

Han var selv til stede på Utøya i går, og forteller videre at avhøret foregikk uten dramatikk av noe slag.

Mange nye detaljer - Han har hele tida vært rolig, detaljert og samarbeidsvillig, og det var han også ute på Utøya. Mange nye detaljer kom fram i dette avhøret, sier Kraby, men ønsket ikke å gå noe nærmere inn på hva disse detaljene gikk ut på.

Han forteller at det tidlig ble klart for etterforskerne at de ønsket  ta med seg siktede tilbake til åstedet, fordi dette ofte viser seg å være til god hjelp for hukommelsen til både vitner og personer som er siktet i drapssaker.

- Dette er særlig i viktig denne saken, fordi det er en svært dramatisk sak, sier han, og forteller videre at politiet tok nøye vurderinger i forkant av avhøret.

- Hensynet til omkomne, skadde og pårørende var sterkt til stede. Konklusjonen var at det ville være riktig også av hensyn til de etterlatte, så de skulle få vite mest mulig om det som skjedde der ute. Jeg tror svært mange har behov for å vite mest mulig om omstendighetene rundt hvert enkelt drap, sier han.

Massemorderen var på øya i åtte timer i går. Dette ble bekreftet på pressekonferansen i dag.

- Intens økt Kraby forteller videre at selve avhøret startet forholdsvis umiddelbart etter at siktede ankom Utvika, og fortsatte underveis i båt over til øya.

TILBAKE: Behring Breivik virket ikke uberørt over å være tilbake til åstedet for den forferdelige massakren på Utøya. Han viste heller ikke tegn til anger, ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.
Foto: Marius Arnesen / Scanpix
TILBAKE: Behring Breivik virket ikke uberørt over å være tilbake til åstedet for den forferdelige massakren på Utøya. Han viste heller ikke tegn til anger, ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby. Foto: Marius Arnesen / Scanpix Vis mer

- Det var pauser inne ved land, men det var en forholdsvis intens økt, sier Kraby, som også forteller at politiet hele tida var opptatt av å ha god kontroll over Breivik.

Behring Breivik hadde fotlenker og håndjern da han ankom fergekaia på land. I tillegg hadde politiet festet en kjetting til et svart belte rundt livet på massemorderen.

Han ble bevoktet av tungt bevæpnet politi, som ikke tok noen sjanser med mannen bak den verste ugjeringen på norsk jord i moderne tid.

Filmet Da avhøret begynte, ble fotlenka og håndjernene tatt av, og politiet brukte i stedet en sikkerhetssele med tau som var festet i ryggen til Breivik. Denne er tidligere blitt brukt i andre saker, ifølge Kraby.

- Selen var viktig på grunn av fluktfare, og også muligheten for selvskading. Alle de involverte bar skuddsikre vester, også siktede og hans forsvarer, sier politiadvokaten.

Alt som ble sagt ble filmet av sivile politimenn.

ØNSKET RO: Politiet ville gjennomføre avhøret med siktede i fred og ro. Det er fortsatt flyforbudssone over Utøya, og i tillegg ble forbudssonen for båter utvidet i går. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
ØNSKET RO: Politiet ville gjennomføre avhøret med siktede i fred og ro. Det er fortsatt flyforbudssone over Utøya, og i tillegg ble forbudssonen for båter utvidet i går. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer