- Han var imponerende

Gunnar Sønsteby vil bli savnet i norsk politikk og samfunnsliv.

 TRAGISK:  Kåre Willoch synes det er tragisk å høre at frihetskjemper Gunnar Sønsteby er død. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
TRAGISK: Kåre Willoch synes det er tragisk å høre at frihetskjemper Gunnar Sønsteby er død. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Statsminister Gro Harlem Brundtland mener Gunnar Sønsteby har vært et helt sentralt symbol på okkupasjonskampen under 2. verdenskrig.

- Han var en framragende representant for de unge, modige lederne i generasjonen som gikk foran min egen, sier Brundtland til Dagbladet.

Hun sier også at Sønsteby jobbet hardt for at holdningene som førte til krigen ikke skulle springe opp igjen.

- Han kjempet utrettelig for å påvirke holdningene til de som kom etter, sier Brundtland.

En mann med innsikt
Kåre Willoch (H) kjente Gunnar Sønsteby som en fantastisk frihetskjemper og en uhøytidelig mann.

- Sønsteby var en imponerende frihetskjemper fordi han kombinerte mot med innsikt. Det er viktig å være modig men også å vite hvordan en skal kjempe, her brukte Sønsteby hodet, sier Willoch til Dagbladet.

- Han kjempet for samfunnet vårt med livet som innsats. Vi må minnes disse heltene fordi de har noe viktig å lære oss. Også på sine eldre dager var Gunnar en aktiv og viktig bidragsyter til samfunnsdebatten.

Willoch mener Sønsteby var en beskjeden krigshelt.

- Han tok sin egen innsats usedvanlig uhøytidelig! Nei han var en fantastisk frihetskjemper. heldigvis vil minnene om hans innsats leve videre, selv om han nå har gått bort, sier Willoch.

- En talsmann for toleranse
Tidligere statsminister Oddvar Nordli synes det er trist at vi har mistet en av de få som jobbet for at ingen skulle glemme krigen som rammet en hel verden.

- Det er en av våre fremste frihetskjempere som har gått bort. Gunnar Sønsteby var også en mann som som jobbet for livgjøre nettopp denne delen av historien vår, sier Nordli til Dagbladet.

Han mener vi nå har tapt en viktig talsmann for demokratiets verdier.

- Sønsteby var en talsmann for forståelse og en talsmann for toleranse, sier Nordli.

- Han var nasjonens livvakt
Høyre-leder Erna Solberg mottar nyheten om Gunnar Søntebys bortgang med stor sorg. Hennes tanker går til hans nærmeste i denne tunge stunden.

- Hans familie og venner har mistet et fantastisk menneske, Norge har mistet en ekte helt, sier Solberg til Dagbladet.

Hun sier Gunnar Sønsteby fortjener å bli husket som en mann som var villig til å ofre alt for fedrelandet, og som senere bidro mye for at den dyre kjøpte lærdommen fra 2. verdenskrig ikke går tapt.

- "Kjakan" var et symbol på den innsatsen våre modigste menn gjorde under 2. verdenskrig. Han var mer enn kongens livvakt, han var nasjonens livvakt, sier Solberg.

- En stor mann
Frp-leder Siv Jensen sier at det er en stor mann, som har utvist et enormt heltemot på nasjonens  vegne,  som nå har gått bort.  

- Det er et usedvanlig godt levd liv som nå er avsluttet, konstaterer Frp-lederen.

Hun hyller den folkekjære krigshelten for sine lange merittliste.    
 -Han har utrettet så usedvanlig mye, og han deltok aktivt i samfunnsdebatten helt til det siste. Det er imponerende, sier Jensen, og legger til:   
  -De dekorasjonene og medaljene han har fått, sier i grunnen alt.

Han var en Vålrenga-mann
Solveig Torsvik nestleder i Arbeiderpartiets sekretariat fikk se en ny side av Sønsteby.

- Jeg ble kjent med ham under en middag på den finske ambassaden, og der fant jeg og Gunnar enn felles interesse i fotball. Vi er begge Vålrenga-supportere. Da Gunnar sa at han aldri hadde vært på Ulevåll stadion ble jeg sjokkert. "Da må vi på kamp" sa jeg. Akkurat da var jeg i styret til klubben, så han fikk litt av en kampopplevelse!, forteller Torsvik.

Torsvik sier hun opplevde Sønsteby som en oppdatert mann, selv på sine eldre dager.

- Jeg husker han ba meg kontakte ham på e-post når vi skulle avtale å møtes. Det var uventet. Han var en moderne mann.

Hun forteller videre at hun inviterte Sønsteby til å holde et innledende foredrag til et seminar arbeiderpartiet skulle ha om bevaring av demokratiet.

- Vi må bruke stemmeretten, var et hovedbudskapene hans, sa Torsvik.

- En kjempe har gått bort
Nestleder i Krf Dagrun Eriksen lyser fred over "kjakan" sitt minne.

- Det er en kjempe i norsk historie som har gått bort. Jeg tenker at det gir en viktig påminnelse om at vi husker historien til alle disse frihetskjemperne, sier Eriksen.