- Han var iskald

39-åringen drepte sin 11 år gamle stedatter. Så ringte han etter taxi. - Han var helt rolig. Vi snakket om været, sier drosjesjåfør Olav Lægran (44) til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ante ikke at passasjeren nettopp hadde drept for andre gang.

I 1987 drepte han sin 19 år gamle samboer med hammer og veskereim. Natt til lørdag drepte han igjen.

- Det som skjedde med den lille jenta er grusomt. Forferdelig, sier Lægran.

Da Dagbladet møtte taxisjåføren seint i går kveld, skalv han på hendene.

- Iskald

Klokka 08.20 lørdag morgen kjørte Lægran inn på gårdstunet til drapsmannen. Inne i huset lå 11-åringen drept.

- «Kjør meg til sentrum,» sa han, og hoppet inn foran i bilen min. Han var høy og slank, og var iført dongeribukse og blå jakke. På hodet hadde han ei blå topplue, sier Lægran. Mannen oppførte seg helt rolig.

- Vi snakket om det fine været som vi har hatt i Steinkjer. At mannen kan være så iskald etter å ha drept ei lita jente, er helt ufattelig. Det sier bare hvor hardbarket denne mannen er. Han må jo være syk. Jeg klarer ikke å la være å tenke på hva han kunne gjort med meg, sier Lægran til Dagbladet.

Dagbladet møtte Lægran utenfor Steinkjer sentrum seint i går kveld. Da var han på besøk hos venner.

- Jeg kjørte mannen til sentrum, og slapp ham av i Kongens gate. Han fortalte ikke hva han skulle. Hele turen fra bygda Svenning til Steinkjer tok cirka 15 minutter. Det er først etterpå at man begynner å bli redd. Jeg tenker på at han kunne ha hoppet inn i bilen med et skytevåpen. Han hadde sikkert ikke fått strengere straff om han hadde tatt meg også, sier Lægran.

Ble innkalt

Klokka 15 i går ettermiddag ble Lægran innkalt til politiet. Politiet fortalte at passasjeren hadde drept ei lita jente, og at han tidligere hadde sonet for drap.

Taxisentralen i Steinkjer slo umiddelbart ring om Lægran.

- Jeg har aldri vært med på noe liknende i mine 15 år som taxisjåfør. Steinkjer er en rolig og stille by. Det er umulig å forsone seg med at ei lita jente kan bli offer for slikt, sier Olav Lægran.

39-åringen bodde på gården med sin samboer og fire mindreårige barn. To av disse er parets felles barn. Den drepte jenta og et av de andre barna fikk moren i et tidligere forhold.

Ikke motiv

Den 39 år gamle Namsos-mannen har ikke sagt noe om grunnen til at han drepte sin 11 år gamle stedatter. Ifølge forsvareren skal det ikke ha vært noe turbulent forhold mellom de to.

- Min klient har ikke sagt noe om motivet. Det er det heller ikke enkelt å uttale seg om, sier forsvareren, advokat Stein Bjørnar Dahl, til Dagbladet.

Han var ikke til stede under politiets avhør av 39-åringen i går, angivelig fordi siktede ikke ønsket dette. Men de hadde en lengre samtale under fire øyne seinere på dagen.

- Han har erkjent de faktiske forhold, bekrefter Dahl.

Advokaten beskriver klientens situasjon som meget vanskelig, og sørget i går for at han fikk bistand av lege.

- Han går ei natt i møte som helt sikkert blir tøff.

Ringte selv politiet

Klokka ni i går morges ringte siktede selv til politiet og sa at han hadde drept en person. Han oppga hvem det var og hvor det hadde skjedd.

Da politiet rykket ut til åstedet, var den antatte drapsmannen forsvunnet i taxien til Olav Lægran.

Først fire timer seinere, i 13-tida, ringte 39-åringen på nytt til politiet og sa hvor han var. Han ble pågrepet på gata i nærheten av brannstasjonen.

I mellomtida hadde politiet på åstedet funnet jenta. Hun var i «gammelstuggu», som siktede og hans familie leide av gardbrukeren på stedet.

- Jeg kan ikke si nærmere hvor i huset hun ble funnet, men det var ikke noen tegn på at det har vært kamp i huset, sier politiinspektør John Bjøraas ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Familien flyttet til den vesle grenda Svenning like nord for Steinkjer for vel et år siden. Etter det Dagbladet erfarer, var siktede uten fast arbeid. Den dreptes mor er også for tida hjemmeværende med sitt lille spedbarn.

Mamma på reise

Mor til den drepte 11-åringen og jentas tre søstre var på reise da drapet fant sted. Mor og to barn var på Åndalsnes, mens et barn var hos slektninger i nabobygda. Bare 39-åringen og hans stedatter var hjemme.

Etter det Dagbladet erfarer, var et annet barn på besøk hos 11-åringen fredag kveld. Da skal alt ha vært helt normalt.

- Jeg kan ikke si noe om motivet for det som har skjedd, sier Bjøraas.

- Kan jenta ha blitt utsatt for andre overgrep i tillegg til selve drapet?

- Ingen kommentar.

Politiinspektøren vil heller ikke uttale seg om siktedes psykiske tilstand, men bekrefter at det vil bli vurdert å underlegge ham judisiell observasjon.

Det ble i går etablert krisehjelp for 11-åringens mor og søstre i Åndalsnes.

Brukte hammer

39-åringen ble i 1987 dømt til ti års fengsel for forsettlig drap på sin samboer med sex som motiv.

«Gruoppvekkende og smertevoldende,» konkluderte Frostating lagmannsrett for nøyaktig 15 år siden.

39-åringen drepte samboeren etter at hun om morgenen 25. januar 1987 hadde avvist hans seksuelle tilnærmelser.

- Jeg ville ha samleie, forklarte mannen i lagmannsretten i Trondheim tinghus den gangen. Samboeren snudde seg over på sida, og ville sove videre.

39-åringen hentet en snekkerhammer, og begynte å slå kvinnen i hodet.

- Hun våknet, og verget seg med armene foran hodet. Hun skrek, men jeg fortsatte å slå, forklarte 39-åringen.

Kvinnen fortsatte å skrike. 39-åringen tok derfor kvelertak på henne med hendene, før han avsluttet torturen ved å stramme ei reim rundt samboerens hals, slik at hun ble liggende livløs i senga.

<B>HER SKJEDDE DRAPET:</B> På denne gården i bygda Svenning nord for Steinkjer.