- Han var livsfarlig i rus

STEINKJER (Dagbladet): Dobbeltdrapsmannen Geir Hårstad (39) kunne endre personlighet fullstendig i ruset tilstand. Fra å være en stillfarende fyr kunne han plutselig bli brutalt voldelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette får Dagbladet opplyst av Torbjørn Lie, som er far til Hårstads første offer. Opplysningen er sentral i forhold til de to drapene Hårstad har begått: I 1987 drepte han samboeren Laila Helen Lie (19) etter at de begge hadde vært på julebordsfest.

I helga drepte han stedatteren Kristina Weiseth Molvik (11) etter å ha røykt marihuana.

- Geir Hårstad var veldig stillfarende i edru tilstand, men farlig i rus, sier Torbjørn Lie.

Selv ble han aldri angrepet av sin drepte datters samboer, men han opplevde flere ganger at andre personer ble det.

- Han kunne sitte rolig og drikke sammen med en gjeng, og så smelte han plutselig til personen ved siden av seg. Han bare slo løs på ham. Det var ganske skremmende, sier Torbjørn Lie, som bor i Nærøy kommune i Namdalen.

Barndomsvenner

Dagbladet har snakket med flere personer som vokste opp sammen med drapsmannen på tettstedet utenfor Namsos sentrum. Familien flyttet dit fra Malm, noen år etter at Geir Hårstad hadde begynt på barneskolen.

- Han ble godt mottatt i klassen og ganske fort en av gutta. Jeg opplevde ham som en helt vanlig oppegående skolegutt, sier en tidligere klassekamerat.

Hårstad skilte seg ikke ut i noen negativ retning. Ikke var han spesielt aggressiv og ikke var han spesielt bråkete.

- Han hadde venner i klassen og var med på de vanlige barnelekene. Slik jeg husker ham, så hadde han en helt grei og normal oppvekst.

Jobbet som slakter

En annen tidligere klassekamerat husker at Hårstad kunne bli «gærnsint», men ikke at det fikk noen voldelige utslag.

- Vi drakk oss fulle og dro på bygdefester, men jeg kan ikke huske at han ble voldelig eller spesielt aggressiv i fylla.

Hårstad vokste fort og ble tidlig svært lang og tynn. Han er i dag en svær mann på over to meter.

I tida før det første drapet jobbet han som slakter ved Bøndernes Salgslag i Namsos. Han og samboeren Laila Helen Lie (19) leide en leilighet hos Jarle Rasmussen i bydelen Vika.

- Vi hadde ingenting å utsette på dem som leietakere. De var stille og rolige, og jeg kan ikke huske at det var noe bråk eller festing, sier Rasmussen til Dagbladet.

Han ble svært overrasket da han fikk høre at Hårstad hadde røykt marihuana før drapet på sin stedatter.

- Noe sånt merket vi aldri noe til i den ett og et halvt år lange perioden han bodde hos oss. Jeg opplevde ham aldri beruset. Han virket som en person som var i harmoni med seg selv, sier Jarle Rasmussen.

Drapet på samboeren Laila Helen Lie kom som ei bombe på husvertene.

Sonet sju år

Hårstad ble dømt til ti års fengsel uten sikring. Han slapp ut etter sju års soning, i 1994. Samme år fikk han et forelegg for narkotikabruk og en dom for ordensforstyrrelse. Han flyttet sammen med sin nye samboer i Malvik, og fikk jobb som montør i brannforsikringsselskapet Firesafe. Der jobbet han inntil i fjor, da familien flyttet til Steinkjer. I tida før drapet på stedatteren Kristina Weiseth Molvik (11) var han arbeidsledig.

Det er flere likhetstrekk mellom de to drapene Hårstad har begått:

Begge skjedde i rus.

Begge var seksuelt motiverte.

I begge tilfeller ble drapsofferet kvalt.

I begge tilfeller stakk drapsmannen fra åstedet, for så å melde seg for politiet flere timer seinere.

- Jeg sa det høyt i retten at de måtte ta vare på denne mannen fordi han er farlig, sier det første drapsofferets far, Torbjørn Lie. Han føler sterkt med familien til den drepte 11-åringen, og vil gjerne stille opp for dem med hjelp og støtte, hvis de selv ønsker det.