Båtulykken i Kvam:

- Han var lun og dyktig

Leif Linde, brannsjef i Bergen, forteller at tidligere kollega Nils Johan Bårdsen var godt likt av alle. Han er en av de savnede etter båtulykken i Kvam.

BRANNSJEF: Leif Linde, brannsjef i Bergen. Foto: Bergen brannvesen
BRANNSJEF: Leif Linde, brannsjef i Bergen. Foto: Bergen brannvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Han var en veldig god kollega. Lun og dyktig brannmann. Han var faglig flink og godt likt.

Det sier Leif Linde, brannsjef i Bergen, om Nils Johan Bårdsen (72). Han er savnet etter båtulykken i Tokagjelet i Kvam i Hardanger søndag.

Linde og Bårdsen var kollegaer og jobbet begge to samtidig i brannvesenet i 25 år.

- Det er helt forferdelig. Jeg er ganske godt kjent i området og er der mye om vinteren. Jeg vet at det er røffe forhold i Tokagjelet, men denne episoden er ganske ekstrem. Så det er bare trist, sier Linde.

SØK: En mann fra elveredningsgruppa i Røde Kors ble rappellert ned til elva for å gjør søk i Tokagjelet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØK: En mann fra elveredningsgruppa i Røde Kors ble rappellert ned til elva for å gjør søk i Tokagjelet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Godt likt

I Kvam er Bergen brannvesen sentral i letingen, skriver Bergensavisen.

- Det er spesielt å søke etter en av våre egne. Det dukker opp spesielle følelser, og setter ekstra tanker i sving hos mannskapene, sier Linde til avisa.

Linde forteller at Bårdsen gikk av med pensjon i 2006, etter 27 år i brannvesenet.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

De fleste av de nære kollegaene hans er pensjonister nå, forteller ham.

- Men han var godt likt av alle. Han hadde alltid en behagelig framferd og var en trygg brannmann å jobbe sammen med, sier brannsjefen og fortsetter:

- Han var en som mange henvendte seg til når det gjaldt spørsmål om biler. Han var en dyktig mann på faget sitt som i utgangspunktet var bilmekaniker.

SAVNET: Politiet frigjorde navnene på de savnede etter båtulykka i Kvam på en pressekonferanse tirsdag 27. oktober. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Reorganiserer søket

Det pågår en stor redningsaksjon i Kvam i Hardanger etter at en båt med tre personer ble tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i 21-tida søndag.

Mandag kveld gjorde politiet det klart at de ikke lenger har håp om å finne de tre savnede i Kvam i live. Leteaksjonen ble nedskalert, og det søkes nå etter antatt omkomne.

Frivillige har stått vakt på observasjonsposter på strategiske steder langs elva natt til tirsdag.

Politiet reorganiserte søket tirsdag morgen og la en plan for det videre innsatsen i området. Vannstanden er fortsatt høy i området, noe som påvirket arbeidet.

BÅTEN: Båten som ble funnet etter tre personer er savnet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BÅTEN: Båten som ble funnet etter tre personer er savnet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tirsdag friga politiet navnene på personene som er savnet. Det er Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68). Alle er fra Askøy.

To teorier

Innsatsleder Svein Valland Laupsa sier til Dagbladet at de konsentrerer seg om å søke øverst i Tokagjelet i fossen og elva nå.

- Det er basert på observasjoner som er gjort der oppe, sier han.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Vi jobber ut ifra en teori om at personene er øverst i Tokagjelet. På bakgrunn av at vi blant annet har funnet båten og klær der, sier han og fortsetter:

- I tillegg har vi en annen teori at de har havnet videre nedover elva og ut i Movatnet. Vi gjør søk der nå, sier han.

Laupsa forteller at de frykter er at personene kommer lenger ut og havner i Hardangerfjorden.

- Vi har ett håp om å finne de før det skjer. Da blir det mye vanskeligere å finne dem, fordi det er en dyp fjord med enda sterkere strømmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer