BLE DREPT: Forfatteren av en bok om den amerikanske aksjonen mot Osama bin Laden må betale i dyre dommer. Her aksjonerer Taliban-lojale demonstranter i den pakistanske storbyen Quetta i 2011.   AFP PHOTO/BANARAS KHAN
BLE DREPT: Forfatteren av en bok om den amerikanske aksjonen mot Osama bin Laden må betale i dyre dommer. Her aksjonerer Taliban-lojale demonstranter i den pakistanske storbyen Quetta i 2011.   AFP PHOTO/BANARAS KHANVis mer

Han var med å drepe bin Laden. Nå må elitesoldaten betale USA 6,7 millioner dollar

Amerikansk soldat skrev bok om 2011-aksjonen mot verdens mest kjente terrorist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tilsynelatende idylliske byen Abbottabad i Pakistan ble verdensberømt tilbake i mai 2011.

Årsaken var raidet mot tilholdstedet til Al-Qaida-leder Osama bin Laden - en sentralt plassert luksusvilla skjult bak fem meter høye gjerder.

I etterkant av aksjonen har det kommet flere versjoner av hva som egentlig hendte den dagen.

Ble dømt fredag

Blant disse er boka «No Easy Day».

Den er skrevet av Matt Bissonnette, og inneholdt blant annet en beskrivelse av hvordan bin Ladens barn så på mens soldater undersøkte liket til den beryktede terroristen.

SKAPTE BØLGER: Matt Bissonnettes bok. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP / NTB scanpix
SKAPTE BØLGER: Matt Bissonnettes bok. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer

Nå må spesialsoldaten betale dyrt for sin utgivelse.

Associated Press skriver fredag kveld at Bissonnette er dømt til å betale fra seg alle pengene han har tjent på boka.

Det vil si rundt 6.7 millioner dollar. I tillegg må han betale rundt 1,3 millioner dollar i saksomkostninger, ifølge ABC News.

Brøt taushetsløfte

Dommen kommer etter at forsvarsdepartementet gikk til sak mot forfatteren som skrev boka under psevdonymet Mark Owen.

Dette fordi de mente at «No Easy Day» inneholdt klassifiserte opplysninger, og at Bissonnette hadde brutt sitt taushetsløfte i forbindelse med aksjonen.

- Denne dommen er ikke en diskreditering av Bissonnettes innsats, men en bekreftelse på hvor viktig det er at personer som får tilgang på klassifisert materiale holder taushetsløftet sitt, sier Nicole Navas, en talsperson for det amerikanske forsvarsdepartementet, til ABC News.

Da staten hun representerer tilbake i 2011 annonserte at de hadde drept Osama bin Laden, var det en stor militær suksess for USA.

Journalist: - USA løy

I etterkant har flere stemmer skapt strid om hvorvidt den offisielle beretningen om aksjonen stemmer, deriblant Seymour Hersh.

Den prisbelønte gravejournalisten hevdet ifjor at Pakistan hadde holdt bin Laden som fange siden 2006, og at de fikk økonomisk støtte fra Saudi-Arabia for å holde ham.

Ifølge Hersh var det aldri noe raid mot skjulestedet til verdens mest ettersøkte mann, men en aksjon godkjent og regissert av de pakistanske myndighetene.

Myndighetene avviser teorien

Videre hevder han også at de eneste skuddene som ble avfyrt, var de som drepte Osama bin Laden selv, noe som også strider med den offisielle versjonen.

USA har på sin side avvist påstandene fra Hersh. Det gjorde også tidligere CIA-direktør Michael Morell da Hersh kom med sin artikkel.

- Det er helt feil. Jeg begynte å lese artikkelen i går kveld, jeg kom en tredel ut i den før jeg stansa, fordi hver eneste setning jeg leste var feilaktig. Kilden Hersh snakket med har ingen anelse om hva han snakker om, sa Morell til CBS.