Han var med i ebola-ambulansen: - Det ble gjennomført etter planen og gikk helt som forventet

Oslo universitetssykehus er forberedt på å behandle ebola-pasient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske Leger uten grenser-medarbeideren som er smittet av ebola, ankom i dag Oslo lufthavn Gardermoen før hun ble transportert til Oslo universitetssykehus (OUS) i en ambulansekortersje.

Like etter at ledelsen ved sykehuset og OUS hadde informert om kvinnen, snakket Dagbladet med overlege ved prehospitalt senter ved OUS, Hans Julius Heimdal, som var med i ambulansen som fraktet kvinnen.

- Jeg har vært med på transporten og vi har hatt en plan og øvd på alle eventualiteter. Vi har gjennomført det slik vi hadde planlagt og det gikk helt som forventet, sier Heimdal til Dagbladet.

-  Oppdraget skiller seg ut på to måter, ved at pasienten har hatt en lang transport i forkant, og at hennes diagnose fører til at vi har helt egne rutinger, sier han.

Behandling Etter at kvinnen var blitt lagt inn ved smittevernavdelingen ved sykehuset, ble det informert om hvordan kvinnen behandles.

- Det er to personer sammen med henne til enhver tid. Og en en vanlig vakt varer rundt ni timer. Dersom pasienten blir bedre, er det ikke sikkert hun vil trenge noen sammen med seg hele tiden, sier overlege ved OUS, Espen Rostrup Nakstad, på spørsmål fra Dagbladet.

På pressekonferansen ble det blant annet spurt om de som skal behandle kvinnen, er klare for oppgaven.

- Vi har hatt ekstra treninger og øvelser de siste ukene hvor vi har vært forberedt på å få inn en ebola-pasient. De som er trent opp føler seg sikre på utstyret og behandlingen, sier viseadministrerende direktør Cathringe Gundersen ved OUS.

Rostrup Nakstad sier at håndteringen av pasienten innebærer en viss risiko hvis man ikke følger alle rutiner, etter spørsmål om hva som har skjedd i Spania, der en sykepleier har blitt smittet.

- Det er en liten risiko, men om man har gode rutiner og systemer er risikoen mindre. Hva som har skjedd i Spania er usikkert, men basert på tidligere erfaringer er man veldig sikker med gode rutiner utstyr, sier han.

Gikk etter planen OUS opplyste at transporten i ambulanse fra Gardermoen gikk etter planen.

- Vi har vært klart for en slik transport i et halvt år allerede. Vår transport startet 12.10 i ettermiddag, og transporten fra Gardermoen til sykehuset har vært helt ukomplisert, sier Rostrup Nakstad.

Sykehuset ønsket ikke å uttale seg om den ebolasmittede kvinnens tilstand på grunn av taushetsplikt.

TOK IMOT PASIENTEN: Generalsekretær i Leger uten grenser Anne-Cecilie Kaltenborn, viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved OUS og overlege Espen Rostrup Nakstad hold i ettermiddag en presskonferanse etter at den ebolasmittede norske kvinnen ble lagt inn ved OUS. 
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TOK IMOT PASIENTEN: Generalsekretær i Leger uten grenser Anne-Cecilie Kaltenborn, viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved OUS og overlege Espen Rostrup Nakstad hold i ettermiddag en presskonferanse etter at den ebolasmittede norske kvinnen ble lagt inn ved OUS. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Beredskapsnivået på infeksjonsavdelingen er på nivå fire, med Gundersen opplyser at infeksjonssykepleierne er vant til å jobbe med smittsomme pasienter.

- Andre pasienter og pårørende trenger ikke trenger å være bekymret. Vi har sperret av et eget område der vi håndterer denne pasienten, sa hun.