- Han var opptatt av antikrist og armageddon og mente han hadde overnaturlige evner

Den drapstiltalte 23-åringen fortalte en terapaut ett år før halloween-drapet at han trodde han var synsk.

OPPSØKTE TERAPAUT: Sommeren 2010 tok den drapstiltalte 23-åringen kontakt med en gestaltterapaut. Ifølge terapauten fortalte tiltalte at han samme sommer hadde brukt cannabis og sett en film om bloddiamanter, og at dette hadde gitt ham en angst som han ikke kom ut av.
OPPSØKTE TERAPAUT: Sommeren 2010 tok den drapstiltalte 23-åringen kontakt med en gestaltterapaut. Ifølge terapauten fortalte tiltalte at han samme sommer hadde brukt cannabis og sett en film om bloddiamanter, og at dette hadde gitt ham en angst som han ikke kom ut av.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Gestaltterapauten som den drapstiltalte 23-åringen gikk til høsten 2010 vitnet i dag i Oslo Tingrett.

Han gikk til henne etter at han ifølge sin egen forklaring opplevde å komme i en psykoseliknende tilstand. 23-åringen har selv sagt at dette skjedde i en periode han ikke benyttet noen former for rusmidler.

- Han ringte meg selv og ga uttrykk for at han hadde det veldig tøft. Under den første timen 31. august 2010 fortate han at han samme sommer hadde brukt cannabis og sett en film om bloddiamanter, og at dette hadde gitt ham en angst som han ikke kom ut av, sa gestaltterapauten i retten.

Opptatt av antikrist og armageddon Hun sier hun opplevde at tiltalte ønsket hjelp til å takle tankene, og at han ville få det gamle livet sitt tilbake.

- Han mente han hadde mistet kontakt med sine egne følelser. Han virka kjemperedd og sov ikke. Det virka som han hadde fått aktivert en panikk for at det onde skulle overta. Han var opptatt av armageddon og antikrist, sa gestaltterapauten.

Tiltaltes mor fortalte i retten i går at hun opplevde at sønnen hadde det svært vanskelig i denne  sommeren,  og sa blant annet at han brast i gråt og sa at han hadde problemer med seg selv og i hodet.

- Hadde overnaturlige evner I retten opplyste gestaltterapauten at tiltalte kom til henne totalt fem ganger. Siste time var 14. oktober 2010. Hun sier at hun hadde inntrykk av at livet hans ble mer normalisert i løpet av perioden han gikk til henne.

- Det hverdagslige livet startet igjen. Han begynte på skolen, fikk flere venner og det virket som han fikk flere holdepunkter i livet sitt, sa hun.

Men helt til siste time var tiltalte opptatt av temaene antikrist og armageddon, ifølge terapauten.

- Han mente også at han hadde overnaturlige evner. Han sa han alltid hadde følt at han var synsk, at han kunne se ting andre ikke kunne se.

-  Det var vanskelig for ham at han ikke visste hvordan han skulle takle det. Han følte en enorm maktesløshet, sa hun.

- Kan ikke garantere dato Ifølge terapauten hadde tiltalte sagt at han hadde røkt mye cannabis i en periode, men at han stoppet momentant etter hendelsen denne sommeren.

- Han har selv knyttet denne hendelsen til mai, påpekte tiltaltes forsvarer Harald Stabell i retten og fortsatte:

- Er du sikker på at det var på sommeren han sa han hadde sittet og røkt og fått denne ubehagelige opplevelsen, og ikke i mai?

- Jeg kan ikke garantere at han ikke sa at det hadde skjedd i mai, men jeg har skrevet «sommer» i rapporten min, svarte terapauten.

Sakkyndige forklarer seg Spørsmålet retten må ta stilling til i denne saken er om en eventuell psykotisk tilstand hos tiltalte oppsto fordi han var ruset på hasj.

Seinere i dag skal de fire sakkyndige legge fram sine vurderinger av tiltalte.

Psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer konluderte 30. januar i fjor med tilregnelighet etter å ha observert siktede, men snudde et halvt år seinere, etter at Den rettsmedisinske kommisjon hadde bedt om en tillegserklæring. Da ba statsadvokaten om å få oppnevnt et nytt sakkyndigpar.

De to nye psykiaterne kom imidlertid til ulike konklusjoner. Psykologspesialist Gjermund Nysveen at 23-åringen ikke var psykotisk, mens overlege og spesialist i psykiatri Fred Heggen mener tiltalte var psykotisk på gjerningstidspunktet.

- Husker bruddstykker Mens statsadvokaten har tatt ut tiltale på straff, mener forsvareren og tiltalte at tiltalte var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

- Han erkjenner handlingene, men husker bare bruddstykker av det som skjedde. Han forstår ikke det han har gjort overfor nære venner, og mener selv at han må ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier tiltaltes forsvarer, Harald Stabell til Dagbladet.

Det er satt av seks dager til rettssaken, og mellom 15 og 20 vitner vil forklare seg for retten, opplyser statsadvokat Carl Graff Hartmann overfor Dagbladet.

Dagbladet følger rettsforhandlingene.

SKAL LEGGE FRAM VURDERINGENE: De fire oppnevnte rettspsykiaterne
Henning Værøy og Harald Brauer, Gjermund Nysveen og  Fred Heggen skal etter planen starte sine redegjørelser for retten i dag.
Foto. Nina Hansen / Dagbladet
SKAL LEGGE FRAM VURDERINGENE: De fire oppnevnte rettspsykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer, Gjermund Nysveen og Fred Heggen skal etter planen starte sine redegjørelser for retten i dag. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer