FOTBALLVENNER: Tarik Elyounoussi sammen med den nå avdøde fotballvennen (innringet). Foto: PRIVAT
FOTBALLVENNER: Tarik Elyounoussi sammen med den nå avdøde fotballvennen (innringet). Foto: PRIVATVis mer

- Han var på feil sted til feil tid

En 22 år gammel mann fra Fredrikstad er drept i Syria, etter strid mellom opprørere og regjeringsstyrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD/OSLO (Dagbladet): I går kunne verken Utenriksdepartementet eller politiet bekrefte at 22-åringen av algerisk opprinnelse er drept i Syria. Men 22-åringens bror forteller til Dagbladet at familien har fått bekreftet dødsfallet.

- Broren min var på feil sted til feil tid, sier broren.

Fredrikstad-mannen reiste til Syria i november, angivelig for å hjelpe sivilbefolkningen.

- Han var et stort menneske som ønsket det beste for alle. Han tenkte mer på andre enn på seg selv. Han følte han måtte gjøre noe, enn bare å være her og se på. Han ville hjelpe de som led, sier broren.

Tarik i sorg - En av våre venner er ikke blant oss lenger, og vi er i sjokk. Vi vet ikke hva som er skjedd, sier Tarik Elyounoussi til Dagbladet.

Rosenborg-spilleren og landslagsspissen fikk tirsdag beskjed om at en av hans nære venner fra fotballmiljøet i Fredrikstad er drept i Syria.

22-åringen skal ha dratt til landet for å delta som frivillig i opprøret mot president Bashar al-Assad.

Broren hevder at 22-åringen ikke har deltatt i krigshandlinger.

Norske hellige krigere Generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for Forsvarets Etterretningstjeneste, har tidligere bekreftet at minst sju norske statsborgere opererer sammen med al-Qaida-grupper i Syria.

Norske myndigheter har ingen sikker oversikt over hvor mange norske statsborgere som for tiden oppholder seg i Syria, og kriger sammen med militante islamistiske grupperinger.

Dagbladet har fra flere kilder fått anslått at det trolig dreier seg mellom 40 og 50 norske statsborgere som har vært eller er i Syria og skal ha deltatt i krigshandlinger.

- Nordmenn i utlandet er ikke et anliggende for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til Dagbladet.

- Men det er en bekymring for PST hva disse nordmennene — som har deltatt i krigshandlinger og terrorleire — har med seg tilbake til Norge, sier Hugubakken.

Kan ikke bekrefte Norske myndigheter kan verken bekrefte eller avkrefte opplysningene om at en 22 år gammel norsk statsborger er drept i Syria.
 
- Vi har forsøkt å undersøke opplysningene etter beste evne, men det er vanskelig å få etterrettelig informasjon ut fra Syria. Vi har heller ikke fått en savnet- eller bekymringsmelding fra pårørende om denne saken, sier pressevakt Svein Michelsen i Utenriksdepartementet.

I oktober ble det meldt at en annen norsk statsborger angivelig var drept etter kamper i Syria, men mannen viste seg å være i live noen uker seinere.