Han var så kul at han ble nevnt i «The Wire». Nå leder Ben Carson presidentvalgkampen

Kirurg med legendestatus.

FIKK LEGENDESTATUS: Donlin Long (t.v) og Ben Carson på en pressekonferanse i 1987, etter at lyktes med å operere et siamesisk tvillingpar som var sammenvokst i hodet. Foto: AP / Fred Kraft / NTB scanpix
FIKK LEGENDESTATUS: Donlin Long (t.v) og Ben Carson på en pressekonferanse i 1987, etter at lyktes med å operere et siamesisk tvillingpar som var sammenvokst i hodet. Foto: AP / Fred Kraft / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ben Carson har i løpet av den siste uke passert Donald Trump på gjennomsnittet av meningsmålingene i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat. Nå møter han også tøffere spørsmål fra pressen, blant annet om han virkelig ble tatt opp ved West Point-militærakademiet

Men før Carson kastet seg inn i valgkampen mot Trump, Jeb Bush og de andre kandidatene, var han mest kjent som en av USAs fremste hjernekirurger.

Så kjent at en av «hjørneguttene» i den kritikerroste TV-serien «The Wire» svarte slik da læreren spurte hva han ville bli om ti år:

«- Jeg vil bli hjernekirurg, «like that one nigga». Hva heter han igjen?

- Ben Carson?

- Han, ja.»

Opererte sammenvokste siamesiske tvillinger Carson var sjefskirurg ved universitetssykehuset Johns Hopkins i Baltimore, og det var her han gjennomførte inngrepet som for alvor gjorde ham anerkjent: Da han gjennomførte det som ble omtalt som den første velykkede operasjonen noensinne av et siamesiske tvillingpar som var sammenvokst i hodet.

POPULÆR: Ben Carson fotografert da han signerte en utgave av en av bøkene sine under et besøk på en skole i Greensboro i Nord-Carolina i april i år. Foto: Jerry Wolford / Polaris / NTB scanpix
POPULÆR: Ben Carson fotografert da han signerte en utgave av en av bøkene sine under et besøk på en skole i Greensboro i Nord-Carolina i april i år. Foto: Jerry Wolford / Polaris / NTB scanpix Vis mer

Senere har han blitt omtalt som et ikon, og i 2008 fikk han presidentens frihetsmedalje av avtroppende president George W. Bush.

Ved siden av kirurgkarrieren har han publisert seks bøker, og da han la skalpellen på hylla i 2013, ble han hyret inn som spaltist i Washington Post og senere som kommentator hos Fox News.

Hørte på vaskepersonellet Carson har aldri hatt et politisk verv. Men han mener selv kirurgerfaringene vil gjøre ham rustet til å lede landet.

- Jeg tror på å få det beste ut av alle. På operasjonsstua hadde alle muligheten til å si det de mente. Jeg ønsket til og med at vaskepersonellet skulle si fra hvis det var noe, sa Carson i et intervju med nyhetsbyrået AP nylig.

New York Times-spaltist Nicholas Kristof skrev i forrige uke at Carsons historie er imponerende og inspirerende, men at han er en langt bedre lege enn presidentemne. Og AP skriver at det er skepsis i begge de etablerte politiske partiene til om Carson har erfaringen som skal til for å fungere som president. Selv mener han det ikke vil være et problem i det hele tatt.

- Du trenger å hente inn troverdige personer som forstår korrupsjonen i systemet. Du trenger ikke å være en del av det, sier han.

Politikerforakt Hilde Restad, ekspert på amerikansk politikk og førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, mener det er nettopp politiker- og Washington-forakt blant amerikanske velgere som er grunnen til at Carson gjør det så bra på meningsmålingene.

- Velgerne ser det som en fordel at de ikke er besudlet av det de ser på som et korrupt system, sier Restad til Dagbladet.

FIKK UTMERKELSE: I 2008 fikk Carson presidentens frihetsmedalje av avtroppende president George W. Bush. Foto: AP / Ron Edmonds / NTB scanpix
FIKK UTMERKELSE: I 2008 fikk Carson presidentens frihetsmedalje av avtroppende president George W. Bush. Foto: AP / Ron Edmonds / NTB scanpix Vis mer

Hilmar Langhelle Mjelde, ekspert på amerikansk politikk og seniorforsker ved Uni Research Rokkansenteret og førsteamanuensis II ved Institutt for sammenliknende politikk i Bergen, sier Carson forfekter en tradisjonell republikansk kakeoppskrift på et bedre samfunn.

- Mindre statlig regulering, mer marked. Det vil løfte alle båter, mener republikanerne. I verdispørsmål er han også veldig sosialt konservativ. Det bidrar sterkt til hans popularitet blant sosialt og religiøst konservative republikanere. Som Trump har han også en veldig direkte og lite diplomatisk tale. Det elsker også republikanerne, som likestiller det å pakke ting inn med ikke å snakke ærlig om problemene USA står overfor, sier Mjelde til Dagbladet.

Carson, som er syvendedags adventist, har for øvrig skapt overskrifter tidligere i valgkampen ved å blant annet si at USA ikke kan ha en muslimsk president, fordi islam ikke er forenlig med amerikanske verdier, at Holocoust kunne vært unngått hvis jødene «hadde vært bevæpnet» og sammenliknet dagens USA med Nazi-Tyskland.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram