GJENFORENES MED EKTEMANNEN: Kvinnen har snakket med sin ektemann som er i sikkerhet etter dramaet i Algerie. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
GJENFORENES MED EKTEMANNEN: Kvinnen har snakket med sin ektemann som er i sikkerhet etter dramaet i Algerie. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

- Han var sikker på å dø

Ektemannen hennes havnet midt i gisseldramaet i Algerie. Slik beskriver hun sin kjæres flukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):   - Jeg gleder meg sinnssykt til han kommer hjem. Det han har opplevd er helt umenneskelig, sier kona til en av dem som har kommet seg unna gisseldramaet i Algerie til Dagbladet.

Hun velger å være anonym overfor Dagbladet fordi situasjonen er så uviss for alle som er involvert. Åtte norske Statoil-ansatte er ennå ikke gjort rede for. Gisseldramaet i Algerie har holdt på siden onsdag morgen. Kvinnens beskrivelser av ektemannens flukt er en av få skildringer av dramaet så langt.

Få med deg siste utvikling i Dagbladets Nyhetsstudio her.
 
Mannen hennes var midt oppi det dramatiske angrepet på gassanlegget In Amenas i Algerie.
  - Skuddene føk rundt dem Han befant seg i en buss som var på vei ut av gassanlegget, sammen med seks andre sikkerhetsbiler. 200 meter etter at kjøretøyet med nordmannen og elleve andre personer passerte inngangsporten, ble de angrepet av en gjeng med væpnede islamister.

- Plutselig kom det en gjeng med gærninger ut fra mørket. Sikkerhetsvaktene kjempet mot islamistene i to og en halv time, mens de lå i bussen og holdt seg for hodet føk skuddene rundt dem. Det knuste vinduene i bussen og skjøt den i fillebiter, sier kvinnen til Dagbladet.

Hun forteller videre at islamistene sannsynligvis delte seg i to da de angrep.

- Samtidig var det en annen gjeng som angrep In Amenas-leieren hvor de andre ansatte var. Jeg vet ikke helt eksakt hva som skjedde, men etter at mannen min og de andre krøp rundt på gulvet en stund kom de seg over i sikkerhetsbilene og fikk kjørt avgårde. Det var èn nordmann til i den bussen tror jeg, forteller hun.

- Sikker på døden Hun forteller at hennes mann fryktet for at han skulle miste livet i det grufulle angrepet.

- Min mann og resten av følget var de første som ble angrepet. Han var sikker på at han kom til å dø, sier hun.

Mannen hennes skal nå være på vei hjem til London med fly, og forventes å lande i Norge i løpet av dagen. Hun forteller at det har vært noen lange og tøffe dager.

- Hver gang han skal si noe så begynner han å grine. Det stikker veldig djupt når han skal snakke til meg om kollegaene sine. Han synes nesten han har vært urettferdig heldig, forteller hun

  - Uvirkelig Nå ser kvinnen frem til gjensynet med sin kjære mann.

- Han har sett så mye forferdelig, og fått fortalt så mye grusomt. Går nesten ikke an å tro det han har sett og opplevd, sier hun.

Hun håper at det går bra med alle som befinner seg i Algerie.

- Det er jo så klart et skår i gleden at jeg ikke vet noe om de andre nordmennene som var involvert.

- Det legger en demper på gleden. Jeg krysser uansett fingrene for at det går bra med alle de andre som er involvert, sier hun til Dagbladet.

Venter reaksjon  Utenfor Karmøy sitter en annen kone og venter. Vigdis Sletten har fått flere oppdateringer fra sin mann Håkon Sletten, som i går formiddag var i sikkerhet i millitærleiren inne på anlegget.

- Jeg tror nok at vi får en reaksjon når han kommer hjem, da kan vi skru av lyden og bare høre på rolig musikk. Men jeg vet rett og slett ikke hvordan han vil reagere, sa Vigdis Sletten til lokalradioen Radio 102 i Haugesund i går formiddag.

Håkon Sletten er en annen av nordmennene som var på vei ut av anlegget da bussen ble angrepet. Han kom seg i sikkerhet ved å rømme ut av vinduet på bussen.

- Da jeg fikk vite hva som hadde skjedd onsdag, var jeg i veldig sjokk. Men da han ringte en time senere, tenkte jeg «okey, han er i sikkerhet», sier hun til radiokanalen.

- Det verste er ventetida  Motstridende beskjeder gjør det ekstra tungt for de pårørende i krisesituasjoner, sier forsker Tine Jensen.

- Det er veldig tungt for pårørende å få motstridende beskjeder som gjør at de pendler mellom håp og mistro. De følger godt med i mediene hvor det kan være et virvar av informasjon, noe som forsterker krisesituasjonen, sier Tine Jensen, forsker ved psykologisk institutt ved Universitet i Oslo (UIO), til Dagbladet.

- Det verste er uvissheten om hva som er skjedd med de man er glad i.

Hun viser til situasjonen på Utøya hvor det var mange uklare meldinger i den innledende fasen.

- I denne saken i Algerie virker det som at man følger to viktige prinsipper. Informasjonen som kommer ut både fra Statoil og norske myndigheter er mest mulig korrekt, og at de pårørende skal få informasjonen først, sier Jensen.