SIST AV 34: Samuel Steinmann (91) var den siste av de 34 norske jødene som overlevde oppholdet i dødsleiren Auschwitz.  Her fotografert for fem år siden i Sachsenhausen utenfor Berlin.  (Foto: Asbjørn Svarstad)
SIST AV 34: Samuel Steinmann (91) var den siste av de 34 norske jødene som overlevde oppholdet i dødsleiren Auschwitz. Her fotografert for fem år siden i Sachsenhausen utenfor Berlin. (Foto: Asbjørn Svarstad)Vis mer

Han var siste vitne til de norske jødenes holocaust

Samuel Steinmann overlevde grusomhetene i Auschwitz og Buchenwald. Han døde i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Samuel Leon «Sammy» Steinmann er død, 91 år gammel.

- Jeg er nordmann som hvem som helst. Her er jeg født og her vil jeg dø, sa han Sammy Steinmann (91) nylig i et intervju med Aftenposten.

Han medga at han i alle år etter Auschwitz hadde «vært flink til å dra ned de nødvendige rullgardinene for redslene jeg har opplevd».

Tiet i 40 år
- Men 40 år etter at krigen var slutt, begynte også Sammy Steinmann å fortelle, sier direktør Guri Hjeltnes på Holocaustsenteret:

- Han var en gudbenådet formidler. Når han fortalte, oppsto det en nesten magisk stemning. Steinmann var den siste av de norskfødte som kom levende hjem fra Auschwitz. Det er veldig vemodig at han nå er borte. Vi kommer til å huske ham som en humørfylt og utrolig hyggelig mann, som også kunne være en meget bestemt herre, sier Guri Hjeltnes.

Statsbegravelse
Statsminister Erna Solberg bekrefter overfor Dagbladet at hun i dag har besluttet at det blir en statsbegravelse, når Samuel Steinmann på tirsdag bæres til graven.

—Regjeringen kommer selvsagt til å være representert, sier hun:

- Jeg traff ham et par ganger, senest nå i januar. Steinmann var levende opptatt av samfunnsspørsmål og samfunnsutvikling — og av livet i dag. Jeg opplevde ham som en sjarmerende, småflørtende eldre herre med en helt spesiell bakgrunn og historie.

I forbindelse med markeringene omkring at det i januar var 70 år siden den Røde hær befridde Auschwitz, ble statsministeren vist rundt på Holocaustsenteret i Oslo av Steinmann og to av hans tidligere fangekamerater, som bosatte seg i Norge etter krigen. — Det var en opplevelse for meg å høre om det de hadde opplevd.

Gjennom årene gjorde Samuel Steinmann en kjempeinnsats med å formidle sine opplevelser og erfaringer til skoleklasser — til de kommende generasjonene, understreker Erna Solberg.

• Les Magasinet-intervjuet: Den siste jøde.

Likbærer
Under oppholdet i Auschwitz var han sykehjelper og likbærer. I memoarbøkene som andre ga ut, opptrer Samuel Steinmann som en hjelper overfor mange fangekamerater av ulike nasjonaliteter.

- Han var i posisjon til å skaffe pasientene på sykestua en ekstra brødbit eller annen form for livsviktig hjelp, opplyser historikeren Bjarte Bruland.

PROFILER: Samuel Steinmann og Jo Benkow fotografert i det jødiske museet i Oslo under markeringen av 70-årsdagen for deportasjonen av den første gruppen norske jøder. Benkow døde for et år siden. (Foto: Asbjørn Svarstad)
PROFILER: Samuel Steinmann og Jo Benkow fotografert i det jødiske museet i Oslo under markeringen av 70-årsdagen for deportasjonen av den første gruppen norske jøder. Benkow døde for et år siden. (Foto: Asbjørn Svarstad) Vis mer

I midten av januar 1945 ble Auschwitz oppløst. 

Steinmann kom på en såkalt dødsmarsj vestover, og overlevde blant annet åtte døgn på en åpen kuvogn, uten mat og drikke.

Sammen med fire andre nordmenn, nådde han fram til konsentrasjonsleiren Buchenwald. Tyske kommunister tok seg av Julius Paltiel, Leo Eitinger, brødrene Hirsch - og holdt dem flere døgn i dekning på et loft. Derfor ble ikke de fem nordmennene oppdaget og drept, da SS de siste dagene jaktet de siste jødene i leiren.

Julius Paltiel erindret i sin bok, hvordan amerikanske styrker omsider befridde Buchenwald. Plutselig hørte han en norsk stemme som oppfordret mulige landsmenn til å møte i porten. Det viste seg å være hans egen fetter, som før krigen hadde emigrert til USA og nå var kommet tilbake til Europa som amerikansk offiser.  Han tilbød dem å bli innrullert i armeen, slik at de senere kunne følge med styrkene tilbake til Statene. 

Drømte om 17. mai
Men alle fem takket nei. De ønsket bare å komme hjem til Norge - og best av alt, ville det være hvis de kunne nå fram til den 17. mai.

I en tyvlånt ambulanse greide de etter hvert å ta seg til Nord-Tyskland, der de ble sendt videre med tog til København. Der måtte de til legeundersøkelse, før det gikk an å få skyss videre.

Etter at avisa Politiken publiserte et bilde av de fem overlevende nordmennene, kunne de i en ukes tid knapt bevege seg i Københavns indre by uten å bli trukket inn til gratis bevertning på kneiper og fine restauranter av begeistrede dansker.

Hjem - på dekk
Siste etappe hjem til Norge, fant sted med en danskebåt som fraktet alle de norske offiserene som hadde sittet i tysk krigsfangenskap. Kahyttene ble fordelt etter alder og militær rang. Så de fem overlevende fra Auschwitz, måtte nøye seg med soveplasser på åpent dekk.

Etter å ha oppholdt seg noen dager i Oslo, satte Samuel Steinmann seg på toget til Stockholm, de han hadde familiemedlemmer som nådde å flykte fra Norge i tide. En svensk journalist oppsøkte ham og fikk ham til å fortelle. Etterpå konkludert vedkommende med at disse historiene var for groteske til å kunne være sanne.

- Den opplevelsen bidro nok sterkt til at han besluttet seg for - i mange år - å tie om alt han hadde opplevd, mener Bjarte Bruland: - Hans nære venn Julius Paltiel var veldig aktiv med å reise rundt og snakke med skoleklasser, være tidsvitne på turer til Auschwitz — og å jobbe aktivt mot alle typer rasisme. Jeg tror dette inspirerte Steinmann til å gjøre det samme, sier Bjarte Bruland.

Steinmann ble en vellykket forretningsmann.  For fire år siden ble han hedret med kongens fortjenestemedalje i gull for innsatsen sin som tidsvitne og klare utsagn i det offentlige ordskiftet.

KILDE:
Vera Kommisar: På tross av alt: Julius Paltiel, norsk jøde i Auschwitz. Communicatio 2004.

Samuel Steinmann fotografert i synagogen i Oslo sammen med Guri Hjeltnes.  (Foto:Asbjørn Svarstad)
Samuel Steinmann fotografert i synagogen i Oslo sammen med Guri Hjeltnes. (Foto:Asbjørn Svarstad) Vis mer