TILTALT: Eirik Jensen nekter straffskyld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Eirik Jensen nekter straffskyld. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

- Han var sjefen, og visste i utgangspunktet best

Hadde Eirik Jensen som sjef ved seksjonen for Spesielle operasjoner. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Informantbehandling og prosedyrene rundt dette i Oslo-politiet er ettermiddagens tema i Oslo tingrett i korrupsjonssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

VITNER: Politiinspektør Ole Jørgen Arvesen ved Kripos. Foto: Line Brustad / Dagbladet
VITNER: Politiinspektør Ole Jørgen Arvesen ved Kripos. Foto: Line Brustad / Dagbladet Vis mer

Politiinspektør Ole Jørgen Arvesen ved Kripos har jobbet med informantbehandlingen blant annet på Majorstua, ved Spesielle operasjoner (SO) i 2001 og ved Kripos fra 2006.

Han forteller retten at han i perioden 2002 til 2006, hadde Eirik Jensen som sin nærmeste sjef, ved SO-seksjonen.

- Jeg hadde et tett, nært og godt samarbeid med Eirik som sjef. Vi kunne snakke om alt - det er sånn det skulle være, sier Arnesen.

I felt sammen

Arild Holden, som forsvarer Jensen i rettssaken, ber ham utdype Jensens lederegenskaper:

- Han var veldig på. Jeg fikk en veldig god relasjon til ham.

- Hvordan var han faglig sett?

- Sta, svarer Arnesen, som tilføyer at han synes det er rart å beskrive ham i retten i dag.

- Jeg hadde en veldig god tone med ham. Når vi pratet sammen var det jobbrelatert kommunikasjon som jeg opplevde som nyttig.

Arnesen forteller at han ved et par tilfeller også var sammen med Jensen ute i felt.

- Det skjedde et par ganger, i situasjoner der det er naturlig at en sjef stiller opp. Jeg husker ikke hvor mange møter det var, men når du drar ut med sjefen din, er det helt spesielt, sier han.

- Vi spurte

I retten redegjør han for hvordan prosedyrene for informantbehandling har endret seg gjennom åra. Da han hadde Jensen som sjef rapporterte han alt til ham, sier han.

Arnesen forteller at Jensen blant annet lærte informantbehandlerne om viktigheten av å være to når de møtte informanter.

På spørsmål fra retten svarer han bekreftende på at han visste at Eirik Jensen selv hadde informanter på denne tida - men han vil ikke utdype dette særlig nærmere.

- Hvem var Jensens makker?

- I en gitt setting kunne jeg oppgitt et navn på det, men på generell basis hadde han ikke en fast makker, svarer Arnesen.

- Var det en diskusjon blant de ansatte om hvorfor Jensen som sjef ikke forholdt seg til de samme reglene?

- Ja, det var noe man lurte på.

- Tok noen dette opp med ham?

- Han var sjefen, og visste i utgangspunktet best. Vi spurte om det, men han hadde kontroll på sitt, svarer Arnesen og tilføyer at Jensen uansett ikke var like mye ute i felt som de andre på denne tida - etersom han ledet gruppa.

Møtte Cappelen

Kristine Schilling fra Spesialenheten spør om Jensen i løpet av perioden delte informasjon med ham om Gjermund Cappelen (den gang Thorud).

- Da jeg jobbet med Eirik var han min sjef. Han informerte ikke meg da. Jeg er ikke kjent med opplysninger han generert eller saker han har vært borti. Jeg kan egentlig ikke huske at han under min tid på SO hadde en sak, som vi andre jobbet med der, svarer han.

Arnesen forteller retten at hadde kontakt med Jensen også før SO-perioden, i 1999 eller 2000. Det gjalt et beslag av narkotika, der det var forhåpninger om at beslaget kunne føre til et enda større beslag.

- I forbindelse med en sak jeg og min daværende makker arbeidet med i 1999 eller 2000, som vi den gang opplevde som relativt stor, snakket jeg med Eirik. Han sa at han sikkert kunne hjelpe oss, at vi kunne snakke med en informant han kalte GT. (GT var kallenavnet på Gjermund Cappelen som den gang het Thorud til etternavn).

- Det resulterte i to eller tre møter med Cappelen, forteller Arnesen videre.

- Der fikk vi mer eller mindre bekreftelse på at våre hypoteser var riktige, sier han, men tilføyer at den lasten de ventet på at skulle komme, aldri kom.

- Hva fortalte Jensen om Cappelen, spør aktor Alfheim.

- Jeg er ganske sikker på at all kommunikasjon gikk via min makker. Han får svare på dette, jeg tror han skal vitne senere, sier Arnesen.