- Han var som en dødens Don Juan

Verden raste sammen for kvinnen (30) da hun ble advart om at elskeren hadde hiv. Nå er han dømt for hiv-sex med 13 kvinner.

FIKK SJOKK: Da kvinnen (30) fikk høre at elskeren hadde hiv, politianmeldte hun ham. Politiet grep ikke inn, og mannen smittet senere en annen kvinne med hiv. Nå er 32-åringen dømt til fire års fengsel for hiv-sex med 13 kvinner.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
FIKK SJOKK: Da kvinnen (30) fikk høre at elskeren hadde hiv, politianmeldte hun ham. Politiet grep ikke inn, og mannen smittet senere en annen kvinne med hiv. Nå er 32-åringen dømt til fire års fengsel for hiv-sex med 13 kvinner. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har snakket med en av de 13 kvinnene som har hatt ubeskyttet sex med den hiv-smittede 32-åringen av afrikansk opprinnelse som onsdag i forrige uke ble dømt til fire års fengsel.

- Vi hadde et elsker-elskerinne-forhold basert på tillitt. Hele min verden raste sammen da jeg ble fortalt at han hadde hiv. Det var som å motta et dødsbudskap. Jeg var helt sikker på at jeg hadde sykdommen, og måtte leve med denne frykten i to måneder, sier hun til Dagbladet.

30-åringen fikk store psykiske problemer, og klarte ikke gå på jobb i den perioden hun ventet på endelig svar på om hun hadde hiv.

Politianmeldte - Jeg var full av angst og gikk ned mange kilo. Mora mi var sikker på at jeg skulle dø og begynte å lage mimrealbum av gamle bilder. Faren min har aldri pratet om det. Man har jo liksom ikke noe språk når det kommer til hiv.

Nå viser det seg at politiet kunne hindret at en annen kvinne ble smittet med hiv, hadde de tatt på alvor politianmeldelsen 30-åringen leverte i februar 2009.

- Jeg fikk sjokk da saken ble henlagt. I avhør hadde jeg jo sagt til politiet at han kom til å fortsette med å ha ubeskyttet sex med kvinner. Jeg var overbevist om at han kom til å smitte noen. Dessverre fikk jeg rett, sier hun.

Hun forteller at hun aldri mottok skriftlig beskjed om at politiet hadde henlagt saken.

- Isteden fikk jeg en vag, muntlig beskjed. Jeg hadde forestilt meg at han ble arrestert, slik at han ikke lenger representerte noen fare for andre kvinner. Til meg sa de at «du er jo ikke smittet, så vi har ikke bevis».

Våren 2010, mer enn et år etter henleggelsen, ble saken gjenopptatt fordi 32-åringen hadde smittet en kvinne med hiv.

«Dødens Don Juan» 30-åringen tegner et bilde av den hiv-smittede 32-åringen som en kynisk utnytter av kvinner.

- Han var som en dødens Don Juan. Han forholdt seg ikke til sitt eget problem. «Fuck the pain away» var hans måte å takle det på.

Hun er ikke i tvil om at han visste om hiv-sykdommen sin.

- Han har jo fulgt opp det medisinske programmet sitt på sykehuset.

Hun forteller at hun «startet sin egen rettergang», da hun opplevde at ingen tok saken seriøst.

- Jeg visste hvor han var, og begynte å oppsøke ham på byen. Jeg fortalte folk at han var smittet med hiv.

- Ressursmangel Tiltalte ble dømt til å betale kvinnen han smittet med hiv 200 000 kroner i oppreisning. 30-åringen og ni andre kvinner må han betale 20 000 kroner hver.

- Hun som fikk hiv burde gå til sak mot politiet. De skulle ha stanset ham før noen ble smittet, sier 30-åringen til Dagbladet.

Leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, overbetjent Grete Lien Metlid, sier saken mot den hiv-smittede mannen ble anmeldt første gang i februar 2009 og henlagt i april samme år.

- Saken ble henlagt ut i fra den ressurssituasjonen vi hadde den gang. Vi er ikke fornøyde med dette, men slik var situasjonen da, sier Metlid til Dagbladet.

Politiet frykter at det kan finnes flere kvinner som har hatt ubeskyttet sex med den hiv-smittede mannen.

- Vi har opplysninger som tyder på at han har hatt sex med flere enn de 13 fornærmede i saken. Derfor kan vi ikke vite om det er flere kvinner der ute som er smittet uten å vite om det, uttalte aktor Kari Kirkhorn til Dagbladet etter rettsforhandlingene.

Forsvarer Maria Bergram Aas har tidligere uttalt til Dagbladet at hennes klient har forklart at han mente han ikke var hiv-positiv, ut fra sin forståelse av medisin.

- Han trodde han var frisk, og er veldig lei seg for det som er skjedd.

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med forsvareren i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer