IS-kvinnen i retten

- Han var som en femåring

Fransk kvinne forklarer seg om IS-kvinnens ektemann, Bastian Vasquez fra Skien.

- DÅRLIG RYKTE: Bastian Vasquez, her fra en IS-propagandavideo, hadde dårlig rykte selv i IS-miljøet, forteller et fransk vitne.
- DÅRLIG RYKTE: Bastian Vasquez, her fra en IS-propagandavideo, hadde dårlig rykte selv i IS-miljøet, forteller et fransk vitne. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I rettssaken mot den terrortiltalte kvinnen får Oslo tingrett se avspilling av et avhør med en fransk kvinne som dro fra Oslo til Syria sammen med tiltalte tidlig i 2013. Hun gir 30-åringens avdøde ektemann, Bastian Vasquez fra Skien, dårlig skussmål.

- Jeg kjente mange kvinner som ikke levde på samme måte som [tiltalte] og ektemannen. I tillegg må jeg si de hadde et dårlig rykte, sier hun og sikter til tida da de alle bodde i IS-kontrollert område.

- Hva mener du? spør PSTs etterforsker via videolink, med tolk.

- Folk stolte ikke på ham, han var en vanskelig person. Han var som en femåring som ville spille krig.

- Ikke lenger muslim

Avhøret ble tatt opp 26. januar, i en fransk rettssal. Vitnet sitter sekulært kledd med briller og et kirurgisk munnbind ved siden av den norske tolken. Hun forteller at da hun kjente tiltalte, var hun aktiv i det radikale muslimske miljøet i Oslo etter å ha konvertert, men at hun ikke regner seg som muslim lenger.

Kvinnen forteller at hun bodde sammen med den norske venninna i et hus i to og en halv måned. Hun forlot Syria og dro til Frankrike allerede i august samme år, mens tiltalte først kom hjem til Norge etter seks år.

KLAR: Statsadvokat Geir Evanger er ferdig etter første dag i retten i saken mot «IS-kvinnen». Vis mer

- Snakket dere om å forlate Syria?

- Nei. Jeg stolte ikke på mannen hennes heller.

- Stolte du på [tiltalte]?

- Det er litt vanskelig å stole på en kvinne når mannen har et så stort overtak på henne. Hun var ikke samme person i Norge som i Syria.

Døde under bombeproduksjon

Kvinnen understøtter tiltaltes versjon - at 30-åringen først og fremst reiste til Syria for å være sammen med Vasquez. Retten har fått høre at han raskt ble voldelig mot kona, begrenset bevegelsesfriheten og begikk seksuelle overgrep mot henne. Tiltalte har også forklart at han var skyld i at sønnen til hans kone nummer to døde.

- Hadde jeg visst at det var like vanskelig for henne som for meg, ville jeg bedt henne reise hjem sammen med meg, forklarer den franske kvinnen, som nå lever et sivilt familieliv med jobb i Frankrike.

PST regner med at Vasquez døde i april 2015, mens han holdt på med bombeproduksjon for IS. Dette har også tiltalte forklart.

- Han var radikalisert. Han trodde virkelig at jihad var obligatorisk, og at islam skulle forene alle, sier den franske kvinnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer