Han var Stortingets rikeste politiker. Nå skal Nikolai (39) dele ut penger til verdens fattige

Den blågrønne regjeringen ble presentert på Slottsplassen onsdag ettermiddag.

MAKTMENNESKE: Nikolai Astrup går inn i regjeringen, som ny bistands- og utviklingsminister. Her er han under Høyres Landsmøte på Gardermoen.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MAKTMENNESKE: Nikolai Astrup går inn i regjeringen, som ny bistands- og utviklingsminister. Her er han under Høyres Landsmøte på Gardermoen. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres Nikolai Astrup har i en årrekke vært Stortingets rikeste politiker - med årlige avisoppslag rundt tidspunktet for skattelistepublisering.

Han var ifølge skattelistene i 2016 god for en formue på svimlende 337 millioner kroner.

Nå får den styrtrike Oslo-mannen jobben med å dele ut penger til noen av verdens fattigste, som den nye utviklingsministeren i landets ferske blågrønne regjering, som regnes som en utvidet versjon av den blåblå regjeringen fra forrige periode.

Dagbladet har stilt flere spørsmål til Astrup om den nye jobben hans og politikerens formue, foreløpig uten å få svar.

Presenteres nå

– Jeg er medeier i en familiebedrift som min far har bygget opp de siste 30 årene. Det har vært en positiv utvikling i bedriften i de årene jeg har sittet på Stortinget, forklarte han til Aftenposten i et intervju i fjor høst.

Da ble det klart at han var ny leder i finanskomiteen på Stortinget.

Nå rykker han altså videre opp til statsrådplass.

Den nye regjeringen ble presentert på Slottsplassen onsdag ettermiddag, etter at den ble formelt innsatt i et ekstraordinært statsråd på Slottet.

Som Dagbladet kunne melde allerede i går, kommer en rekke nye navn inn i regjeringen i tillegg til Astrup.

Blant annet er det kjent at Åse Michaelsen (Frp) blir landets første eldreminister, mens Venstre-leder Trine Skei Grande er ny kulturminister, Venstre-nestleder Ola Elvestuen blir klima- og miljøminister, og Venstres Iselin Nybø blir ny forsknings- og høyere utdanningsminister.

Det bekreftes i en pressemelding fra regjeringen.

Fire ut - fem inn

Der går det også fram at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er utnevnt til ny kunnskaps- og integreringsminister, at næringsminister Monica Mæland er utnevnt til kommunal- og moderniseringsminister.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er som ventet blitt utnevnt til justis-, beredskaps- og innvandringsminister, mens kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er utnevnt til næringsminister.

Samtidig har Kongen i statsråd gitt klima- og miljøminister Vidar Helgesen, barne- og likestillingsminister Solveig Horne, justis- og beredskapsminister Per-Willy Trudvang Amundsen og EØS- og EU-minister Marit Berger Røsland avskjed i nåde, slik det ble spekulert i på forhånd.

Saken oppdateres